Top News
12828 prikaza

Rast i propast omiljene Tuđmanove sportašice

Iva Majoli i Franjo Tuđman
1/4
Patrik Macek/Pixsell/History
Nekad je žarila i palila teniskim terenima, ali od odlaska u mirovinu susreće se s brojnim problemima

Iva Majoli dotaknula je teniski vrhunac 1997. godine. U lipnju te godine osvojila je prestižni turnir Roland Garros u Parizu pobijedivši slavnu švicarsku Martinu Hingis.

U manje od osamdeset minuta Majoli je uvjerljivo slavila u dva seta i donijela prvi Grand Slam naslov neovisnoj Hrvatskoj. Na osobnoj razini je Majoli prije dvadesetog rođendana doživjela svoj sportski vrhunac. Kao najuspješniju hrvatsku tenisačicu, primio ju je i tadašnj predsjednik Franjo Tuđman.

Očekivalo se da će nastaviti graditi karijeru na tragu senzacionalnog uspjeha, ali do toga nije došlo.

Slavu i bogatsvo donio joj je tenis, a prvi milijun dolara zaradila je prije osamnaestog rođendana. Po završetku karijere s 26 godina, zaradila je oko 4,5 milijuna dolara samo od turnirskih nagrada. Pozamašna je to svota novca i običnim smrtnicima bila bi više nego dovoljna zarada do kraja života.

Jelena Dokić Otac iz pakla Life Slavna tenisačica: "Tata me mlatio remenom, svi su znali"

Iva Majoli i u mirovini bila je drukčija od ostalih. 

Gotovo odmah nakon odlaska u ranu mirovinu dobila je u zakup zemljište na zagrebačkom Cmroku. U tom elitnom dijelu grada izgrađen je Teniski centar Iva Majoli. Pompozno je najavljivana teniska akademija, izgradnja hotela, ali i organizacija vrhunskih turnira ženskog tenisa. Ženski tenis je i došao na Cmrok, ali tek nekoliko godina održavani su ITF turniri nižeg ranga. 2009. godine otkazan je i turnir s nagradnim fondom od 75.000 dolara, što je jedan od najmanjih fondova u profesionalnom tenisu. Istina, turnir je naknadno održan u Maksimiru umjesto na Cmroku, ali to je bio početak kraja ženskog tenisa u Zagrebu.

Iva Majoli i Franjo Tuđman | Author: Patrik Macek/Pixsell/History Patrik Macek/Pixsell/History

Ovih dana je isto to zemljište opet u centru pažnje zbog visokih dugova koji su izišli u javnost. Trgovački sud u Zagrebu četvrtak je otvorio stečaj nad Tenis centrom Ive Majoli d.o.o, tvrtkom proslavljene hrvatske tenisačice s nešto više od 840.000 kuna utvrđenog duga.

Sudsko rješenje uslijedio je nakon održanog ročišta na kojem se zastupnik i direktor te tvrtke Drago Majoli, brat tenisačice, izjasnio da se ne protivi prijedlozima za otvaranje stečajnog postupka koji su krajem ožujka podnijeli vlasnica jednog zagrebačkog kozmetičkog salona, ali i sam dužnik , prenosi Hina.

Stečaj Tenis centra Ive Majoli uslijedio je gotovo točno godinu dana nakon obustave prethodno pokrenutog stečajnog postupka na ročištu održanom 16. prosinca 2016., nakon čega se saznalo da je hrvatski poduzetnik Nenad Končar, sin jednog od najbogatijih Hrvata Danka Končara, uplatio 37,8 milijuna kuna i podmirio dugove tvrtke Ive Majoli.

“Do neba sam zahvalna obitelji Končar, oni su mi potvrdili da postoje dobri ljudi. Zato vjerujem da ćemo zajedno napraviti još puno dobrih stvari”, izjavila je tada Jutarnjem listu Iva Majoli, koja se nije pojavila na ročištu na kojem se njezin brat očitovao o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka.

Boris Becker Na bubnju Ekonomix Kako je puk'o Becker: Utopio se u nigerijskoj nafti

U prethodno obustavljenom stečajnom postupku pokrenutom prošle godine na prijedlog Financijske agencije (Fine), navodilo da je do 1. rujna 2015. tvrtka imala neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od čak 2417 dana u iznosu od 37.849.945 kuna.

Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnio je i vjerovnik H-ABDUCO, koji je svoja potraživanja od tvrtke Ive Majoli od čak 59 milijuna kuna naknadno prenio na tvrtku Kermes Energija d.o.o., kojoj je direktor Nenad Končar, a prokurist njegov otac Danko Končar.

H-ABDUCO je predložio imenovanje stečajnog upravitelja i zatražio pokretanje stečajnog postupka zbog ukupnih tražbina u iznosu od 59.026.752 kuna, koje ne može naplatiti budući da je dužnikov račun blokiran.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:39 15.Prosinac 2017.

    u 90ima je bila dobra tenisačica