Tehno
3433 prikaza

Rusija postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu

Ruski tenk T-14 Armata
Wikimedia Commons
Deset ruskih kompanija koje se nalaze među top 100 najuspješnijih kompanija, povećale su svoju prodaju za 8,5 posto 2017. godine

Rusija je postala druga najveća sila po proizvodnji oružja u svijetu, a na tu poziciju s koje je izbacila Veliku Britaniju, zasjeli su nakon što su njihove kompanije koje se bave proizvodnjom vojne opreme prodale 9,5 posto ukupno prodanog oružja u 2017. godini. Na prvom mjestu je SAD s 57 posto, a Velika Britanija na trećem, sa 9,5 posto. 

Indeks SIPRI koji prati tvrtke koje se tim poslom bave, pokazuje kako su 10 ruskih kompanija koje se nalaze među top 100 najuspješnijih kompanija, povećale svoju prodaju za 8,5 posto 2017. godine i skočile na 37,7 milijardi dolara. 

"Ruske kompanije zabilježile su značajni porast prodaje oružja od 2011. godine. Prati to i njihovu sve veću potrebu modernizacije vojnih snaga". rekao je Siemon Wezeman, iz SIPRI-a.

Te kompanije nemaju nikakvu konkurenciju na ruskom tržištu i zapravo su veliki benefit ostvarile zbog potrebe ruskog predsjednika Vladimira Putina da modernizira njihovu vojsku, piše CNN. 

Trend se zaustavio 2017. godine, no kada je Moskva potrošila 61 milijardu dolara na obranu, bilo je to smanjenje od 17 posto od prošle godine i prvi zabilježeni pad od 1998. godine. To je ipak smanjenje od njihovih prvotnih planova obnove zastarjelog vojnog sistema do 2025. godine. No ruski ostaje iznimno visok. 

Raketa za svemirska putovanja pogonjena termonuklearnom reakcijom Hrabro naprijed Tehno Rusija sprema nuklearnu raketu, 'ukrali' dizajn od SAD-a

U usporedbi sa 2016. godinom ukupna prodaja oružja porasla je za 2,5 posto, i iznosi 398,2 milijardi dolara, što je veliki rast od 44 posto od početaka prikupljanja ovih podataka. U podatke nisu uključene kineske kompanije, s obzirom da njihovi podaci nisu dostupni. Porast prodaje oružja zabilježile su i turske kompanije u prošloj godini, i to za 24 posto. 

"Ovaj porast reflektira turske ambicije o razvoju industrije oružja kako bi zapravo ispunili njihovu sve veću potrebu za oružjem i tako postali manje ovisni o stranim dobavljačima", rekao je Pieter Wezeman, iz SIPRI-a.

Među tih top 100 kompanija nalaze se i 42 američke koje su zabilježile povećanje od dva posto, na 226 milijardi dolara. One pak ovise o sve većim potrebama za oružjem koje diktira njihovo ministarstvo obrane. Lockheed Martin zadržao je svoju poziciju najvećeg proizvođača oružja na svijetu, koji je zabilježio prodaju od 44,9 milijardi dolara u 2017. godini. 

Vojni budžet bio je na dnevnom redu predsjednika Donalda Trumpa početkom prosinca, kada je najavio kako će se vratiti na svoje prijašnje planove smanjenja vojne potrošnje. U svom tvitu s početka prosinca budžet ministarstva obrane od 716 milijardi dolara nazvao je "ludim", prije nego je zapravo pristao na budžet kojeg je predložio ministar obrane James Mattis od 750 milijardi dolara za sljedeću godinu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ZlatkoZD 21:26 11.Prosinac 2018.

    Naj običniji kreteni! Odreknite se barem 50% ulaganja u naoružanje i nahranit će te cijeli svijet!