Top News
14903 prikaza

Prvi intervju Sadamove kćeri: "Nije mu bilo lako voditi Irak"

Raghad Hussein - Sadamova kćer
screenshot/youtube
Nakon više od desetljeća šutnje Sadamova najstarija kći dala je prvi intervju nakon pogubljenja njezinog oca

U prosincu 2006. godine Raghad Saddam Hussein gledala je oca kako ga odvode na vješala. Zagrlila je svoju sestru i djecu i u tišini je sjedila pred televizorom u dalekom Ammanu, glavnom gradu Jordana gdje je potražila utočište nakon američke invazije 2003. godine.

Danas, čitavo desetljeće kasnije, prvi je put progovorila za medije. "Detalji smrti su ružni i bolni, ali bila je to hrabra smrt", rekla je ona CNN. Njen otac, bivši irački diktator Saddam Hussein, je uzdignute glave otišao na vješala. Kada mu je krvnik stavio omču oko vrata, iračka televizija prekinula je prijenos. Tek nekoliko sati kasnije pojavila se snimka samog smaknuća. Publika je Saddamu vikala "Muqtada! Muqtada! Muqtada!". Ime je to radikalnog šiitskog vjerskog vođe Muqtade al-Sadra. Saddam im je otvoreno viknuo "Zar se tako ponašaju pravi muškarci".

Odlučnost iračkog naroda

"Ne vjerujem da bi ikad otišao u smrt išta ponizniji. Bila je to smrt kojom se mogu ponositi ja, ali i moja djeca. Smrt je to kojom se mogu ponositi svi koji su ga voljeli", pričala je Raghad, ali i sama priznaje da nikad nije htjela pogledati snimku posljednjih trenutaka nekad najmoćnijeg čovjeka Iraka.

Tadašnji američki predsjednik George W. Bush pohvalio je Iračane i netom nakon Saddamove smrti rekao je: "Pogubljenje ne bi bilo moguće bez odlučnosti iračkog naroda u stvaranju društva vladavine prava". Međutim, sektaška struja koja je otpratila Saddama u smrt prati Iračane više od desetljeća. I danas je Irak oštro podijeljena država gdje se različite denominacije islama češće gledaju preko nišana nego preko pregovaračkog stola.

Trumpova politička osjetljivost

Sa svoje strane, Raghad kaže da je novi američki predsjednik Donald Trump različit od svojih prethodnika. "Tek je došao na poziciju vođe, ali je očito da ima visoku razinu političke osjetljivosti. Razotkrio je sve pogreške njegovih prethodnika, a posebno kada je riječ o Iraku. To znači da je svjestan grešaka u Iraku i svega što se dogodilo mom ocu", ispričala je Raghad.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Iako za sebe kaže da je daleko od politike, iračke vlasti su je u nekoliko navrata optužile da podupire antidržavnu frakciju koja im tada najviše smeta. Nekada su je optuživali da i dalje podržava zabranjenu stranku Baath, a u novije vrijeme je optužuju da podršku daje Islamskoj državi. "Naravno da nemam nikakve veze s tom grupom ili bilo kojim ekstremistima. Ideologija čitave moje obitelji nema bilo kakve sličnosti s ekstremistima", tvrdi Raghad.

Stabilna država

Kad se prisjeti režima svog oca, kaže da je država bila stabilna. U Irak tada ni Islamska država niti neke slične skupine nisu mogle ući ili slobodno djelovati. "Za mene je on bio heroj, simbol milijunima ljudi. Bio je borac i znao je da njegov kraj neće biti jednostavan. Slažem se. Ponekad je bilo brutalnosti i ja to ne mogu podržavati. Međutim, Irak je država kojom nije lako upravljati".

Sadam Husein | Author: REUTERS REUTERS

Tijekom osamdesetih godina, kada je njen otac masovno ubijao šiite i Kurde, ona se brani da je bila samo tinejdžerica i da ništa nije znala. Uostalom, udala se kad je imala samo 15 godina. Suprug joj je bio Hussein Kamel, jedan od najviših vojnih dužnosnika zadužen za razvoj iračkog nuklearnog i biološkog oružja. Sestra Rana udana je za Kamelovog brata, a 1995. godine su obje obitelji pobjegle u Jordan. Nije prošlo ni godinu dana i Saddam je nagovorio obje obitelji da se vrate. Tri dana kasnije, vojnici su ubili braću Kamel.

Obitelji vladara

"Bilo je to nevjerojatno teško vrijeme za mene. Našla sam se rastrgnuta između dvije obitelji. S jedne strane bili su moj otac i braća, a s druge suprug i djeca", priča Raghad i kaže da njena djeca ne zamjeraju Saddamu ubojstvo oca. "Teško je to normalnim ljudima objasniti. Obitelji vladara nisu obični ljudi i ponekad je teško razumjeti kompleksnost naših života", kaže Raghad.

Ona sada živi ugodnim životom u Jordanu gdje joj je kraljevska obitelj pružila utočište nakon američke invazije 2003. godine. Ipak joj nedostaje domovina koju može gledati samo iz daleka.

"Irak je moj. Moje obitelji i mojih predaka. Irak pripada svima nama. Bilo bi potpuno normalno da se jednom vratim", kaže ona i priča da se još uvijek nada u bolju budućnost. "Ovo je samo trenutno stanje. Nije ovo sudbina Iraka. Rat nije vječan i naravno da se nadam".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.