Top News
55925 prikaza

Putinova 'Sotona' - može u sekundi zbrisati Francusku

Ruski interkontinentalni balistički sustav RS-24
Vitaly V. Kuzmin/CC BY-SA 4.0
Od početka milenija Rusija i SAD su u novoj utrci u naoružanju, novi projektil je nuklearni monstrum

Ruska agencija Tass objavila je da je Ruska Federacija odgodila testiranje nove interkontinentalne rakete koja može nositi dosad nezabilježeni broj nuklearnih glava. Riječ je o sustavu RS-28 Sarmat, koji je i u Rusiji i na Zapadu poznat i pod milozvučnim imenom "Satan 2". RS-28 u stanju je nositi čak 10 teških nuklearnih glava, odnosno 15 lakših, što je ogroman skok u odnosu na američki Minuteman III.

Rusija je sustav prvotno namjeravala testirati do kraja 2016., no sada se pokazuje da njena vojska i istraživački timovi imaju takve probleme da će to morati odgoditi najranije do kraja 2017. Koliko god se to činilo kao dobra vijest, cijeli je niz loših vijesti koje svjedoče o kulminaciji nove de facto hladnoratovske utrke u naoružanju. Prvo što je glasilo ruskog ministarstva obrane "Zvezda" prošle godine ustvrdilo da je Satan 2 u stanju jednim jedinim projektilom zbrisati cijeli Teksas.

Mihail Gorbačov, Ronald Reagan i George Bush stariji Bivši predsjednik Top News Gorbačov: 'Očito je da se svijet priprema za rat'

Newsweek je bio još malo slikovitiji pa je to prlagodio europskoj percepciji i naveo Francusku umjesto Teksasa. Tada je priopćeno i to da će taj sustav, najteži i najmasivniji svoje vrste u povijesti, biti u stanju probiti svu poznatu protuzračnu obranu. To je lako protumačiti kao SAD ili NATO. Drugo, u projekt je Rusija ušla nakon što je SAD obznanio da će razviti sustav "hitnog globalnog udara", odnosno mogućnost da konvencionalnim naoružanjem udari bilo gdje u svijetu u roku od jednog sata.

Prve naznake toga počele su još u doba administracije Georga W. Busha s početkom razvoja nadzvučnog oružja. 2010. SAD je objavio da je ta udare unutar jednog sata već spreman. Newsweek se danas poziva na izvještaj Sputniknewsa iz listopada prošle godine prema kojem je rusko ministarstvo obrane 2010. naručilo novu verziju "Satana", te da je ugovor potpisalo 2011. Naravno, kao nuklearno sredstvo odvraćanja od napada, što je oduvijek isprika za nuklearnu utrku.

Sputniknews je tada objavio i prve fotografije prototipa nove rakete. "Satan 2", predviđalo se, trebao je postati operativan do kraja prošle godine, a razlozi kašnjenja zasad su potpuno nepoznati. Newsweek pretpostavlja da su se ispriječili određeni tehnički razlozi. Rusija danas ima najveći nuklearni arsenal, 7300 glava. Slijedi SAD sa 6970 glava. Jedno plus drugo i dalje je jezivo puno, ali je ipak neusporedivo bolje nego u doba vrhunca nuklearne histerije.

Broj glava inače ne znači i veće razorne sposobnosti neke vojske, nego to koliko ih je operativno, te sustavi koji ih prenose. "Satan 2" bi, navodno, trebao biti sposoban, umjesto svih 10 nuklearnih glava, nositi i kombinaciju nuklearnih glava i sredstava za uništavanje sredstava za rušenje projektila koji bi se, u slučaju primjene, ispalili na "Satan 2". U svijetu još sedam zemalja posjeduje nuklearno oružje; Francuska, Kina, Velika Britanija, Pakistan, Indija, Izrael i Sjeverna Koreja.

Donald i Melania Trump Dozvola za rat Top News "Trump je dobio šifre za lansiranje nuklearki. Iskreno, bojim se"

Svi ostali skupa nemaju niti blizu toliko oružja kao SAD ili Rusija, ali je problem u tome što su neke od tih zemalja uključene u duge i kronične ratove i sukobe. Neke od njih, pritom, imaju službenu politiku koja povremeno odašilje krajnje iracionalne poruke, poput Sjeverne Koreje. Kod nekih drugih naprosto nije sigurno bi li u nekom trenutku mogli reagirati iracionalno bilo zbog političkih jastrebova ili biti uvučene u spiralu nasilja, poput Indije, Pakistana ili Izraela.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fvukovic 10:47 31.Ožujak 2017.

    Amerika ima pravo? A oni imaju 6970 glava i napadaju stalno nekog xD. Isti su oni po tom pitanju...Tj. meni su još odvratniji jer glume stalno neku super državu.

  • Danko 17:27 30.Ožujak 2017.

    Tko god u Rusiji vidi spasitelja vrlog novog svijeta neka pogleda u šta oni ulažu. Umjesto u naporedak oni razvijaju jedino nove sve strašnije metode razaranja. Ima Amerika pravo za Rusiju, kraj nje se nikada ne treba opustiti. Kome ovo ... prikaži još! treba, zar im 7000 glava nije dovoljno. I sa takvima mi sad imamo posla 'zahvaljujući' todorioću