Top News
421 prikaza

Putin se hvali: "Trump i ja smo na ti"

Vladimir Putin
SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL
Tijekom već uobičajene godišnje konferencije, ruski predsjednik odgovarao je na brojna pitanja medija

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u Moskvi počeo svoju godišnju medijsku konferenciju na kojoj odgovara na pitanja novinara iz cijele zemlje. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

"Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu", istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

"Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav", rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, "ali ipak jesu".

"Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije", naglasio je Putin.

"Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju", dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govorio je o planovima o razvoju Arktika. 

- Arktik će obogatiti Rusiju - tamo su resursi - rekao je Putin. 

SAD troši više na vojsku od Rusije

Upozorio je da SAD troše više sredstava na vojsku od Rusije te uvjerava da povećano izdvajanje za vojsku neće ugroziti ukupan ruski proračun. Rusija namjerava u 2018. godini izdvojiti gotovo 40,5 milijardi eura za vojsku.

Putin je istaknuo da se Rusija neće uvlačiti u novu utrku u naoružanju. Dodao je da Rusija neće izaći iz sporazuma o nuklearnom razoružanju te da su SAD, s druge strane, to već de facto učinile.

Rusija i SAD bi se trebale prestati boriti poput životinja

Na pitanje američkog novinara o povezanosti predizborne kampanje aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa s ruskom vladom, Putin odgovara da su to priče koje su izmislili Trupovi protivnici u SAD-u. "Ljudi koji su izmislili te priče zapravo štete SAD-u", dodaje Putin.

Naglašava i kako su kontakti s veleposlanicima normalna praksa.

Putin je podsjetio na to da je udio ruskih medija u SAD-u minijaturan u usporedbi s utjecajem američkih medija na globalnoj razini.

Ruski predsjednik rekao je da se vide značajni pomaci koje je donijela Trumpova administracija.

Putin poručuje da bi se Rusija i SAD trebale prestati boriti poput životinja. Naglašava kako postoje brojne stvari koje mogu ujediniti Rusiju i SAD te da dijele zajedničke globalne izazove, poput terorizma.

Putin zaključuje da će se u konačnici veze između Rusije i SAD-a normalizirati. U tom smislu je rekao da je očito kako Trump ne može poboljšati odnose SAD-a s Rusijom zbog određenih restrikcija.

Američkim biračima Putin poručuje da sude Trumpu na osnovi njegovih poteza. "Nije na meni da procjenjujem Trumpov rad", kaže Putin.

Napad na Sjevernu Koreju imao bi katastrofalne posljedice

Putin je odgovarao i na pitanja o Sjevernoj Koreji te poručio da SAD tretiraju Rusiju jednako kao Sjevernu Koreju i Iran.

- Mi želimo konstruktivnu suradnju na pitanjima međunarodne sigurnosti. Ne priznajemo status Sjeverne Koreje kao nuklearne sile - istaknuo je ruski predsjednik.

- Ono što se događa oko Sjeverne Koreje je kontraproduktivno. SAD je isprovocirao Sjevernu Koreju na kršenje sporazuma - dodaje Putin.

- Sve strane u krizi vezanoj za Sjevernu Koreju trebale bi se smiriti - naglašava.

Ruski predsjednik smatra da je nemoguće da SAD pronađe sve relevantne vojne mete za eventualni zračni udar u Sjevernoj Koreji.

- Posljedice udara na Sjevernu Koreju imale bi katastrofalne posljedice. Nadam se da će prevladati zdrav razum po tom pitanju - rekao je Putin te dodao kako se nada i da će u budućnosti raditi zajedno s SAD-om na rješavanju pitanja Sjeverne Koreje.

O krizi u Ukrajini

Ruski predsjednik odgovarao je na pitanja o Ukrajini te istaknuo da ne postoji istinska želja od strane Ukrajine za implementacijom sporazuma iz Minska. Putin je rekao i da Rusija nikad nije dala prigovore na američko sudjelovanje u naporima za rezrješenjem krize u Ukrajini.

Ponovio je da na istoku Ukrajine nema ruskih vojnika te naglasio da ukrajinski nacionalisti slobodno provode pokolj po istoku te zemlje.

Putin poručuje Kijevu da poradi na dogovoru s pobunjenicima na istoku Ukrajine.

- Kijev izbjegava taj proces. Kijev isto tako odugovlači i s razmjenom zarobljenika - ističe ruski predsjednik.

Rekao je i da on smatra kako su Rusi i Ukrajinci jedan narod te dodao da je u redu da Ukrajina ima svoju neovisnu državu.

'Posjet Siriji bio je moguć zbog poraza terorista'

Ruski predsjednik odgovarao je na pitanja i o Siriji te napomenuo da Rusija i Sirija neće same moći riješiti pitanje izbjeglica iz Sirije te da se to pitanje mora riješiti. "Za to su potrebni međunarodni napori", istaknuo je.

Podsjetimo, Putin je nedavno i posjetio Siriju, kako bi najavio povlačenje većeg dijela ruske vojske iz te zemlje.

- Posjet Siriji bio je moguć zbog poraza terorista - pojasnio je ruski predsjednik.

- Glavna prepreka rješenju problema terorizma u Siriji jest nejednakost u čitavoj regiji. Putin je rekao i da SAD ignoriraju ruske informacije o prelasku sirijskih terorista u Irak - rekao je.

O suradnji s Kinom

Na pitanja o vanjskoj politici i suradnji s Kinom, Putin kaže da će Rusija i Kina i dalje ostati strateški partneri, bez obzira na izborne rezultate u 2018. godini.

- Jače veze između Rusije i Kine dobre su za sve - poručuje.

- Rusija će nastaviti davati podršku kineskom sudjelovanju u ruskim projektima - istaknuo je. Dodao je kako je i sjevernomorska ruta od obostrane koristi za obje zemlje.

'Poljska bi trebala okrenuti novu stranicu i odrasti'

Odgovarao je i na pitanje o tragičnoj pogibiji bivšeg poljskog predsjednika iz 2010. godine te zaključio da bi Poljska trebala provesti istragu oko toga. napomenuo je da eksplozije na zrakoplovu koji se srušio nije bilo.

- Tragedijama se ne bi trebalo politički manipulirati - istaknuo je Putin.

Ruski je predsjednik naglasio da su rusko-poljske veze važnije od unutarnjih političkih prepucavanja. Tvrdnje od strane Poljske da je iza te avionske nesreće ruska urota, nazvao je "besmislicom".

- Poljska je osjetila posljedice nakon pridruživanja uvođenja sankcija Rusiji. Oni bi trebali okrenuti novu stranicu, trebali bi odrasti - rekao je Putin.

O odnosu s Trumpom

Putin je otkrio i kakav odnos ima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. 

- Kad razgovaramo, obraćamo se jedan drugom imenom - kaže Putin.

- Takvi odnosi bi trebali biti između osoba puput nas - ističe ruski predsjednik.

Dotaknuo se i poslovanja Rosnjefta u iračkom Kurdistanu te rekao da je to dobro i za Rusiju i za Kurdistan.

Izrazio je žaljenje što SAD i Rusija nisu surađivale po pitanju Afganistana. 

- Vidimo da se rizici u toj zemlji povećavaju - rekao je Putin i dodao da afganistanska vlada treba međunarodnu podršku.

- Mi možemo pružiti tu podršku -  poručio je ruski predsjednik.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.