Top News
4182 prikaza

"Ovo je prosvjed protiv Roma, neće ga riješiti desničari"

Tisuću Čakovčana okupilo se na prosvjedu "Želim normalan život"
1/13
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Veljko Kajtazi kaže kako prosvjedi nisu rješenje za dugogodišnje probleme, već će dodatno podijeliti javnost i stanovništvo Međimurja

U Čakovcu je u subotu u 11 sati organiziran prosvjed 'Želim normalan život' za koji je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi rekao da je usmjeren protiv Roma.

Kajtazi je Međimurce i Čakovčane pozvao da se ne odazovu na subotnji skup pod motom 'Stop teroru', nego da svoje vrijeme i energiju usmjere ka predstavnicima lokalne samouprave koji, kako kaže, godinama ne čine dovoljno da se romska zajednica obrazuje, zaposli i usmjeri u pozitivnom smjeru.

"Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja. Bez obzira na činjenicu da problemi postoje, takvi prosvjedi nisu rješenje", rekao je Kajtazi, naglasivši da su Romi ujedno i Hrvati i Međimurci.

Na prosvjedu se okupilo oko 1000 ljudi, a okupljenima su se obratili Alen Pancer i Tin Hrgović, koji su jedni od organizatora prosvjeda. 

Maturant čakovečke gimnazije Josip Slavenski Tin Hrgović čije su objave na društvenim mrežama pokrenule inicijativu za prosvjedom istaknuo je kako su se na skupu okupili ljudi različitih svjetonazora, različitih političkih opcija, ali svima njima je zajedničko jedno: Pravo na normalan život.

"Imamo katastrofalno stanje i kriminalno ponašanje dijela romske manjine", naglasio je. 

Osvrćući se na optužbe kako je riječ o rasističkom i nacionalističkom skupu koji ugrožava ljudska prava upitao je: 

"Gdje piše da je ljudsko pravo pucati iz ilegalnog oružja i glasnom glazbom uznemiravati građane, je li ljudsko pravo krasti i vrijeđati, je li pravo otrgnuti ogrlicu oko vrata ili uzeti torbicu iz ruke, zar je ljudsko pravo prebiti stariju ženu na smrt i je li ljudsko pravo ubiti nekoga tko ti vozi hranu?" 

Za organiziranje prosvjeda dosta su odigrale društvene mreže, preko kojih su organizatori više puta pozivali ljude da dođu.

"Dragi Međimurci! Ne želimo zbog politike biti više građani 'drugog reda' u svom Međimurju. Oni u 'osinje gnijezdo' neće i ne žele udariti jer se boje da ne izgube,svoje foteljice. Ova problematika nije od jučer. Ako konačno ne kažemo dosta neće se ništa promijeniti. Može nam biti samo još gore. Romska manjina nije ugrožena - ugroženi smo mi! Vrijeme je da 01.06.19.u 11h dođete i date podršku za svoje Međimurje", tim je riječima Pancer pozvao na prosvjed na svom profilu na Facebooku, a unatoč tomu što on i Hrgović govore kako prosvjed nije protiv Roma, teško je oteti se dojmu da je to tako.

Naime, u njihovim pozivima, naročito na društvenim mrežama, u nijednom trenutku nisu pozvali na zajedničko rješavanje problema, već se isključivo poziva represivni aparat na djelovanje. Potom se stalno ističe problematično ponašanje Roma, odnosno dijela Roma, ali se ne vidi želja da se problem sustavno riješi. Pri tom treba spomenuti da ni romska zajednica ne negira da problemi postoje, ali i njihovi zahtjevi da im se pomogne vrlo često se ignoriraju, što je i dovelo do kulminacije cijele priče..

Tin Hrgović | Author: Facebook Facebook
Mladi Tin Hrgović vrlo je aktivan na Facebooku i prije nekog vremena stavio je obavijest zbog čega će biti organiziran prosvjed u Čakovcu.

