Top News
2512 prikaza

Radeljić - adut desnice za rušenje Plenkija

Kolinda Grabar Kitarović - Mate Radeljić
1/8
Goran Stanzl/PIXSELL
Smijenjeni predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku bio je razlog čestog iskrenja između Banskih dvora i Pantovčaka

Nakon što je bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Mate Radeljić rekao da mu je vijest o smjeni djelatnik SOA-e priopćio u kafiću te mu rekao da se, dobije li takav zadatak, može i autom zabiti u njega, oglasila se i Sigurnosno-obavještajna agencija. 

U priopćenju ističu da svoje zadaće obavljaju u skladu s Ustavom RH, pripadajućim zakonima kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost.

O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh. Pored zaštite, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati, stoji u priopćenju.

Mate Radeljić, donedavni savjetnik predsjednice Republike, u priopćenju se požalio da mu je dužnosnik SOA-e prenio vijest o smjeni, čak i da mu je rekao kako će “služba u svakom pogledu štititi Predsjednicu” od njegova “mogućeg negativnog djelovanja” te da će se- ako dobiju takav zadatak- “autom se zabiti” u njega. 

Tko je Mate Radeljić i zašto se toliko hajke diglo oko smjene čovjeka za kojeg se već neko vrijeme slutilo da neće još dugo obnašati ovu dužnost. Express je o njemu do sad objavio već nekoliko tekstova, a posljednji od njih bio je povodom Marakeškog sporazuma, kad je posljednji put pošteno zaiskrilo između Pantovčaka i Banskih dvora.

Mate Radeljić najveći je dio karijere proveo u Osijeku kao reporter HTV-a. Otkako je zasjeo u fotelju savjetnika predsjednice Grabar-Kitarović postao je potpuno nevidljiv za medije. 

Po struci je diplomirani pravnik splitskog sveučilišta, i kako se već pisalo, nekoliko je puta surađivao s različitim ljudima s političke scene, od Branimira Glavaša, preko Ante Đapića, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vesnom Škare Ožbolt, Berislavom Rončevićem, Tomislavom Karamarkom i Ivanom Vrkićem. 

Ono što se slutilo ili je barem ostavljao takav dojam, jest da je bio povezan s desnim radikalnim skupinama, pa čak i onima koje su otvoreno napadale Vladu i premijera Andreja Plenkovića. Tu je i Željka Markić i njezina inicijativa za promjenu zakona o referendumu, pa je pod utjecajem Radeljića i sama predsjednica otvoreno stala na stranu Markićkine inicijative iako je utvrđeno da nisu imali uvjete za provođenje referenduma. 

Mate Radeljić | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Radeljić je na Pantovčak došao nakon što je jedno kratko vrijeme radio kao savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a tamo je pak došao iz Osijeka gdje ga je Ivan Vrkić, osječki gradonačelnik postavio za pročelnika Ureda gradonačelnika, kako bi mu se odužio jer mu je pomogao da pobijedi na izborima.

Bio je šefom lokalne Slavonske televizije, a kako piše t-portal, kad je HDZ 2003. pobijedio na izborima, otišao je na mjesto načelnika za odnose s javnošću u Ministarstvo obrane, koje je tada vodio Berislav Rončević. Ondje se kratko zadržao jer se 2005. uključio u predsjedničku kampanju Jadranke Kosor, koja se nakon neuspjeha vraća na mjesto ministrice branitelja, a Radeljić postaje njezin pomoćnik. Bio je i direktorom osječkog Zavoda za stanovanje, a od 2008. do 2013. obnašao je dužnost direktora Osječke televizije u vlasništvu Željka Biloša koji je navodno oštetio državu za 9,5 milijuna kuna poreza. 

Bruto plaća Mate Radeljića na savjetničkom mjestu u predsjedničkim dvorima bila je 32.342 kune. Ima kredit na 15 godina, a mjesečna rata mu je 5195 kuna. U zadnjoj imovinskoj kartici navodi se da je oženjen te ima dvoje djece s kojima dijeli vlasništvo nad dva stana u Zagrebu, od 49 i 87 kvadratnih metara. Nije član nijedne stranke i vozi VW Passat.

No kako je već pisao Express, Mate Radeljić upleten je u aferu koja iznimno liči aferi SMS u koju je upleten njegov kolega Vlado Galić, tvrdi tjednik Nacional. Njih dvojica su kolege u Uredu predsjednice gdje obnašaju savjetničke dužnosti, Radeljić za unutarnju politiku i Galić za nacionalnu sigurnost. Kako je Express već ranije pisao, uslijed sukoba na relaciji Pantovčak - Banski dvori, kada se u sukob između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića upleo i šef Sabora Gordan Jandroković, jedan visokopozicionirani HDZ-ovac je za 24sata izjavio kako je za svađu najviše odgovoran Mate Radeljić, savjetnik predsjednice za unutarnju politiku.

