Top News
1356 prikaza

Radna skupina i ministarstvo igraju se pokvarenog telefona

Nada Murganić
Patrik Macek/ PIXSELL
Murganić se ograđuje od objavljenog nacrta novog Obiteljskog zakona, a šefica radne skupine kaže kako je to prijedlog kojeg su poslali

Jučerašnji je dan obilježila burna reakcija na nacrt prijedloga Obiteljskog zakona od kojeg se, u rekordnoj brzini, ogradila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Rekla je, piše Jutarnji List, kako joj verzija nacrta nije poznata, kao i to da spomenuta rješenja nikada nisu bila u planu kao dio zakona. Murganić je i na jesen 2017. povukla nacrt Obiteljskog zakona nakon burne reakcije javnosti na definiciju obitelji prema kojoj partneri bez djece nisu obitelj.

Ministrica Nada Murganić OBITELJSKI ZAKON Top News Udar desnice: Djeca će najviše ispaštati novim zakonom

"Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno", rekla je ministrica tada potvrdila kako će u novom prijedlogu Obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena. Najavila je i kako bi se napokon izjednačila prava bračne zajednice, izvanbračne zajednice i parova bez djece, te da će izvanbračni parovi svakako će moći posvajati djecu.

Ta je obećanja, ako je suditi prema nacrtu od kojeg se ograđuje, prekršila. Međutim u međuvremenu se jučer oglasila, piše Jutarnji List, i dr. Dubravka Hrabar koja je na čelu radnje skupine koja je izrađivala zakon.

Ona je rekla kako su sve jučer objavljene novosti u potpunosti točne - od one da parovi koji nisu u braku neće moći posvajati djecu osim ako ne "postoje opravdani razlozi na strani djeteta", preko toga da su vanbračne zajednice i po pitanju nasljeđivanja i nekih drugih stvari degradirane u odnosu na bračne, kao i da će se razvodi odigravati isključivo na sudu, a roditelji će djeci, po novome, morat plaćati skrbnika u slučaju "konfliktnih" razvoda. Uz to navodi se kako će "roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima".

Prema pisanju Jutarnjeg dr. Hrabar je, kaže, u Ministarstvu na usuglašavanju zadnji puta bila u veljači, a kaže kako su glavni naglasci zakonskog prijedloga identični prijedlogu radne skupine.

Nada Murganić Ministrica Top News Murganićka opet briljira: "Može Istanbulska, ali..."

Neke su stvari, kaže Hrabar, ostavljene ministrici Murganić, a tiču se uređenja imovinskih odnosa, posebice izvanbračnih parova.

Prof. Hrabar za Jutarnji kaže da ne zna kakav je sadržaj nacrta zakonskog prijedloga s kojim sada barata Ministarstvo obitelji, a na naš jučerašnji upit za komentar prijedloga Nacrta odgovorila je kako "nitko iz radne skupine još ne zna kakav je konačni tekst prijedloga zakona. Koliko znam, tekst je na usuglašavanju s partnerima u Vladi. Stoga ne mogu ništa komentirati o sadržaju zakona".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ivy69 20:45 07.Travanj 2018.

    Dajte nas više ostavite na miru.Obitelj je obitelj,kakva god ona bila.EU vrši pritisak na vladu,pa na vrat na nos smišljaju reforme koje graniče sa zdravim razumom.Toliko o njihovoj (ne)sposobnosti..