Top News
938 prikaza

Puljak: Zašto više ne možemo surađivati s IDS-om

Susret liberala u Amsterdamu
Facebook/GLAS
Marijana Puljak o tome zašto je slučaj brodogradilišta Uljanik i upletenost Ivana Jakovčića bila presudna za raspad lijeve koalicije

Stranka je donijela odluku po pitanju tzv. Amsterdamske koalicije. Dugo smo se pripremali, pisali programe i bili spremni izaći na izbore ali na neke kompromise ne možemo pristati", rekla nam je Marijana Puljak iz stranke Pametno o povlačenju iz lijevo-liberalne koalicije radi slučaja "Uljanik" i uloge Ivana Jakovčića.

Istarski je političar primao novac od poduzetnika Danka Končara koji bi trebao biti strateški partner u restrukturiranju brodogradilišta. Puljak kaže kako je Jakovčić u sukobu interesa te da ne može biti na zajedničkoj listi za EU izbore, niti će će oni to podržati.

"Političar ne smije biti na platnom spisku onih koji imaju neke interese u Hrvatskoj. Mi da pristanemo na ovakve scenarije, onda se zaista ne razlikujemo od svih drugih koji se bave politikom u Hrvatskoj", rekla je Puljak i pojasnila svoje viđenje spašavanja brodogradilišta.

Brodogradilište 3. maj Nadrealizam Ekonomix Što smo mogli s milijardama ulupanima u brodogradnju

Za početak, kaže, ruke sada od toga peru i sadašnja i bivša vlada iako su se godinama novci slijevali u crnu rupu, a nedostaje i čitava strategija o tome što generalno napraviti s brodogradilištima u Hrvatskoj.

"Uljanik je upravo primjer svega onoga protiv čega se mi borimo, u smislu da ne želimo plan koji uključuje državni budžet, ne želimo da se ovo popravlja novcem poreznih obveznika i na taj način krpa greške određenih pojedinaca. Mi o ovom slučaju već jako dugo razgovaramo s partnerima, iz Istre konkretno nismo dobili nikakve odgovore. Jedan od razloga zašto vam ja ne mogu reći konkretni plan koji bi podržala jest i zato jer ništa nije dovoljno transparentno", rekla je Puljak koja pod time misli na plan restrukturiranja koji nije odobren (niti je njegov sadržaj jasan i javan) nego samo poslan u EU Komisiju i sada se čeka reakcija, pa onda neobjavljene dokumente Ministarstva financija koje je upozoravalo na stanje u Uljaniku.

"Svakako treba napraviti sve da se zadrži "zdravi" dio kompanije koji nije kontaminiran, i s njime i radna mjesta", kaže Puljak koja je nakon odluke o povlačenju iz koalicije bila u kontaktu s Ankom Mrak-Taritaš iz stranke GLAS.

Pula: Otvoren Ured zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića Pucanj u prazno Top News IDS-ovci kod nebitnih ljudi u Bruxellesu 'spašavaju' Uljanik

Mrak-Taritaš za T-portal pak tvrdi kako "partnerski odnosi u koaliciji nemaju samo svijetle trenutke i često su bremeniti neslaganjima i različitim mišljenjima. Osim toga vrijednost stranaka u koaliciji je i u načinu na koji rješavaju međusobne probleme", no Puljak smatra kako je ovo nešto preko čega se ne može prijeći.

Napominje i kako Jakovčić još uvijek nije oglasio, niti je došao na razgovor u predsjedništvo iako je više puta pozvan.

"Mislim da ovo nije "tužan kraj", mi i dalje ne odustajemo od ideje okrupnjivanja i suradnje, ima prostora, posebno nakon ovog što se događa s SDP-om na lijevo-liberalnom krilu, ali moramo pokazati da nismo kao svi ostali. Radije se nećemo baviti politikom. Uskoro izlazimo u javnost i s listom uspješnih javnih osoba koji su se afirmirali u drugim poljima i pridružili nam se jer znaju da je jedini način mijenjanja društva političkim djelovanjem", kaže Puljak koja nije htjela direktno reći smatra li da je Jakovčić počinio kriminalno djelo, ali je više puta istaknula kako je bez sumnje riječ o sukobu interesa.

"Na institucijama je da odrede je li bilo kaznenog djela", kaže Marijana Puljak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.