Life
101479 prikaza

Šokantno otkriće liječnika iz krvi prebjega iz Sj. Koreje

Antraks u krvi čovjeka iz Sjeverne Koreje
Reuters/PA/Pixsell
Nakon što je pobjegao iz zatvorene diktatorske države, na muškarcu su napravljeni standardni liječnički pregledi

On je riskirao svoj život kako bi pobjegao iz Sjeverne Koreje te ispunio želju tisuće onih koji za isti podvig nemaju hrabrosti, no nakon svog bijega čuo je nešto poprilično šokantno.

Naime, liječnici su u organizmu muškarca koji je prebjegao iz države Kim Jong-una otkrili nešto vrlo neobično - analiza njegove krvi pokazala je prisutnost antitijela antraksa, piše Richest.

Jedino moguće objašnjenje za to je da je muškarac bio u kontaktu s tom smrtonosnom bakterijom, a to potvrđuje dosad navodne izvještaje kako Sjeverna Koreja razvija biološka oružja kojima može prijetiti svojim susjedima, ali i svijetu - budući da se biološka oružja mogu kombinirati s raketnom tehnologijom na velike udaljenosti.

Antraks kao biološko oružje

Bedrenica ili antraks) je akutna, septikemijska, zarazna bolest različitih  uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis.

Bolest se očituje odsutnošću mrtvačke ukočenosti, poput katrana tamnom, nezgrušanom krvi, hladetinasto-hemoragičnim edemima u potkožju, pod serozama i mukozama, brojnim krvarenjima, velikom količinom eksudata u tjelesnim šupljinama te povećanom i jako mekanom slezenom.

Spore Bacillus anthracis vrlo su otporne na dezinficijense, osim na one oksidirajućeg djelovanja. U tlu spore mogu ostati infektivne petnaestak i više godina, a u laboratorijskim uvjetima pedesetak i više godina.

Zahvaljujući visokom postotku smrtnosti i stabilnosti u okruženju, antraks je uvršten u A kategoriju biološkog oružja. Najviše slučajeva antraksa nastalo je prenošenjem spora na kožu, ali on postaje najsmrtonosniji kada se udahne. Tada je smrtnost od 75 do 100 posto.

Ili ih cijepe ili izlažu

Prisutnost antitijela otkriva kako je prebjeg iz Sjeverne Koreje bio izložen bakteriji, no nije se razbolio, ili pak da je bio cijepljen protiv infekcije antraksa.

- Potvrđujem da su u tijelu vojnika koji je iz Sjeverne Koreje pobjegao u Južnu u listopadu 2017. pronađena antitijela antraksa, što je dokaz da Sjeverna Koreja doista ima opasan soj bakterije koji može rabiti kao smrtonosno oružje - izjavio je južnokorejski dužnosnik. 

Identitet prebjega nije otkriven zbog zaštite njegove obitelji koja je ostala u Sjevernoj Koreji, no pretpostavlja se kako je riječ o 24-godišnjem Chong Songu. On je pobjegao tako da je ukrao jeep te se s njime odvezao u demilitarizirani dio, tampon zonu između Sjeverne i Južne Koreje za koji su se obje strane dogovorile da je neće prelaziti.

Njegov bijeg je snimljen, a vidi se kako je pogođen u koljeno, leđa i prsa prije nego konačno pada na tlo.

Nakon toga ga hrabri južnokorejski vojnik odvlači na svoju stranu gdje je žurno prevezen u bolnicu. Liječnici su mu spasili život nakon višesatne operacije.

Osim antitijela na antraks, liječnici su otkrili da je pozitivan na hepatitis B, kao i crijevne parazite, od kojih su neki bili i do 10 cm dugački.

Opasno oružje

Sjeverna Koreja navodno posjeduje 13 vrsta virusa i bakterija koje se mogu koristiti kao biološko oružje, te do 5.000 tona kemijskog oružja, objavilo južnokorejsko ministarstvo obrane.

Ministarstvo drži da Sjeverna Koreja posjeduje jednu od najvećih zaliha kemijskog i biološkog oružja na svijetu. Koleru, žutu groznicu, tifus i dizenteriju Sjeverna Koreja bi mogla upotrijebiti u sklopu biološkog rata, dodaje ministarstvo.

U lipnju je International Crisis Group (ICG) upozorio da Sjeverna Koreja predstavlja ne samo nuklearnu opasnost već i da posjeduje velike zalihe kemijskog i bakteriološkog oružja.

ICG drži da se u arsenalu Sjeverne Koreje nalazi i plin sarin i druge neurotoksične tvari koje se mogu izbaciti zrakoplovom, raketom ili topničkim oružjem.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ASTORIA 08:36 05.Siječanj 2018.

    "Zločesti Ameri" To što rade Rusi,otimaju teritorij je normalno je.Kada su Ameri bombardirali Srbiju svi su im pljeskali i odobravali.Kako onda nisu pričali zašto se miješaju.

  • darko 22:13 03.Siječanj 2018.

    Antraks ili bedrenica je najčešće bolest ovaca i koza, pa je možda čovjek jeo malo ovčetine i stekao imunitet, kao mnogi naši ovčari u davna vremena.

  • Jugoivo 20:52 03.Siječanj 2018.

    Ma ajde ne prdi o komunistima! Imaju pravo da se naoružavaju za obranu! Da nema ujke Sama davno bi se ujedinile 2 Koreje. Uči se malo, koliko su puta Ameri zamutili da to toga ne dođe?!