Kolinda Grabar Kitarović - Mate Radeljić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

U svibnju ove godine jedan HDZ-ov izvor je ispričao da je upravo Radeljić medijima prenio “čistu laž da su Gordan Jandroković i Andrej Plenković kod predsjednice rekli da “problem demografije ubrzo neće biti u modi”. "Ispod svake razine je da Ured predsjednice pušta takve izmišljotine i čiste laži. Ta komunikacija je infantilna i primitivna, a spin je ispod razine ugleda koji institucija predsjednice uživa među Hrvatima. Hoće li se predsjednica distancirati od autora takvih podvala, svog savjetnika Mate Radeljića? On nanosi štetu i njenom osobnom ugledu i Uredu predsjednice", rekao je izvor za 24 sata.

Na službenim stranicama Ureda predsjednice RH pisala je njegova štura, ali relativno zanimljiva biografija. Mate Radeljić, 45-godišnji savjetnik za unutarnju politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u 17 godina promijenio je devet radnih mjesta. Ono nad čim bi se mogao zamisliti svaki njegov idući poslodavac je pitanje - o kakvom je to čovjeku riječ kad je u prosjeku svake dvije godine mijenjao radno mjesto?

Prema nekim informacijama predsjednica je Radeljića upoznala u jesen 2014. godine kad joj je u kampanji zatrebao veći angažman PR stručnjaka, a čovjek koji je imao ukupno jednogodišnje iskustvo na mjestu glasnogovornika u dva različita ministarstva, učinio joj se baš idealnom osobom. Tim više jer je bio stranački čovjek, pa je samim time imao i najbolju preporuku. Budući da je u to vrijeme predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, koji je zdušno podržavao Kolindu Grabar Kitarović u njezinoj kampanji, Radeljić je imao i njegovu svesrdnu podršku. Osim toga, Radeljić je na prijedlog HDZ-a svojedobno bio ušao i u Nadzorni odbor HRT-a iako je tijekom političke karijere često mijenjao boje i strane.

Upućeni kažu da je prvi razgovor Radeljića i tada još predsjedničke kandidatkinje bio kurtoazan i da je ona tek pažljivo vagala nekoliko pretendenata na poziciju njezinog glasnogovornika. Nekoliko dana kasnije Grabar Kitarović odlučila se konačno za Radeljića koji je pak pristao jer je bio uvjeren u njezinu pobjedu. Zadatak mu je bio 'predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitarović prema javnosti', no odmah nakon pobjede na izborima, predsjednica mu je povjerila mjesto savjetnika za unutarnju politiku iako je on očekivao da će postati njezin analitičar za medije.

U to vrijeme vjetar u leđa dalo mu je i prijateljstvo s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Radeljić je naime podržao Karamarka u njegovoj kampanji za tu poziciju u svibnju 2012. kad je HDZ izgubio na parlamentarnim izborima. Radeljić je, kako se već pisalo, dio slavonskog lobija koji podržava Karamarka, što je, nakon izborne pobjede Karamarkovog HDZ-a postalo, kako će se kasnije pokazati, pretežak uteg Karamarkovu odnosu s Milijanom Brkićem. Radeljić je blizak i s Ivicom Vrkićem, čiju je kampanju za osječkog gradonačelnika i vodio. Uglavnom, Radeljićevo prijateljstvo s bivšim predsjednikom HDZ-a se nastavilo do danas, unatoč Karamarkovom nečasnom uzmaku s te pozicije nakon skandala i sukoba interesa u slučaju INA-Mol, nakon kojeg ga je naslijedio aktualni premijer Andrej Plenković. 

Mate Radeljić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL
Radeljića se smatra Karamarkovim igračem koji preko predsjednice ruši HDZ, točnije Andreja Plenkovića i u konačnici vrh stranke. Sukobi predsjednice i premijera nisu prvi za koje se govorilo da ih je inicirao i da je glavni krivac bio upravo Mate Radeljić. 

Sve je počelo u Opatiji na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u studenom prošle godine. Počasna uzvanica Kolinda Grabar Kitarović iskoristila je svojih pet minuta da šokira javnost i sasvim neočekivano pošteno iskritizira Vladu RH zbog gospodarske politike. 

Tako je izjavila da je Hrvatska u izvanrednom stanju zbog iseljavanja stanovništva i da predugo stagnira, istaknuvši problem državne i javne uprave da provodi reforme. Potpuno neočekivani govor iznenadio je premijera Plenkovića, a iz njegovog tabora su tada tvrdili da iza svega stoji Mate Radeljić koji želi zaoštriti odnos između predsjednice i Vlade, te destabilizirati aktualno vodstvo stranke. 

Stoga su iz Vlade neformalno poručili da zapravo znaju kako iza tih napada stoji njezin savjetnik za unutarnju politiku koji je i dalje vjeran uskom krugu ljudi oko Karamarka. Sve to očigledno je ozbiljno poljuljalo šanse aktualnoj predsjednici za još jednu izbornu pobjedu. Njena izborna pobjeda ovisi o podršci HDZ-a, bez obzira na njen rejting. Očigledno je predsjednica odvagnula što joj je važnije i donijela konačnu odluku. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 22:29 21.Prosinac 2018.

    Mišljenja sam da KGK će se nači u velikim problemima kada ne uspije u drugi mandat ostati .No isto tako predlažem ozbiljnom djelu HDZ-a da podrži Kovača za predsjednika ma što Plenković misli sa njom , A još više bih ... prikaži još! volio što više nezavisnih ali ne Josipovića ni Milanovića !