Top News
323 prikaza

Rusi protiv Robbieja Williamsa: Sprda se s nama!

Robbie Williams
Press Association/PIXSELL
Optužuju ga za "gomilu stereotipa na rubu rasizma". A on kaže da nije to o Putinu, nego o ruskim partijanerima

Dio tabloidne medijske scene u Rusiji popratio je novi video spot Robbieja Williamsa "Party Like a Russian" komentarima da popularni pop glazbenik po svoj prilici više nikada neće moći nastupati u Rusiji. Mediji su video ocijenili kao "grubo nizanje stereotipa" o njihovoj zemlji. Guardian navodi da je problem to što Williams u spotu pjeva o "vođi koji uzima novac cijele nacije, ne provodi nikakve promjene i gradi vlastitu svemirsku stanicu". Uz bogatu igru riječi, Williams okružen balerinama pjeva: "Ja sam novi Raspućin."

Dio publike koja je na YouTubeu odgledala spot, naveo je da je pjesma oslonjena na "Ples vitezova" iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva do te mjere puna stereotipa da pleše po rubu rasizma. Roman Popkov, jednog od glavnih suradnika disidentskog oligarha Mihaila Hodorkovskog koji je u egzilu otkako je ovaj pao u Putinovu nemilost, rekao je za Guardian da je video "sranje jer se osvrće isključivo na vulgarnu rusku elitu, koja nema nikakve veze s ljepotom, estetikom ili romantičnošću". Povodom špekulacija da je Williams pjesmu skladao izdaleko ciljajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina, pjevač je rekao da pjesma s njim nema veze, nego samo s tim da su "Rusi opako otkačeni partijaneri".

Političarka Maria Baronova, međutim, smatra da pjesma uspješno stereotipizira uski segment ruskog društva. Yuri Loza, ruska pop-zvijezda iz 80-ih, smatra da pjesma ne opisuje toliko oligarhe, koliko prosječni party državnih službenika srednje razine. Ruska TV kuća Vesti Williamsovom spotu posvetila je prilog u kojem navodi da mu je sve ovo trebalo zato da podigne svoju popularnost koja je "posljednjih godina postala puka uspomena".

Inače, prvi od nekoliko najčešćih stereotipa o Rusima je onaj da su redom skloni nalijevanju votkom u tolikim količinama da stalno plešu na rubu trovanja alkoholom. Votka jest i danas glavno alkoholno piće, ali je u zadnjih 15-ak godina eksplodirala potrošnja piva koje se donedavno nije niti smatralo alkoholnim pićem. Usto, na rang listi potrošača alkohola, iznad Rusa su Bjelorusi, Moldavci i Litvanci, a za vratom im puše skoro cijela srednja Europa, plus Srbija, Andora, Portugal... To da su načelno kamenih lica i hladni, zaostatak je iz Hladnog rata. Zapravo su raspoloženi jako srdačni i prijateljski, skloni da "žrtvu" s kojom su se prije nekoliko minuta sprijateljili, trpaju hranom i nalijevaju votkom do iznemoglosti.

A to što je tamo tako prokleto hladno? Već i površno poznavanje Zemljine geografije ukazuje da to može biti točno samo djelomično. I to samo zimi. S mnogih strana Rusija je okružena oceanima, koji posvuda zapravo ujednačavaju temperaturu kopna koje oplahuju, pa tamo nipošto ne može biti "ruski hladno". Na zatvorenim kontinentalnim prostorima poput Sibira naravno da je drugačije, pa i u ruskoj ravnici zapadno od Urala. Ali, isto tako Rusija zna imati i jako vruća ljeta. Rusi vole medvjede. A tko ih ne bi volio? Rusi ih svakako vole i cijene, kao pametne i snažne životinje. Jedan je bio i maskota OI u Moskvi 1980. Medvjed je neslužbeni simbol Rusije još od carstva, preko SSSR-a, do Ruske Federacije. Čak je umalo upao na novi ruski grb.

Ipak, s obzirom na to koliko se Rusiju poistovjećuje s medvjedima, te uz još neke druge stereotipe, Rusi se već neko vrijeme vole zafrkavati prikazujući, opet stereotipno, da zapadnjaci ruske ulice zamišljaju ispunjene mnoštvom medvjeda koji šeću. A da li vole SSSR? Donekle i kako tko kako kad. Bilo je to razdoblje apsolutno besprimjernog industrijskog uzleta, eksplozije znanosti, političkog značaja, kvalitete života, čak i umjetnosti, čega li sve ne. Zato mnogi, poput nereformiranih komunista, ne mogu prežaliti raspad SSSR-a, posebno zbog gorkih 90-ih i sive ere Borisa Jeljcina. Većina ih se, međutim, jako dobro sjeća Gulaga i sličnih "nesavršenosti" SSSR-a, što nekad ima presudan utjecaj, a nekad pak ne, na konačnu ocjenu o tom dijelu povijesti, ovisno o kojem segmentu se govori; o ekonomiji, politici, ljudskim pravima, slobodama, standardu, znanosti, zdravstvu, kriminalu...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.