Top News
1292 prikaza

Predsjednica Kolinda G. Kitarović slikala svoj listić

Kolinda Grabar Kitarović slika svoj glasački listić
Snimatelji televizije N1 uhvatili su predsjednicu Republike Hrvatske u onom za što DIP kaže da je kazneno djelo

Snimatelji televizije N1 uhvatili su predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović kako mobitelom fotografira svoj glasački listić tijekom glasanja. Državno izborno povjerenstvo danas je izričito naglasilo da je to zabranjeno i podložno kaznenom progonu. "Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka", priopćio je DIP.

Snimka N1 prikazuje predsjednicu Republike kako sjedi iza paravana na izbornom mjestu i ispred sebe na stolu ima listić. Trenutak prije nego što će ispuniti listić, onda trenutak nešto namješta na mobitelu, odlaže ga i potom ispunjava listić. A onda opet uzima mobitel i očito slika svoj ispunjeni glasački listić.

DIP je na izborni dan aktualnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj istaknuo da svaki građanin jest slobodan otvoreno izraziti kako je glasao. Međutim, DIP je upozorio da je fotografiranje glasačkog listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade u zamjenu za dokaz o tome kako je građanin glasao, u suprotnosti s izbornim načelima. Posljedično, za takvo ponašanje predviđene su kazne iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Cijelu snimku predsjedničinog spornog izbornog ponašanja možete pogledati na N1.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.