Top News
645 prikaza

Putin kupuje opremu policiji Republike Srpske

Dodik i Putin
Screenshot/Twitter
Susjednu državu trese najveća kriza otkako su potpisani mirovni sporazumi, a začetnik tog problema odlazi u inozemne posjete

Republika Srpska priprema referendum koji bi mogao označiti prekretnicu u međuentitetskim odnosima Bosne i Hercegovine. Žestoke izjave dolaze se svih razina vlasti, a ponovno se spominje i ratni sukob. Šef srpskog entiteta Milorad Dodik za to vrijeme odlazi u posjet ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Prije samog odlaska, Dodik je rekao da želi s Putinom razgovarati o mogućnostima zajedničkih vježbi protuterorističkih jedinica policije Rusije i Republike Srpske. "Jako me zanima i stav ruskih kolega o stvarnim globalnim pitanjima, kao što je to Sirija. Želimo povećati našu međusobnu suradnju u borbi protiv globalnog zla pod nazivom terorizam koji prijeti svim državama", ispričao je Dodik za medije nedugo prije odlaska u Moskvu.

Sami susret, Kremlj je popratio samo iznimno šturim priopćenjem za javnost. "Na sastanku je bilo riječi o stanju na Balkanu i raznim dijelovima bilateralne suradnje. Obje strane izrazile su svoje mišljenje o ključnim događajima na međunarodnoj sceni", stoji u priopćenju Kremlja.

Nakon susreta, Dodik više nije spominjao Siriju, ali je u razgovoru za srpsku inačicu Sputnik Newsa ispričao neke druge detalje sastaka s ruskim predsjednikom.

"Razgovarali smo naravno i o pošasti suvremenog svijeta, a to je terorizam. Republika Srpska i naša policija imaju dobru suradnju s moskovskom policijom. Već ranije je dogovoren zajednički projekt obuke i jedan dio nabave određenih sredstava za potrebe policije", rekao je Dodik nakon sastanka.

Neizbježna tema razgovora bio je i najavljeni referendum u Republici Srpskoj oko određivanja datuma obilježavanja Dana RS. "Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda", izjavio je Dodik.

Naglasio je da su razgovarali i o potrebi održavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a da Putin ima očit doprinos na tom polju. Referendum je naišao na osude čitave zapadne diplomacije, ali i unutar Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je Dodik prešao 'crvenu liniju' kada je Bošnjacima u RS poručio da trebaju glasati na referendumu ako žele nastaviti živjeti u Republici Srpskoj

Budući je Rusija već odavno vlasnik naftne industrije Republike Srpske, na sastanku je bilo priče i o nastavku ekonomske suradnje. "Tema razgovora bila je naša ekonomska suradnja, obostrano smo izrazili zadovoljstvo da je projekt privatizacije naftne industrije u Republici Srpskoj bio uspješan. Zaključili smo da se ostvaruje dobit i da se u na tom pogledu situacija razvija na najbolji mogući način", kaže Dodik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.