Top News
2810 prikaza

Rehabilitacija zločinaca traje duže nego što Kuščević misli

Dario Kordić
Marko Prpić (PIXSELL)
Dario Kordić izašao je 2014. godine na uvjetnu slobodu nakon izdržane 2/3 kazne, koja mu istječe tek 2021. godine

Nisam ni mogao podnijeti nikakav zahtjev za rehabilitaciju jer je Dario Kordić još uvijek na uvjetnoj slobodi, rekao je odvjetnik Rajko Čogurić. On je partner pokojnog Mitka Naumovskog koji je Kordića branio u Haagu i od kojega je naslijedio ovaj predmet. 

Kako kaže odvjetnik Čogurić, Kordić je služio zatvorsku kaznu u Austriji i austrijsko pravosuđe htjelo ga je pustiti na uvjetnu slobodu već nakon 50 posto izdržane zatvorske kazne, ali je sud u Haagu to odbio, pa je Kordić izašao u lipnju 2014. nakon izdržane 2/3 zatvorske kazne. Na ovaj detalj je potpuno zaboravio Lovro Kuščević, ministar uprave kad je u četvrtak komentirao nastup osuđenog ratnog zločinca Kordića na predavanju 'Bog iza rešetaka' u Studentskom domu Stjepan Radić u srijedu navečer. 

Poziv Kordiću za predavanje uputio je kontroverzni svećenik Damira Stojić, a grupa samo je manja grupa hrabrih studenata protestirala protiv njegovog nastupa. Oni su podsjetili okupljene i organizatore skupa da je Dario Kordić pred Međunarodnim sudom u Haagu pravomoćno osuđen za ratne zločine i pokolj 117 muslimanskih civila u Ahmićima, što je bio najteži hrvatski zločin tijekom Domovinskog rata. 

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak Kordićev nastup vrlo benevolentno:

"U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio", poručio je Kuščević. Ipak, to nije tako. Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji je jasan i kaže:

Tihomir Blaškić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
"Počinitelj kaznenog djela koji je pravomoćno osuđen ili je oslobođen kazne ima pravo nakon proteka zakonom određenog vremena i pod uvjetima koji su određeni ovim Zakonom smatrati se osobom koja nije počinila kazneno djelo, a njezina prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo."

Čl. 19. kaže da pod uvjetom da počinitelj kaznenog djela nije ponovno osuđen zbog novog kaznenog djela, rehabilitacija nastupa po sili zakona kad proteknu ovi rokovi:

- dvadeset godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu dugotrajnog zatvora. 

- petnaest godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu od deset godina ili težu kaznu. 

To govore zakoni RH, a Kordić je osuđen pred Međunarodnim sudom u Haagu i odvjetnik Čogurić nije siguran postoji li uopće ovakav pravni instrument u Haagu. 

Zdravko Mamić u Međugorju Zdravo Maminjo! Top News Međugorje spalo na niske grane - Mamić im vodi molitve

Za mišljenje smo pitali i odvjetnika Antu Nobila koji je na sudu u Haagu branio Tihomira Blaškića i koji je pravomoćno oslobođen optužbi za zločin u Ahmićima. Evo što je odgovorio:

"Bavio sam se rehabilitacijom prije 10-15 godina i više se ne sjećam točno zakona, ali koliko znam Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Izašao je 2014. godine, nakon odslužene 2/3 kazne. Ne vjerujem da bi on već mogao biti rehabilitiran, mislim da je za to predviđen protok vremena od barem 20 godina."

Nobilo kaže da je za svog branjenika zatražio rehabilitaciju i dobio je. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 18:21 06.Travanj 2019.

    JASNO JE TKO GA KRITIZIRA.

  • BESTpartizan 19:49 04.Travanj 2019.

    cijeli svijet zna šta je bilo u bosni,hrvbošnjački sukob je postojao 1993 do 1994