Top News
5327 prikaza

Rop Sanaderu 2004.: 'Ivo, ne radi mi pizdarije!'

Ivo Sanader
Marko Prpić (PIXSELL)
Zanimljivi detalji o hrvatskom premijeru i slovenskim političarima o (ne)dogovaranju incidenata u Savudrijskoj vali

Bilo je to krajem svibnja 2004. kad su se premijeri Ivo Sanader i Anton Rop telefonski čuli oko hrvatskih najava da će proglasiti ekološko ribolovnu zonu. Slovenski premijer bio je jako bijesan, otkriva slovenski tjednik Reporter, i u jednom je trenutku zavikao: "Nemoj, Ivo, ne radi mi pizdarije!" Riječ je o jednom od četiri CD-a koje je snimila slovenska sigurnosna agencija SOVA, a koji su se preslušavali na sudu u Ljubljani, gdje traje postupak protiv Ropa, optuženog da je odavao službene tajne.

Rop je u probleme sa zakonom uletio na ljeto 2007. kada je u kamere TV Slovenije izjavio da su Sanader i predsjednik SDS-a Janez Janša 2004. dogovarali incidente u Savudrijskoj vali/ Piranskom zaljevu. Rekao je tada i to da SOVA nije mogla prisluškivati kad bi zvao Janša, ali jest kad je zvao Sanader. Janša ga je zbog toga tužio za klevetu i 2013. dobio od njega 10.000 eura. No, Ropu su tada sjeli i zbog odavanja službene tajne.

Izbjeglice u pratnji policije odlaze prema slovenskoj granici Izbjeglička kriza Top News Janša: Treba odmah početi graditi ogradu na granici s Hrvatskom

Reporter je već pisao da su u arhivu SOVA-e pronašli četiri CD-a sa Sanaderovim razgovorima, doduše nijedan na kojem bi se Janša i Sanader dogovarali oko incidenata u spornom zaljevu kako bi na osnovu toga svaki u svojoj zemlji pumpali političku histeriju i pridobivali birače. Ali su zato pronašli Onaj emotivni trenutak Ropovog reagiranja na Sanaderove riječi. Zanimljiv je bio i razgovor od 14 minuta uoči izbora u rujnu 2004. Tada su razgovarali Sanader i Janša.

Sanader ga je zvao iz New Yorka, iz UN-a, zbog incidenta u kojem su hrvatski policajci uhitili 12 članova SLS-a na čelu s Janezom Podobnikom, na što je Slovenija zaprijetila povlačenjem podupiranja ulasku Hrvatske u EU. Janša mu je tada rekao da je to bilo "nerazumno", te da će takav postupak samo dati u jedra tada ostrašćenom SLS-u.

Moguće je da je Rop u svojoj izjavi o dogovaranju dvojice imao u vidu točno taj trenutak, jer je Janša u to predizborno vrijeme potom rekao Sanaderu i to da "ne šalje više svoje ribare u zaljev, jer je slovenska javnost na to jako osjetljiva".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.