Top News
4146 prikaza

Pukla ljubav: Trudeau ništa ne radi, samo zabavlja medije

Justin Trudeau tijekom posjete Indiji pretjerao s etno odjećom
1/6
ADNAN ABIDI/REUTERS/PIXSELL
Liberali kanadskog premijera Justina Trudeaua pali su na najniže postotke u posljednjih nekoliko godina, a za vrat im dahću konzervativci

Medeni mjesec kanadskog premijera Justina Trudeaua s biračima trebao bi završiti 18. svibnja 2016. U parlamentu tog dana članovi ljevičarske Nove Demokratske stranke (NDP) pokušali su blokirati svoje kolege zastupnike koji su htjeli zauzeti mjesta da bi mogli glasovati o osjetljivoj temi.  

U sceni snimljenoj na videu, Trudeau je gurao članove oporbe kako bi ubrzao glasanje, a u tom naguravanju, laktom je očešao članicu NPD-a, što je bilo dovoljno da ga konzervativni zastupnik Peter Van Loan opiše kao fizičkog zlostavljača. Član NDP-a Pundits je to nazvao "napadom" i tzv. 'Elbowgatom' te izjavio da će to biti skandal koji konačno stavlja mrlju na dosadašnju besprijekornu karijeru predsjednika Liberalne stranke - Justina Trudeaua.

No to se nije dogodilo i ankete su pokazale da su mu birači oprostili i 'Elbowgate' kao i to što je odustao od transparentnog prikupljanja novca za izbore - kao da Trudeauova vlada prkosi gravitaciji.

Ali posljednji podaci govore da se Trudeoau prizemljuje. Podrška birača njegovoj Liberalnoj stranci pala je na samo 36 posto, što je najniže od izbora 2015. godine što je samo 3 % više od konzervativaca. 

Justin Trudeau Spontani Justin Top News Trudeau je u politici ono što je mačka na Youtubeu videu

Trudeauov pad izgleda da se počeo odvijati u trenutku kad je on od Ottawe bio udaljen kojih 7.000 kilometara, točnije u Indiji. 

Prvi medijska uzbuna digla se kad su ga vidjeli u beskrajnoj povorci u odjevenog u tradicionalnu indijsku odjeću vedrih boja, pa su se neki pitali nije li njegovo putovanje organizirano samo zato da bi mogao bidi odio Bollywooda?  

Justin Trudeau | Author: REUTERS REUTERS

Jedan indijski ugledni političar mu je čak poručio preko Twittera:
-Za vašu informaciju, mi Indijci ne hodamo u takvoj odjeći svaki dan, pa čak ni u Bollywoodu, te posramio kanadskog premijera. 

U Kanadi, komentator CBC-a Robyn Urback uspoređivao je Trudeau s likom u humorističkoj TV seriji 'Modern Family'.
- Trudeau je plesao bhangru poput Phila Dunphyja nakon što izađe s prve lekcije yoge.

Druga, daleko važnija polemika razvila se nakon Trudeauove večere u kanadskom veleposlanstvu u New Delhiju.  je

Justin Trudeau san mnogih Life Kako se preseliti u Kanadu i postati njihov građanin

Na popisu gostiju bio je i Jaspal Atwal, ekstremni Sikh, koji je pet godina proveo u kanadskom zatvoru zbog svoje uloge u pokušaju ubojstva indijskog ministra, Malkiata Singh Sidhua 1986. godine Kanadi. 

Iako je Atwalu otkazana pozivnica prije no što je došao na večeru, odgovornost kanadske vlade za taj skandal je ostala. Najprije su krivnju htjeli prebaciti na liberalnog zastupnika Randeepa Saraija, koji je preuzeo svu odgovornost. A onda je Trudeauov savjetnik za nacionalnu sigurnost izjavio da je Atwal bio podmetnut među uzvanike samo da bi osramotio Trudeaua. 

Ta je priča razumljivo razbjesnila indijsku vladu, uvjeravala nitko u Kanadi, a samo se usredotočila na daljnju pozornost na činjenicu da je indijski premijer Narendra Modi ignorirao Trudeaua sve do posljednje minute kad su kamere zabilježile njihov usiljeni pozdrav pred kamerama.

Sve to potvrdilo je sumnje Kanađana da je Tudeau zaigrani dječak nedorastao tako važnoj funkciji kao što je premijersko mjesto tako velike države.

Trudeau je ublažio sumnje 2015. godine kad je proveo besprijekornu predizbornu kampanju. Dvije godine vodio je zemlju pametno i trezveno dok je većina svjetskih velesila bila izložena jačanju populizma. 

Dobio je bitku protiv progresivnog oporezivanja dohodaka, održavanje socijalne i dobro financirane države, rješavanje problema infrastrukture i najvažnije - Trudeau je pažljivo balansirao s Trumpovim protekcionizmom. 

