Top News
2098 prikaza

Rusi biraju: Koju ambasadu ćemo prvu izbaciti iz Rusije?

Ruski konzulat u New Yorku
REUTERS
Rusi će SAD-u vratiti istom mjerom i pozivaju građane da im pomognu

Ruska ambasada u SAD-u u postu na Twitteru pozvali su svoje pratitelje da im predlože koji američki konzulat bi u Rusiji trebalo zatvoriti. U samo nekoliko sati glasanja pristiglo je više od 12.000 glasova. Ruska je to reakcija na na protjerivanje 60 ruskih diplomata iz SAD-a i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. 

Glasovanje je ponudilo tri opcije - američke konzulate u Vladivostoku, Sankt-Peterburgu i Ekaterinburgu. Zasada je u 'vodstvu', tj. gubi konzulat u Sankt Peterburgu. Ruska ambasada nije još izdala službeni komentar ovog glasovanja, a nisu ni na svom službenom Twitter računu objasnili hoće li ovi rezultati doprinijeti i konačnoj odluci koja bi trebala stići iz Moskve. 

Ruska ambasada | Author: Twitter Twitter

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i SAD, udruženim snagama zajednički su pozvale Rusiju da objasni upotrebu nervnog agensa novičoka u napadu na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju početkom ožujka u Salisburyju, koji su i dalje u bolnici u kritičnom stanju. Za to vrijeme Velika Britanija i SAD započele su s protjerivanjem ruskim diplomata. 

"Poduzimanjem ovih koraka SAD i naši saveznici i partneri šalju jasnu poruku Rusiji kako njezine akcije imaju posljedice", rekla je u izjavi tajnica za medije u Bijeloj kući Sarah Huckabee Sanders. Britanska premijerka Theresa May optužila je Ruse za incident zbog kojeg je Salisbury postao grad duhova, kako piše Independent. Zbog ovog "drskog čina" i "ruskog napada na britanskom tlu" protjerala je 23 ruskih diplomata i prekinula kontakte s Moskvom. 

Rusija otpočetka afere niječe svoju upletenost u trovanje Skripala. 

Rusko skladište bojnih otrova Slučaj Skripal Top News Zbog ovog Britanija optužuje Rusiju za kemijski napad

"Smatramo ovu neprijateljsku akciju potpuno neprihvatljivom, neopravdanom i kratkovidnom", stoji u izjavi ruske ambasade u Velikoj Britaniji. Dodaju kako je "sva odgovornost uništavanja rusko britanskih odnosa na političkom vodstvu Velike Britanije". 

Rusi uzvraćaju istom mjerom pa su najavili protjerivanje britanskih diplomata s njihovih mjesta u Rusiji. 

Iako SAD sad poduzima drastične korake, komentari američkog predsjednika Trumpa u početku bili su jako oprezni. "Čim dobijemo uvide u sve činjenice, ako se budemo slagali s njima, osudit ćemo Rusiju ili bilo koga tko je odgovoran", rekao je 13. ožujka.

Nakon što je američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley rekla kako su SAD "potpuno solidarne" s Velikom Britanijom, Bijela kuća izdala je službeno priopćenje u kojem su zauzeli stav i stali na stranu Britanaca. Rekla je kako Rusija "mora odgovarati za svoje akcije" što je i u duhu njezinih oštrih komentara protiv Rusije u prošlosti.

Scene iz kultnog filma Most špijuna Pogled iznutra Top News Tri razloga zašto bi Rusija otrovala špijuna uoči izbora

Ruski ambasador pri UN-u Vassily Nebenza, odgovornost za napade je prebacio na Veliku Britaniju i rekao kako su možda oni odgovorni za napade kojima su zapravo htjeli ocrniti Rusiju. Rekao je sigurnosnom vijeću kako se  "u njegovoj zemlji ne provodi ni jedno znanstveno ili razvojno istraživanje pod imenom Novičok". 

"SAD su spremne surađivati kako bi mogle izgraditi bolji odnos s Rusijom ali to se može dogoditi samo nakon promjene u ruskom ponašanju", naglasila je Sanders. 

Protjerivanje dolazi u nezgodnom trenutku rusko - američkih odnosa s obzirom na istrage koje se provode oko navedene ruske upletenosti u američke izbore 2016. godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.