"Romi u Međimurju čine oko 7 posto stanovništva, ali se udio kaznenih djela koji čine na godišnjoj razini kreće oko visokih 70 posto! Ne samo da dio te populacije redovito provaljuje u naše kuće, krade bicikle ljudima na ulicama, usjeve s polja vrijednih zemljoradnika i vrtova međimurskih obitelji, već su se u posljednje vrijeme okomili prvenstveno na staračka domaćinstva, a svu svoju bezosjećajnost i bahatost pojednici su pokazali tako što su prošle godine brutalno pretukli nemoćnu staricu, koja je jedva preživjela. Na svu sreću starica se oporavila, ali se zbog strašne traume više nikad nije vratila u svoj DOM, već sada prestršena živi kod djece. Osim kukavičkog razbojništva, veliki problem je i nenamjensko trošenje novca dobivenog socijalnom pomoći i dječjim doplatkom koji se većinom potroši u kladionicama i automat klubovima ili istoči u hektolitrima alkohola, u cjelodnevnim pijankama na kojima je često neizostavan zvuk rafalske paljbe i srpskih cajki. Hrvati Međimurja, vrijeme je da kažemo odlučno NE teroru glasne i privilegirane manjine nad tihom i pristojnom većinom! Jer, ovdje se uopće ne radi o podjeli na LIJEVE i DESNE ili HRVATE i ROME , već se dijelimo na RAZBOJNIKE i ČASNE, POŠTENE LJUDE koji vole i poštuju Domovinu i njezine zakone. Hrvatsko Međimurje nikada neće biti Bandistan, niti Peščenica ili Kozari Bok!", napisao je Hrgović, koji je inače ove godine ponio titulu 'najmaturanta' u Čakovcu.

Tin Hrgović | Author: Facebook Facebook

Upravo je ovaj način ono na što je upozorio Kajtazi i teško da će se ovime postići neki rezultat unatoč dosta velikom odazivu građana na prosvjed.

Zamjenik općinske načelnice Pribislavec iz redova romske manjine Željko Balog  pozvao je sugrađane Hrvate da ne krive cijelu romsku populaciju već neodgovorne pojedince.

"U naseljima su se stvorile ciganske bande, ali to nije sramota Roma već institucija", ustvrdio je.

Što se tiče mladog Hrgovića, on se na Facebooku hvali suradnjom s raznim ljudima, pa tako primjerice s Velimirom Bujancem, a osim toga je i aktivist Željke Markić, prošle godine sudjelovao je u inicijativi Narod odlučuje, a sudjeluje i u Hodu za život. Na njegovom profilu na Facebooku vide se postovi podrške Suverenistima, što dijelom objašnjava i zašto je baš Hrvoje Zekanović upao na presicu predstavnika Roma u Saboru u petak. Tom je prilikom došlo do svađe između Kajtazija i Zekanovića, koji je uvjeravao okupljene da prosvjed u Čakovcu nije protiv Roma.

Tin Hrgović | Author: Facebook Facebook

 

Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Gong, Kuća ljudskih prava, Mreža antifašistkinja Zagreba i Pravo na grad organizirali su protuprosvjed u subotu jer smatraju kako se romska manjina ciljano dovodi u kontekst narušavanja sigurnosti te da prosvjed ima veliki potencijal poticanja na etničku nesnošljivost manjine koja je u Hrvatskoj i diljem Europe diskriminirana i marginalizirana.

"Organizatori su, čini se, svom snagom probali ublažiti svoju prvotnu retoriku, ali mi se ti pokušaji ne čine baš pretjerano uspješnima. Konstatacije da 'i među Romima ima časnih i poštenih ljudi' ili da je cilj prosvjeda 'ukazati na katastrofalno, neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje mnogih u našem kraju, a pogotovo dijela romske manjine' ipak ukazuju na to da ih više brine etnicitet njihovih sugrađana, nego osiguranje da institucije doista rade svoj posao", rekla je za Novosti Sara Lalić iz Centra za mirovne studije.

Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić najavila je da će svim ministarstvima, Vladi, Saboru i Uredu za nacionalne manjine proslijediti dopis u kojemu "svim zlonamjernicima poručuje da današnje okupljanje nije protiv nacionalne manjine", već je to "molba zajednica da se osigura vladavina prava".

"Moramo zaštititi sigurnost stanovnika naše županije. U Međimurju nema govora mržnje", poručila je dodajući da se radi o 'dugogodišnjem kriminalitetu'.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Antun Sklepić
  marica 08:08 02.Lipanj 2019.

  kajtazi dali te neko udario mokrom krpom pa još haluciniraš.

 • BESTpartizan 17:05 01.Lipanj 2019.

  nije ovo 1941 ostavite se roma i počniote raditi za drzavu