Na međunarodnim skupovima Trudeau se pridružio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, a potom i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu kao principijelnom glasu G-7 za globalizaciju. Zauzvrat, velika većina svjetskih novinara pohvalila je Trudeaua, kako zbog politike tako i zbog mladenačkog stila.

Justin Trudeau tijekom posjete Indiji pretjerao s etno odjećom MAŠKARE Top News Justin je stvarno pretjerao i sad mu se svi rugaju

No, Trudeauov indijski ples u narodnoj nošnji izvrgnuo ga je ismijavanju u mnogim zemljama.  Posebno se tome narugao Daily Mail koji se u naslovu teksta pitao "Je li kanadski premijer Justin Trudeau najkorektniji političar na svijetu".

Afera Atwala samo je jedna u nizu pogrešaka koja bi mogla odbiti birače od Trudeauovih liberala. Prije nego što su konzervativci Stephena Harpera osvojili vlast 2006. godine, liberali su bili neprekidno na rubu skandala zbog priklanjanja ekstremitičkim elementima unutar raznih etničkih zajednica koje žive u Kanadi, od onih arapskih, do sikha, preko Tamila. 7

Godine 2000., u zloglasnoj epizodi, dvojica liberalnih zastupnika - Maria Minna i Paul Martin, koji će postati predsjednik stranke i premijer tri godine kasnije - prisustvovali su večeri za grupu koju su sigurnosni dužnosnici identificirali kao događaj na kojem se prikupljao novac za tamilske terorističke skupine.  

Justin Trudeau tijekom posjete Indiji pretjerao s etno odjećom | Author: instagram instagram

No, u nekim pitanjima birači se sjećaju još nečega. Priča o Atwalu podsjeća ih na vrijeme kad su Liberali i njihovi birači podržavali ekstremističke skupine, što bi Trudeau najradije što prije zaboravio.  

Zanimljivo je da su Trudeauovi posljednji politički gafovi djelovali ubojito. Liberali su odlično odradili kampanju za lokalne izbore prije tri mjeseca, uključujući pobjedu u četvrti Scarborough-Agincourt u Torontu, gdje glasači rođeni u inozemstvu čine dvije trećine biračkog tijela. Trudeau je popularan kod većine etničkih zajednica i nije imao nikakav osobiti razlog za ovakav gaf u Indiji. 

Jednako amaterski bio je liberalni odgovor na slučaj s Atwalom. Kao i kod mnogih skandala, pokušaj prikrivanja bio je najgori - pogotovo zato što se liberali nisu ni pretvarali da imaju opravdanje zašto su pozvali ekstremnog Sikha na večeru, kad je na čelu indijske vlade Hindu nacionalist. 

Premda je Trudeau imao i većih problema kad je postao premijer, ipak se mnogi sve češće pitaju je li dorastao premijerskoj funkciji i jesu li se mozgovi oko njega, koji su ga doveli u taj ured, zapravo umorili? 

Justin Trudeau | Author: REUTERS REUTERS
Dok Washington sada ulazi u krizu rovovskog rata između demokrata i republikanaca, Kanada ima sasvim drugačiji problem.  S parlamentarnom većinom, Trudeauovi liberali su bili sposobni donijeti svoj cjelokupni program bez prevelikog objašnjenja, proračuni prolaze bez velike diskusije u parlamentu, legalizirana je eutanazija, u Kanadi će se uskoro moći kupiti marihuana u rekreacijske svrhe i to u državnim trgovinama. 

Justin Trudeau tijekom posjete Indiji pretjerao s etno odjećom | Author: Instagram Instagram

S druge strane, opozicija mu je konzervativna stranka s Andrewom Scheerom kojeg birači ne bi prepoznali ni da sjedi kraj njih u autobusu. 

S lijeve strane je NDP kojeg predvodi Jagmeet Singh i koji još nije dobio mjesto u Parlamentu. 

Trudeauovi liberali slični su polarnim medvjedima - životinjama koje su u potpunosti rasle u divljini bez ikakvog prirodnog neprijatelja. To može zvučati kao  san svakog političara, ali ga takva situacija može i uspavati. Pitanje je hoće li se probuditi prije sljedećih izbora, piše foreignpolicy.com.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Visibaba 11:53 30.Ožujak 2018.

    Trudeau je cirkusant. Ali vrlo opasan cirkusant. Unatoč "dječačkoj zaigranosti" vrlo je arogantan i bahat, umišljen, patronizira sve oko sebe, pametuje, drži moralne prodike građanima kao da su idioti, o njegovom "virtue signalingu" da negovorimo. Svojim bolesnim marksističkim idejama uništio ... prikaži još! je kanadsku naciju i kanadsko društvo, što sad Kanada počinje osjećati i građanima se to ni malo ne sviđa. On je diktator dječjeg lica, totalitarist, što je dokazao i onim skandaloznim zakonom Bill C-16"