Top News
415 prikaza

Prve reakcije: HDZ uvjeren da će formirati Vladu

Oleg Butković i Zdravko Marić
Robert Anić (PIXSELL)
Prve izlazne ankete minimalnu prednost daju Narodnoj koaliciji, ali HDZ ih prati u stopu

Prve izlazne ankete daju minimalnu prednost Narodnoj koaliciji u odnosu na HDZ. Prve projekcije kažu da HDZ osvaja 57 mandata, Narodna koalicija 58 mandata, a Most osvaja 11 mandata. "Ovakav izborni rezultat otvara mogućnost HDZ-u da formira saborsku većinu, a time i novu hrvatsku vladu", izjavio je HDZ-ov Gordan Jandroković. Upitan na koje stranke može računati u postizbornom koaliranju, rekao je da računa sa strankama koje su im svjetonazorski bliske, a tu u prvom redu računaju na Most, Milana Bandiće i njegova 2 mandata, koliko mu daju prve izlazne ankete te na HDSSB. Jandroković je dodao da vjerojatno mogu računati i s osam mandata predstavnika nacionalnih manjina.

S druge strane, Vlaho Orepić, Mostov ministar u tehničkoj Vladi rekao je: "U ovom trenutku ne bih komentirao mogućnost suradnje s HDZ-om". Izjavio je i da promjena na čelu HDZ-a ne znači da su postali demokratska stranka, ali svaki njihov napredak Orepić pozdravlja. "Nakon borbe ne možete izaći bez batina. Most je već sad napravio veliki posao i da ništa više ne napravi. Konsolidirali smo se, imamo stabilno političko tijelo sa velikim potencijalom za rast. Samo moramo biti dosljedni", dodao je tehnički ministar unutarnjih poslova.

"Izlazne ankete je teško komentirati no nedvojbeno je da je HDZ najjača stranka jer je sada nastupao samostalno, za razliku od SDP-a koji je izašao u široj koaliciji", rekao je Željko Reiner.

Narodna koalicija zasad dosta samozatajno je dočekala izborne rezultate, a u izborni stožer SDP-a i partnera došli su SDP-ovi Ranko Ostojić, Igor Dragovan, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Peđa Grbin, HSS-ov predsjednik Krešo Beljak i HNS-ov Tomislav Stojak.

"Neugodno me iznenadio rezultat izlaznih anketa, ali želimo zahvaliti svima koji su izašli na izbore i glasali za Narodnu koaliciju. Svi koji nisu izašli na izbore ne vjeruju političarima i kaznili su ih, to je poruka svima nama. HSS neće ići u vladu u kojoj bi bila koalicija s Mostom. Mi nismo foteljaši, a Zoran Milanović će imati našu punu podršku u pregovorima - jedan je to od uvjeta", rekao je Krešo Beljak iz HSS-a nakon objave izlaznih anketa u 19 sati. 

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je da su u Narodnoj koaliciji očekivali više, ali ovaj rezultat je dobar jer smo relativni izborni pobjednici, što je najvažnije. 

"Bazen glasača Mosta i Živog zida je ostao isti, ljudi koji su više glasovali za Most, da su se podijelili između Mosta i Živog zida, to je uobičajeno, to su trendovi i u Europi", komentira Hajdaš Dončić. 
Suradnja s Mostom i Živim zidom, kaže, svakako dolazi u obzir.

"Lakše će sastaviti Vladu s nama nego s HDZ-om", rekao je Hajdaš Dončić za Novu TV.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.