Top News
3271 prikaza

Relković: "Koalicija opstaje, SDSS i HDZ će se smiriti"

Milorad Pupovac i Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Ako bi SDSS i otišao opoziciju, većina u Saboru bi opstala, ali nekoliko događaja ukazuje da do prave krize neće doći

SDSS je nekoliko puta prijetio izlaskom iz koalicije, no nedavni napadi na građane srpske nacionalnosti stavili su partnere, SDSS i HDZ, na najveću kušnju do sada. O ostanku ili odlasku iz vladajuće koalicije ovoga puta odlučuje najviše stranačko tijelo - glavni odbor. Premijer Andrej Plenković "o mogućem izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije najprije želi čuti mišljenje tijela te stranke".

Iz SDSS-a, pak, prije odluke glavnog odbora žele još jednom razgovarati s koalicijskim partnerima, prvenstveno s premijerom i čelnikom HDZ-a.

Ivan Penava Brvno u oku Top News Penavin Vukovar: Milijuni cure iz grada, a on bi opet u rat

"Nije nam u interesu razvlačiti ovu situaciju", poručili su iz SDSS-a, ali i dalje ne govore kad će se sastati stranačko tijelo koje treba donijeti konačnu odluku.

Odluči li SDSS otići u oporbu, to neće ugroziti Plenkovićevu većinu. Ona bi se u tom slučaju s 82 zastupnika, koliko ih je podržalo ljetnu rekonstrukciju Vlade, spustila na 79 zastupnika, što je tri ruke više od nužnog kvoruma. SDSS bi se, pak, takvim potezom izmaknuo od odlučivanja o nizu projekata važnih za srpsku manjinu.

Dio partnera vjeruje da će SDSS i ovaj put ostati u vladajućoj većini, na istom su tragu oporba i politički analitičar Ivica Relković.

"Sve govori da će se stvari u odnosima smiriti. Reakcije, odnosno SDSS-ova osuda grafita u Novom Sadu, kojima se širi mržnja prema Hrvatima i Albancima, ide u prilog da se spuste tenzije, odnosno da se ujednače poruke", rekao je Relković.

Franjo Tuđman sastao se s izaslanstvom Srba iz Hrvatske, 1998. KATEGORIJE Burne reakcije Top News Zašto je Vaso puk'o na 'Tuđmanovog Srbina'?

Podsjetimo, partneri su se našli pod velikim pritiskom nakon reakcije Milorada Pupovca na napade na Srbe s područja Knina. Ustvrdio je da su oni rezultat klime u društvu, dok je premijer smatrao da je riječ o izoliranom incidentu. Pupovac je za Hrvatsku rekao da je postala faktor nestabilnosti u regiji, ali ju je i usporedio s NDH.

Uslijedio je niz zahtjeva branitelja da se raskine koalicija s SDSS-om, a među njima je i Hvidra, koju vodi saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić. Plenković je izjavu Pupovca osudio kao neprimjerenu i nedopustivu te mu poručio da se suzdrži od izjava koje podgrijavaju tenzije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:43 08.Rujan 2019.

    raspad sistema