Life
11846 prikaza

Krvavi Sadamov Kuran: Ispisao ga je svojom krvlju

Sadam Husein
1/2
REUTERS
1998. Sadam Husein odlučio je zahvaliti se Bogu i napravio svetogrđe

Dandanas Irak ne zna što da čini s primjerkom Kur'ana ispisanim tijekom dvije godine krvlju pokojnog iračkog diktatora Sadama Huseina. Optočen zlatom, raskošno ukrašen, ono što je problematično kod tog primjerka svete knjige muslimana jest to što je napisan krvlju, nečim što islam smatra nečistim da bi se na takav način postupalo s oko 6000 stihova i 336.000 riječi iz Kur'ana. Međutim, isto tako uništiti Kur'an također bi bilo svetogrđe, tako da su Kur'an godinama držali javno izloženim u džamiji Umm al-Qura kod Bagdada, da bi ga s padom Sadama Huseina zaključali u sef.

Staljinovi zločini Nemilosrdni lideri Top News Kako su vladali najgori diktatori?

Uopće, na ideju da se napravi takav primjerak svete knjige, Husein je došao krajem 1996. kada je u prosincu posjetio svog sina Udaja u bolnici. Udaj je upravo bio preživio pokušaj atentata, i to kakav – izbušili su mu automobil koji je u tom trenutku vozio sa 30 metaka. Neki tvrde da je to bila ideja oca, neki da je bila ideja sina koji je zamolio oca da napravi takvu knjigu. Sadam Husein je u svakom slučaju tijekom naredne dvije godine donirao između 24 i 27 litara vlastite krvi za pisanje takve knjige, sve kako bi time iskazao zahvalnost Bogu što ga je sačuvao na životu tijekom toliko puta što su ga pokušali ubiti, što je prolijevao svoju krv i slično. Knjigu su mu konačno uručili u rujnu 2000., tijekom posebne svečane ceremonije.

Još je samo preostalo odlučiti gdje će to i izložiti. Zapravo se unaprijed znalo. Bila je riječ o džamiji Umm al-Qura kod Bagdada, čiji su kamen temeljac položili na 61. rođendan predsjednika, 28. travnja 1998. i koja je službeno dovršena na 10. godišnjicu Zaljevskog rata, odnosno na 64. rođendan Sadama Huseina 28. travnja 2001. Džamija je koštala 7,5 milijuna dolara, znači i ne tako puno. Ono što je kod nje karakteristično jest oblik i simbolika njenih osam minareta. Četiri vanjska izgrađena su u obliku kalašnjikova i svaki je visine 43 metra, koji označavaju 43 dana Zaljevskog rata.

Žao mu je zbog Sadama. Očaj Iračana Top News Čovjek koji je rušio Sadamov spomenik: Sad bih htio da se vrati!

Četiri unutarnja su pak u obliku projektila SCUD i svi su visine 37 metara, koji označavaju 1937., godinu rođenja Sadama Huseina. Nakon rušenja njegovog režima, džamija je postala kontroverzna po tome što je postala mjesto regrutiranja iračke pobune, čak i skupina bliskih al-Kaidi. Sva ta ekipa iz džamije je izbačena 2007. da bi četiri godine poslije u bombaškom samoubilačkom napadu na džamiju bilo pobijeno 28 i ranjeno 30 ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.