Top News
2732 prikaza

Ruralni dijelovi SAD-a su još uvijek pravi 'Trumpland'

1/4
REUTERS
Na svojim nedavnim putovanjima po ruralnim dijelovima sjeveroistočnog SAD-a uvjerio sam se da sve i dalje obiluje Trumpovim zastavama, što je dojmljivo gotovo godinu dana nakon izbora...

Želeći pobjeći od stresa zbog pandemije, moja obitelj i ja odlučili smo provesti vikend na prekrasnoj farmi u središnjoj Virginiji. Baš kao i Kristofor Kolumbo, nismo imali pojma da ćemo otkriti novi svijet. Točnije, zemlju u kojoj Covid-19 ne postoji.  Barem je tako naš domaćin izjavio. Izjavom da je njegov kutak svijeta netaknut koronavirusom jasno je sugerirao da je pandemija ili prijevara ili grubo pretjerivanje. Pohvalio se da ne posjeduje masku i da ju je u posljednjih godinu i pol nosio samo jedanput. Marljiv i inteligentan čovjek u četrdesetim godinama, vlasnik je bio posebno bijesan zbog utjecaja pandemije na svoju djecu. Rekao je kako je nesavjesno da su javne škole bile zatvorene za nastavu u školi toliko dugo i vjeruje kako je šteta za djecu u Virginiji i drugdje nepopravljiva.
Bili smo u Trumpovoj zemlji i bilo bi primamljivo odbaciti stajališta poljoprivrednika kao produkt grupnog mišljenja i dezinformacija. U takvim područjima, na primjer, prihvatljivo je vjerovati da su izbori ukradeni Trumpu jer ljudi doslovno ne poznaju nikoga tko nije glasao za njega. Na svojim nedavnim putovanjima po ruralnim dijelovima sjeveroistočnog SAD-a uvjerio sam se da sve i dalje obiluje Trumpovim zastavama, što je dojmljivo gotovo godinu dana nakon izbora. A starim zastavama sve se više pridružuju nove – transparenti “Trump 2024.”, kao i zapanjujuće vulgarne osude predsjednika Bidena, koje su inače uzorni građani izložili da ih vide čak i djeca. Ali istina je da su primjedbe poljoprivrednika o obrazovanju relevantne izvan Trumpove zemlje. Naime, takva zabrinutost popela se na vrh dnevnog reda ovogodišnjeg izbornog ciklusa, koji kulminira 2. studenog. I nigdje ovo pitanje nije bilo više u žiži nego u Virginiji, gdje se utrka za guvernera uvelike smatra i referendumom o Bidenovoj administraciji i vjesnikom izbora za Kongres 2022. godine.

Donald Trump | Author: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL

Virginia, sjedište Konfederacije tijekom građanskog rata, bila je duboko crvena (konzervativna i republikanska) država koja je prešla u plavu boju tijekom proteklog desetljeća, uglavnom zbog rasta stanovništva u sjevernim predgrađima u blizini Washington DC-ja. Hillary Clinton osvojila je državu za 5 postotnih bodova u 2016., a Biden je udvostručio tu razliku u 2020. Ovogodišnja utrka za guvernera suprotstavlja se umjerenom demokratu Terryju McAuliffeu, koji je prije četiri godine bio sposoban guverner Virginije, protiv republikanskog pridošlice u politici Glenna Youngkina, ultrabogatog bivšeg poduzetnika. Ovo je natjecanje u kojem bi McAuliffe trebao lako pobijediti, ali istraživanja javnog mišljenja pokazuju da su izjednačeni, a pred njima je još tjedan dana. A ključni nematerijalni čimbenici – entuzijazam i zamah – čini se da u potpunosti idu u korist Youngkina.
Tijesni rezultati izbora u Sjedinjenim Američkim Državama općenito su određeni dvama čimbenicima: koja strana može najbolje mobilizirati svoje pristaše i koja strana može privući više nezavisnih birača. 
U 2020. godini Trump je bio toliko polarizirajuća ličnost da je uspio potaknuti rekordan odaziv republikanaca i demokrata. U “prevrtljivim” državama u kojima su rezultati bili tijesni, nezavisni (i donekle umjereni republikanci) donijeli su pobjedu Bidenu. Međutim, ovi nezavisni u mnogim slučajevima glasali su za suprotnu stranu, dodjeljujući republikancima niz iznenađujućih pobjeda u kongresnim utrkama u 2020. godini. Čini se da je te prevrtljive birače odvratio sve veći nagib Demokratske stranke ulijevo, čije je progresivno krilo 2020. zagovaralo socijalizam, oduzimanje sredstava policiji i otvorene granice.  
Ove godine u Virginiji Youngkin se dodvorava umjerenim biračima svojom ljubaznom osobnošću, računajući pritom na veliku mobilizaciju Trumpovih pristaša, zahvaljujući potpori bivšeg predsjednika. McAuliffe je u međuvremenu pokušao utrku učiniti referendumom o Trumpu, ali se bori za stimuliranje demokratskih izbornih jedinica, posebno Afroamerikanaca.

 | Author: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL

Što se tiče ključnih nezavisnih kandidata, istraživanja javnog mišljenja pokazuju dramatičan pad njihove potpore Bidenu diljem zemlje. Razlog tome su mnoga pitanja, uključujući golem priljev ilegalnih migranata na južnoj granici, kao i rast inflacije.  Međutim, obrazovanje također poprima veliku važnost za ove i druge birače. Potisnuto ogorčenje zbog zatvaranja škola dio je priče. No pitanje koje je najviše nabijeno emocijama bili su navodni napori školskih odbora u Virginiji i diljem zemlje da uvedu kritičku teoriju rase (CRT) u dječji kurikulum.  Zagovaratelji kritičke teorije rase tvrde da je njihov pristup jednostavno podučavanje istine o povijesti ropstva i njegovoj ostavštini, koja ne bi trebala imati zamjerki. Protivnici vide napore da se Amerikanci podijele po rasnoj liniji i stigmatizira mladež pripadnika bijele rase. Bez obzira na zasluge, borba protiv kritičke teorije rase potiče Youngkinovu kandidaturu u posljednjim danima kampanje. Verzija ove borbe također se odigrala u našem gradiću u sjevernoj Virginiji.  Ovdje je progresivno orijentirani školski odbor odlučio ukloniti iz lokalnih škola imena očeva osnivača koji su imali robove, uključujući Thomasa Jeffersona. No pokazalo se da uklanjanje takve ključne, iako duboko manjkave povijesne ličnosti, nije bez posljedica. Tome se zapravo usprotivio velik broj birača, što je otkriveno u istraživanju koje je odbor naručio, a zatim nastavio ignorirati. Reakcija je bila takva da se nitko od sadašnjih članova školskog odbora nije usudio kandidirati se za reizbor ove godine.
To što je to bila reakcija u jednoj od najliberalnijih enklava u zemlji nije dobar znak za demokrate. Čak i ako McAuliffe uspije izvući pobjedu, trendovi u Virginiji trebali bi biti alarmantni za stranku. Joe Biden, koji je i sam umjeren, sad mora kormilariti prema političkom centru ili se suočiti s mogućnošću predaje kontrole nad Kongresom republikancima 2022. i gubljenjem predsjedničke moći nakon toga.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • staribrod 18:40 10.Studeni 2021.

    Da , a ovaj prdež od predsjdnika je punoooooo bolji.

  • BESTpartizan 17:49 02.Studeni 2021.

    koji su to farmeri sta je trump napravio za njih? NIŠTA republikanci nikada nisu bili za srednju klasu.