Top News
744 prikaza

Radovan Karadžić je heroj za Putinovu televiziju

Ratko Mladić i Radovan Karadžić
REUTERS
Ruska državna televizija hrvatske generale, oslobođene u Haagu, proglasila je krivim za "ubojstva tisuća mirnih građana"

U udarnom dnevniku ruske državne televizije Rusija 1, koja iznosi stavove usklađene s vlasti u Moskvi, Radovana Karadžića nazvali su narodnim herojem. "Danas je u Haagu iznesena presuda protiv jednog od najpoznatijih narodnih heroja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. On je Srbin, kao i svi visoki vojni dužnosnici osuđeni u Haagu. Za razliku od njih, hrvatski generali koji su ubili tisuće mirnih građana su oslobođeni", obavljeno je u uvodnom prilogu izvješća iz Haaga povodom presude Radovanu Karadžiću.
Njega je novinar u prilogu nazvao "prvim predsjednikom Republike Srpske Bosne koji se zalagao za jedinstvo Srbije". Ruski gledatelji čuli su i kako je "na Zapadu zapravo već davno određeno tko je kriv za rat u Jugoslaviji", a o svemu su još imali priliku čuti i Vojislava Šešelja, koji je zaključio kako je Haški tribunal antisrpski i da su na njemu do sada samo Srbi osuđeni.

Vojislav Šešelj je predstavljen kao srpski političar koji se dobrovoljno predao 2003. godine. O tome zašto ga je Haški sud tražio i zašto je Šešelj optužen ni jedne jedine riječi. Izvješće iz Haaga Rusija 1 zaključuje komentarom vodeće ruske slavistice Elene Guskove: "Zašto Srbe optužuju? Zato što su htjeli sačuvati Jugoslaviju i zato što su htjeli da svi Srbi ostanu u jednoj državi." Od ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova zatražili smo da nam odgovori na pitanje kako je moguće da se u dnevniku ruske državne televizije Rusija 1 hrvatski generali, iako su pravomoćno oslobođeni svih optužbi u Haagu, proglašavaju krivima za "ubojstva tisuća mirnih građana", a Radovan Karadžić naziva narodnim herojem i predsjednikom "Republike Srpske Bosne", iako takva tvorevina nikad zapravo nije ni postojala.

Anvara Azimova smo pitali znači li to da Rusija daje legitimitet velikosrpskoj ideji, no do zaključenja ovoga broja 24sata odgovore od ruskog veleposlanika Anvara Azimova, koji se prije mjesec dana u intervjuu za Jutarnji list upitao: "Zar vi Hrvati zaista ne volite Rusiju?", nismo dobili. No zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov jučer je ustvrdio kako je za Moskvu presuda Haškog suda Radovanu Karadžiću, bivšem čelniku bosanskih Srba, zapravo politički motivirana.
Presudu je za Rusiju 1 komentirao četnički vojvoda Vojislav Šešelj, kojemu će Haški sud presuditi sljedeći tjedan. Za ruskog novinara Šešelj je srpski političar koji se dobrovoljno predao 2003. O tome zašto ga terete ni riječi. Povijest su krivotvorili ustvrdivši i da je tijekom NATO-ova bombardiranja SR Jugoslavije 1999. ubijeno više tisuća civila. HRW je ustvrdio da je civila poginulo oko 500.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.