Top News
212 prikaza

Prosvjednici protiv njemačkih desničara u Essenu ozlijedili 28 policajaca

REUTERS
Stranka Alternativa za Njemačku održala je tijekom vikenda kongres na kojem su birali članove vodstva. Ometali su ih lijevi prosvjednici koji su se sukobljavali s policijom, koja je koristila palice i papreni sprej

Prema navodima policije, od petka navečer održana su 32 protuprosvjeda. Uglavnom su bili mirni. Međutim, veće skupine su u više navrata pokušale spriječiti delegate da uopće uđu u dvoranu u kojoj se održavao kongres u Essenu, ili su pokušavali nasilno probiti policijske barijere.

U subotu ujutro više tisuća lijevih akltivista ulazilo je u obračune s policijom, koja je koristila palice i papreni sprej. Neki delegati su bili pješice eskortirani kroz bijesnu gomilu u Grugahalle pod jakom policijskom zaštitom. Prema navodima policije ozlijeđeno je 28 njihovih službenika, objavio je Deutsche Welle. 

Zabilježen je i slučaj kada su policajci dopratili jednog delegata u Grugahalle, a potom ih je napalo oko 200 ljudi. Jedan policajac je zadobio teške ozljede. Počinitelji su pobjegli u gužvi. Policija sada procjenjuje videosnimke incidenta i traži informacije od svjedoka.

Prosvjednici su također zadobili ozljede, primjerice od paprenog spreja.

 | Author: REUTERS REUTERS

Na kongresu AfD-a u Essenu dosadašnji dopredsjednici - Tino Chrupalla i Alice Weidel – potvrđeni su na svojim funkcijama s vrlo uvjerljivim postotcima glasova. Chrupalla je dobio 82,7 posto, Weidel 79,8 posto. Oboje su bili bez protukandidata.

Weidel i Chrupalla izrazili su zgražanje zbog fizičkih napada na policajce. „Mislim da bi svi skupa kao društvo trebali ublažiti retoriku", rekla je Weidel, usmjeravajući kritiku i u pravcu njemačkih medija.

Za Chrupallu je eskalacija znak podjele u društvu. Ovo je „pogrešan put", rekao je i dodao: „Šokantno ono što se dogodilo pred našim vratima". Nasilje prosvjednika je osudila i savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Ona se na platformi X zahvalila policiji „koja poduzima mjere protiv ljevičarskog kaosa".

 | Author:

Kopredsjednik stranke Tino Chrupalla je na kongresu jasno dao do znanja da AfD sada želi preuzeti vlast. Na predstojećim izborima u istočnonjemačkim saveznim zemljama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu, za AfD bi „trebalo osvanuti sunce preuzimanja odgovornosti u tamošnjim vladama", rekao je. „Želimo preuzeti vlast – najprije na istoku Njemačke, potom na zapadu, a na kraju i u saveznoj vladi", kaže Chrupalla.

"Njemačka će se sama uništiti ako mi ne preuzmemo kormilo i ne ukinemo ovo woke i hipi ludilo", rekla je Weidel.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.