Top News
603 prikaza

Ruše Trudeaua: Htio je prikriti korupciju naftaša

Justin Trudeau i Jody Wilson-Raybould
1/2
PATRICK DOYLE/Press Association/PIXSELL
Cijelo desetljeće podmićivali su Libijce da dobiju poslove, premijer ih je krenuo spašavati od pravosudnog progona

Kanadski premijer Justin Trudeau suočava se s velikim političkim skandalom. U središtu afere je njegova bivša državna odvjetnica Jody-Wilson Raybould i navodne optužbe da su na na nju premijerovi savjetnici vršili neprimjeren pritisak da spriječi progon velike kanadske kompanije zbog optužbi za prijevaru i podmićivanje.

Zbog skandala je najbliži suradnik premijera i njegov dugogodišnji prijatelj Gerald Butts podnio ostavku prije dva tjedna. I Wilson-Raybould podnijela je ostavku. Istraživanja javnog mišljenja pokazuju kako je skandal naštetio vladajućim liberalima, što ih dodatno zabrinjava s obzirom na izbore koji ih očekuju u rujnu, piše The Guardian. 

Jody Wilson-Raybould | Author: PATRICK DOYLE/Press Association/PIXSELL PATRICK DOYLE/Press Association/PIXSELL
Kompanija SNC-Lavalin, sa sjedištem u Montrealu, optužena je da je platila 48 milijuna kanadskih dolara mita kako bi osigurala unosne poslove sa Gadafijevom obitelji u Libiji. Takvim su se poslovima navodno bavili od 2001. do 2011. godine. Ako ih proglase krivima bit će im zabranjeno sudjelovanje u nacionalnim projektima najmanje deset godina. U kompaniji je zaposleno 50.000 ljudi diljem svijeta, a 3400 u Quebecu.

Rukovoditelji kompanije lobiraju za "odgođeni sporazum o kaznenom progonu" koji im omogućava da umjesto kaznenog progona plate kaznu, i izbjegnu zabranu nadmetanja u velikim ugovorima. No tužitelji su se odlučili za suđenje. Premijera i njegove pomoćnike, uz ministra financija, optužuje su da su prisilili Wilson-Raybould da intervenira i traži od tužitelja da prihvate sporazum o odgođenom procesuiranju. Ona je pak odbila srušiti procjenu njezinog vrhunskog pravnog tima.

Što kaže glavna tužiteljica?

U svjedočenju pred parlamentarnim odborom za pravosuđe Wilson-Raybould je detaljno opisala "dosljedne i neprekidne" napore da promijeni svoje mišljenje. Dok je ponavlja da neće popustiti, pritisak se pojačavao. Tu su bile i "prikrivene prijetnje" premijerovih pomoćnika, poruke da je na putu sukoba sa premijerom. Rekla je u svom svjedočenju da iako je bilo očekivano da se ministri i osoblje konzultiraju s njom zbog potrebe zaštite radnih mjesta, bilo bi neprimjereno da ona svoje odluke donosi na temelju "političkih razmatranja". Njezino svjedočenje bio je i prvo javno spominjanje da je Trudeau pokušao na nju utjecati, dok te mjere da se osjećala dužnom upozoriti ga da je to što od nje traži neprimjereno.

Što kaže Trudeau?

Premijer nije negirao da su on i njegov tim razgovarali sa Wilson-Raybould po pitanju kompanije SNC-Lavalin. On pak tvrdi da su njihovi razgovori bili unutar granica pravila. Nedavno je ponovio da je njegova dužnost kao premijera zaštiti radna mjesta Kanađana, što je poruka koja je najvjerojatnije bila usmjerena na mogući gubitak radnih mjesta u slučaju osude kompanije. 

Koliko je to štetno?

Vođa opozicije Andrew Scheer poziva premijera da podnese ostavku što je Trudeau odbio. Vođe ostalih političkih stanki zatražili su dodatne istrage slučaja kojeg istražuje i državni odbor za etiku. Na nedavnom saslušanju članovi liberalne stranke bili su ujedinjeni, a već nekoliko dana iz stranke ne stiže javna potpora Wilson-Raybould.

Što kažu lokalni mediji?

Njezino svjedočenje bilo je na naslovnicima svih medija u zemlji, s naslovima "Rekla sam ne" i dramatičnim fotografijama. Globe i Mail, mediji koji su priču prvi objavili u javnosti, imali su naslov: Pokušaj političkog uplitanja. 

Što će se sada dogoditi?

Pred odborom za pravosuđe svjedočenje su zatražili i bivši premijerov savjetnik Gerald Butts i Michael Wernick, istaknuti javni službenik. Obojica su sudjelovali u nizu takvih razgovora  i već ranije naglasili kako nisu učinili ništa loše. Premijer je najavio kako će razmisliti o budućnosti Wilson-Raybould u stranci. Pretpostavlja se kako mu skandal neće naštetiti u Quebecu u kojem se na podršku kompaniji SNC-Lavalin doživljava pozitivno, no mogao bi se pokazati jako štetnim u ostatku zemlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.