Top News
20153 prikaza

Putinovi ljudi: Imaju pištolje koji probijaju pancirke

Vladimir Putin
1/2
Screenshot Youtube
Ovaj se pištolj pojavio tijekom 90-ih kao dio osobnog naoružanja vojnih službenika kako bi mogao probiti svaki zaštitni prsluk

Jedan od najubojitijih i najkompaktnijih pištolja automatski SPS, samopuneći pištolj Serdjukova, oružje je koje koriste pripadnici Federalne službe sigurnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina

SPS je pouzdan i u ekstremnim uvjetima, podjednako učinkovit na arktičkoj hladnoći do -50 i na pustinjskim vrućinama do +50. Strijelac koji sa prosječnom obukom ispali 10 metaka iz ovog pištolja ostvarit će dobar učinak pogodaka. Ostvaruje dobru gustoću grupiranja pogodaka: na udaljenosti od 25 metara disperzija pogodaka iznosi svega 6,5 cm, a na udaljenosti 100 metara – 32 cm.

Ovaj se pištolj pojavio tijekom 90-ih kao dio osobnog naoružanja vojnih službenika s obzirom kako je tih godina Rusija bila pogođena valom kriminala, a kriminalci su tada koristili pancirke kako bi se zaštitili od napada. Vojnicima je bio potreban pištolj koji bi mogao probiti taj zaštitni prsluk. Na udaljenosti od 100 metara SPS sa mecima specijalno izrađenima za ovaj pištolj SP10, učinkovito probija zaštitne prsluke sa titanskim pločama debljine 1,4 mm i 30 slojeva kevlara, ili sa čeličnim limom debljine do 4 mm, piše Russia Beyond. 

SPS se konstantno usavršava, pa je tako u kolovozu 2012. godine ruski TsNIITochMash, Središnji znanstveno istraživački institut za preciznu strojogradnju, predstavio je još jednu modifikaciju ovog pištolja oznake SR1MP. Karakteristična je po tome što ima žljebove duž obje strane prednjeg dijela rama, kao i Piccatinyjevu šinu (za montiranje raznih kolimatorskih nišana), laserske pokazivače cilja i taktičke lampe. Osim toga, na pištolj SR1MP može se postaviti i prigušivač.

Ovaj se pištolj proizvodi u tvornici Mayak u Kirovu samo za potrebe elitnih jedinica i u manjim serijama, budući da specijalnim jedinicama nisu potrebne velike isporuke oružja. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • patkovic 20:46 14.Siječanj 2019.

  i tetejac probije pancirku

 • crazy.dictator 20:21 14.Siječanj 2019.

  vrapca mu, ja sem mislil da pancirke probija posebna municija kad one gle vraga probijaju ih posebni pistoli. kah agenti hiceju pistole na na mete? :-)

 • darko 12:47 14.Siječanj 2019.

  Je da i služi za blisku borbu sa tenkovima.