Top News
6372 prikaza

Rošin: Legalizacija je nakarada, rušim je na Ustavnom sudu

Jerko Rošin
Davor Puklavec (PIXSELL)
Jerko Rošin je svojedobno u Saboru glasovao protiv zakona o legalizaciji

Zamislite da ste u trgovini i da je red na blagajni. Vi morate čekati red. Ne možete uzeti stvari i izaći iz trgovine. Isto je i s izgradnjom objekata. Ako se na građevinske, lokacijske i druge dozvole čeka mjesecima, vi morate čekati. Ne može se događati da netko uredno čeka dozvole, a netko izgradi objekt ilegalno i tek tada kreće u proces legalizacije. I onda još u toj naknadnoj legalizaciji prođe jeftinije od onoga tko je radio pošteno, po propisima", kaže nam splitski arhitekt Jerko Rošin pokušavajući skrenuti pozornost na nered u prostoru i bespravne gradnje koje su i dalje aktualne.

On je i sam svojedobno u Saboru glasovao protiv zakona o legalizaciji ukazujući na štetnost takvog zakona. Ipak, ističe kako generalno nije protiv legalizacije već za to da svi imaju jednaka prava i obaveze tijekom građenja kuće ili zgrade.

"Ja sam protiv nereda u prostoru, a ljudi su stekli dojam da mogu raditi kako hoće i da će se sve nekako riješiti. Nitko se tim problemom sustavno ne bavi. Bivša premijerka Jadranka Kosor donijela je zakon o legalizaciji radi političkih efekata, a ne da bi se sredilo stanje u prostoru. Nakarada je nakarada, svejedno je da li je legalna, ona je i dalje nakarada. Ako takvoj građevini date legalitet onda to odobravate", kaže Rošin kojega naročito "žulja" povoljna legalizacija koja je mnogima financijski olakšala da legaliziraju svoje kuće.

"Zašto bi dobili jeftinije, niste se mučili oko dozvola i još dobijete beneficirani status. Tu je stvar i komunalnih naknada. One služe da bi se njima rješavala i infrastruktura, komunalni doprinos ide u korist svih građana. Pa nije država apstraktna kategorija", kaže Rošin.

Zbog svega navedenog Rošin planira Ustavnom sudu predati prijedlog o poništenju Zakona o legalizacji, no dodaje, još mora s pravnicima usuglasiti na koji način će sastaviti službeni zahtjev na tu temu.

Na naš upit zašto se bespravna gradnja ne zaustavlja na samim počecima nego nadležne službe najčešće reagiraju kada je objekt već gotov, Rošin priznaje da je državni aparat po tom pitanju spor.

"Treba mijenjati svijest građana o prostoru u kojem živimo. A kažnjavao bih i one u držvnim uredima koji ne rade svoj posao ili ga ne znaju raditi. Pa oni vrlo često ni ne znaju mogu li nešto dozvoliti ili ne. Jedan referent može vam reći da se nešto ne može, a drugi će vam reći da je isto moguće. Tako zapravo ovisite na koge ćete 'naletjeti', govori Rošin naglašavajući da jednom kad se prostor zapusti, nakon nekog vremena nastupa zastara interesa da se to riješi.

"Ja skrećem pozornost da živimo zdravo i kvalitetno, a temelj toga je i urbana agenda. Ja sam da se u ustave zemalja unese pravo na zdravlje. To nije pravo na zdravstvenu skrb, nego na neke situacije u prostoru. Imam pravo na kvalitetan zrak, evo, to je pitanje Slavonskog Broda, pitanje pušenja, pitanje da moja supruga koja je astmatičarka ne bude ugrožena tuđom slobodom", kaže Rošin.

Na pitanje što misli o legalizaciji bespravnih objekata u Park-šumi Marjan kaže da to nije njegov problem, nego problem svih građana te da je njegova dužnost ukazati na probleme legalizacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 23:24 18.Siječanj 2017.

    sve je u dežavi bolesno i nakaradno...! fuj...ne možeš vjerovat......