Top News
2484 prikaza

Rat i mir u SDP-u: Još ne želimo rušiti Beru!

Davor Bernardić
Tomislav Miletić/PIXSELL
Najveća oporbena stranka proživljava možda i najteže dane dok znaci raskola u vrhu izlaze na vidjelo gotovo svakog dana

Tijekom prošlog tjedna neimenovani, kako piše Nacional, istaknuti član Predsjedništva stranke i saborski zastupnik SDP-a, rekao je za ovaj tjednik da smatra da bi se Davor Bernardić sam trebao povući s mjesta predsjednika. Usto, da bi stranka trebala raspisati nove izbore za predsjednika SDP-a, a iznenađujuće je što on kao poželjne Bernardićeve nasljednike vidi saborskog zastupnika i bivšeg zamjenika Vesne Pusić u Ministarstvu vanjskih poslova Joška Klisovića i gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček.

Express je zato kontaktirao oboje SDP-ovaca koji su došli na red kuloarskih špekuliranja nezadovoljnih u stožernoj hrvatskoj stranci lijevog centra. Ranije se nerijetko spominjalo i Peđu Grbina; mladog, energičnog i direktnog SDP-ovog parlamentarca čija je određena karizma nesporna. Grbin je nedavno podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Odbora za Ustav u Saboru i tko zna što se sve krije i iza te priče.

Davor Bernardić Ne ide mu Top News Svi se pitaju što Bero uopće radi u politici

Kad smo za komentar kuloarskih nagađanja zamolili Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih poslova u mandatu Vesne Pusić, on nam je rekao sljedeće:

"Ovaj članak u Nacionalu me je jako iznenadio. Ja nikad nisam iskazivao želju da bih vodio stranku. Jedino što sam činio bilo je da unutar stranke govorim na koji način bi stranku trebalo reformirati, jer mislim da je doista moramo pretvoriti u modernu političku stranku 21. stoljeća. Ovakve rasprave u ovakvom trenutku kad imamo izabranog predsjednika, mislim da su kontraproduktivne, pa i destruktivne. Ovo nije ni vrijeme ni mjesto za iznošenje takvih stvari. Članak me je svakako iznenadio."

Podsjetili smo ga potom na sklonost članstva u SDP-u, kao činjenicu, da se posljednjih mjeseci vrlo često izvlače imena mladih članova stranke, dokazano kvalitetnih političara, kao one koji bi, prema tim mišljenjima, posrnuli SDP navodno vodili puno bolje od aktualnog predsjednika, Klisović je rekao da doista postoji određeni broj nezadovoljnih članova stranke.

"Ali, kad se počnete baviti kadrologijom, onda zamre sve ono što se tiče sadržaja o politikama stranke. A u ovom trenutku se trebamo fokusirati na politiku stranke i njenu reformu. A ako to ne bude zadovoljavajuće, onda se može govoriti o kadrovima", kazao je.

Na direktno pitanje znači li to da Davor Bernardić, dakle, ima još neko vrijeme da pokaže da je kadar ili nije kadar kvalitetno voditi stranku, Klisović je rekao: "Da, upravo tako."

Davor Bernardić Nikakva opozicija Top News Neugodno je gledati u što Bero pretvara SDP

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček bila je znantno direktnija.

"Ne komentiram novinske napise temeljene na navodnim izjavama "neimenovanih izvora". Ako imate konkretno pitanje za mene na konkretnu temu rado ću odgovoriti", odgovorila nam je ona u kratkom e-mailu. Pomalo šturi odgovor u skladu je s njenom filozofijom i odgovorom kojeg smo dobili na slično pitanje postavljeno prije nekoliko mjeseci. Naim, početkom srpnja razgovarali smo s njom o brojnim događajima koji su tada bili aktualni, a i tada se spominjala kao potencijalna nasljednica nesretnog Davora Bernardića.

"Ne znam u kojim krugovima se vi krećete, ali u krugu u kojem se ja nalazim Sisak i moji Siščani su mi na prvom i jedinom mjestu. Tek sam preuzela drugi mandat na čelu grada i mislim ga opravdati, kao što sam opravdala prvi. Ne vidim prostora da se usput bavim nekim drugim ozbiljnim poslom. Pomoći mogu i želim, no Sisak će dobiti moju punu pozornost i puno radno vrijeme", kratko nam je rekla sisačka gradonačelnica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.