Top News
477 prikaza

Putin zove Dodika u Moskvu tri dana pred sporni referendum

Milorad Dodik
Davor Javorovic (PIXSELL)
Prethodno su se Vladimir Putin i Milorad Dodik susretali u Beogradu i Sočiju, a referendum se smatra udarom na BiH

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Milorada Dodika u posjet Moskvi 22. ovog mjeseca, samo tri dana uoči referenduma o proglašenju datuma 9. siječnja Danom republike u Republici Srpskoj. Tog datuma 1992. Republika Srpska doista i jest proglašena, ali kao secesionistički samoproglašeni entitet, čime je službeno počelo razbijanje Bosne i Hercegovine i brutalni rat u toj zemlji. Proglašenje tog datuma praznikom zato se u Republici BiH, te diljem Zapada, smatra direktnim udarom na cjelovitost BiH i Daytonski sporazum kojim je rat u BiH okončan 1995.

Zbog svih tih razloga, Ustavni sud BiH najavljeni referendum proglasio je ništavnim, no Dodik od njega nije odustao. O Putinovom pozivu Dodiku RTRS izvijestio je kao o sastanku zbog "konzultacija o različitim temama". Putin je do sada s Dodikom igrao posebnu igru. Prošle godine veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je referendum unutarnja stvar Republike BiH, što je američki Foreign Policy protumačio time da je lako moguće da Putin u tome doista podrži Dodika.

Prošle godine Rusija je u UN-u blokirala karakteriziranje zločina u Srebrenici kao genocida, nego tek kao ozbiljnog zločina. No, u ožujku ove godine veleposlanik Ivancov je Srebrenicu u službenom dokumentu nazvao genocidom, što sigurno nije napravio na svoju ruku i što je Dodika moglo samo šokirati. Ipak, 2014. je ruski predsjednik Dodika zvao i na otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i na sastanak u Beogradu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.