Top News
2166 prikaza

Gdje je 17 milijuna kuna mita iz kutija za hrenovke?

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Od velikih optužnica protiv Sanadera i optužbi za najveću korupcijsku aferu u povijesti Hrvatske nije ostalo ništa

Prije točno godinu dana Express je objavio tekst "Izgura li Planinsku s manje od pet godina, Sanader je na konju" i točno to se danas dogodilo – Sanader je u slučaju Planinska dobio manje od pet godina i ne mora u zatvor.

Već tada smo iz pravosudnih tijela dobili informaciju kako Sanader ima velike šanse dobiti ovakvu kaznu, a jedan sugovornik nam je kazao kako su u veljači prošle godine Sanaderu velike šanse da ne završi u zatvoru.

"Naime, ako mu prvostupanjska presuda za Planinsku bude manja od pet godina, on ostaje na slobodi, a tad mu je sve puno lakše. Jedino ako dobije više od pet godina, ide u zatvor, a to bi mu onda zakompliciralo situaciju", rekao je tada naš sugovornik.

Ivo Sanader | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
Ivo Sanader u odnosu na prije nekoliko godina danas uistinu izgleda kao pobjednik. Od velikih optužnica protiv njega i optužbi za najveću korupcijsku aferu u povijesti Hrvatske nije ostalo ništa. Proveo je neko vrijeme u pritvoru, a slučajevi protiv njega padali su jedan za drugim.

Nakon što je Sanader prošle godine završio s obranom, epilog je bio ovakav: Osim što je po tko zna koji put ponovio da je riječ o političkom progonu koji su protiv njega proveli Jadranka Kosor, njegova bivša desna ruka, te bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić (Tomislava Karamarka, koji je s njima bio na sastanku 4. siječnja 2010. u Vladi, nakon što je Sanader u središnjici stranke pokušao izvesti puč, Sanader nikad nije spomenuo), a nedugo nakon izlaska iz zatvora bivši premijer se, tvrde HDZ-ovci, slučajno sreo s Karamarkom u Sheratonu i samo su se pozdravili. 

Braneći se u postupku Planinska, Sanader je sve svalio na Petra Čobankovića i Stjepana Fiolića, koji je rekao kako je Sanaderu donio 17 milijuna kuna mita u kutiji za hrenovke. 

Navodno su u Uskoku išli provjeriti je li moguće da toliki iznos novca stane u kutiju. Naravno, nisu imali toliko svežnjeva novca, no utvrdili su, navodno, da u tim gabaritima stane toliko novca. 

"Niti u pokušaju kupnje Planinske od strane Hrvatskih šuma, a ni kasnije kod kupnje zgrade od Ministarstva regionalnog razvoja, nisam kriv", rekao je Sanader i prebacio odgovornost na svoje suradnike. 

"Istina je suprotna od onog što tvrdi Tužiteljstvo, a to je da sam ja zabranio kupnju Planinske kad sam prvi put čuo za tu ideju", rekao je Sanader. 

"Na sjednici Vlade 2. travnja 2009. na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice bilo je 13 točaka, na zatvorenom 23 točke dnevnog reda i vidljivo je da točke o Planinskoj nema. Ja o tome nisam govorio ni na jednom dijelu sjednice. Nisam znao da Petar Čobanković, najvjerojatnije u dogovoru s Jadrankom Kosor, hoće staviti tu točku na dnevni red kad ja odem sa sjednice. Koji su njezini motivi bili da uvrsti tu točku, ne znam, ali je činjenica da ju je uvrstila bez prethodne rasprave i baš onda kad mene nije bilo. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću radi njegova prijateljstva s Fiolićem? Je li imala neke druge motive? Ne želim o tome špekulirati", branio se Sanader. 

U svakom slučaju, Fiolić je, nakon što je Sanader završio s obranom, upitao novinare “Jeste li vidjeli to kino?”.

Sanader je, do sada, u zatvorima proveo pet godina i svim se silama trudi da se ne vrati u Remetinec. Za sada mu dobro ide, a i gnjev javnosti prema njemu je otupio. Njegova era u svjetlu današnje situacije u Hrvatskoj ne izgleda više tako loše kao onih dana kada je podnio ostavku na funkciji premijera Hrvatske.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • goran222 12:53 09.Travanj 2017.

    jadni ćaća tek sada vidim koliko si ti jadan propatio zbog ovih zlikovaca koji su ti podmetali gdje god su stigli. Ali na svu sreću da su te uhvatili na austrijskoj granici kada si ono bježao ,pa si nisi mogao ... prikaži još! ništa jadan sam učiniti nažao i sada si konačno u prilici da svima dokažeš svoju nevinost. Drži se ti Čede i Jadranke i svi ti možemo popušiti k urac kao što smo to radili i do sada.