Top News
8454 prikaza

Rusi za šeficu Agrokora guraju Karamarkovu prijateljicu

Maksim Poletaev, Kolinda Grabar Kitarović, Oksana Dvinski
Ured Predsjednice
Preko njene male tvrtke u Hrvatskoj Rusi su umalo progurali nuklearku u FInsku mimo zakona EU

Oni koji su dovoljno entuzijastični da misle kako mogu promijeniti svijet, to zaista i naprave... Ovaj upečatljivi credo dominira stranicama Zaklade Nova pokoljenja, koju vodi Oksana Dvinskykh. Dodamo li tome da za ostvarenje ambicioznog cilja na raspolaganju imaju i dovoljno novca, zaista će promijeniti svijet. A i hrvatsku gospodarsku i političku sliku. Radi se, naravno, o ruskom ulazu u Hrvatsku. On se, neočekivano, odvija na velika vrata, kroz koncern Agrokor, koji je činio i još čini kralježnicu našega gospodarstva.

Još prije godinu dana činilo se da je politika zatvorila vrata Rusima. Umjesto da oni sami s Ivicom Todorićem kroje sudbinu posrnulog regionalnog diva, donesen je "lex Agrokor", kojim je država putem izvanrednog Vladina povjerenika preuzela upravljanje nad prezaduženim Todorićevim carstvom. Kredit "spasa" dali su američki i zapadni fondovi, a ruske banke Sberbank i VTB, koje su ulupale čak 1,4 milijarde eura kredita, odlučile su tužiti odgovorne i boriti se po Europi na sudovima.

Maksim Poletaev, Kolinda Grabar Kitarović, Oksana Dvinski | Author: Ured Predsjednice Ured Predsjednice

"Situacija se u zadnje vrijeme dramatično promijenila", rekao je Maksim Poletajev, drugi čovjek Sberbanka, nakon posjeta Vladi. I jest. Dvije ruske banke će nakon nagodbe, koja se uskoro očekuje, imati oko 45 posto Agrokora i definitivno glavnu riječ. Dovoljno će biti da na početku otkupe šest posto od dobavljača ili domaćih banaka pa da steknu potpunu kontrolu nad koncernom koji ima presudan utjecaj na poljoprivredu, prehrambenu proizvodnju i trgovinu u Hrvatskoj.

Ivica Todorić je crpio i dio svoje moći iz toga da je uvijek mogao reći da o njemu ovisi 60.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i regiji, te da bi svako nanošenje štete njemu štetilo i Hrvatskoj. I u tome je uspijevao. A tko će biti glavna ruska operativka u Hrvatskoj kojoj će biti povjereno vođenje tako kompleksnog posla? Kako saznajemo, upravo Oksana Dvinskykh, koja bi trebala preuzeti ili mjesto u novoj upravi Agrokora, koja će se formirati sljedeće godine, ili čak, manje vjerojatno, mjesto predsjednice uprave.

Nju iz ne tako davne prošlosti pamtimo kao crvenokosu poduzetnicu dobro povezanu s obitelji Karamarko, Tomislavom i njegovom suprugom Anom. Ona je godinama bila i jedna od financijaša HDZ-a, dobra je prijateljica i s obitelji Karamarko.

Zagreb Ruske igre Ekonomix Rusi putem upitne tvrtke u Zagrebu žele graditi nuklearku

Nemalo je iznenađenje i HDZ-ovoj vladi i javnosti bilo kad je objavljena fotografija posjeta delegacije Sberbanka hrvatskom vrhu. U Vladi su u posjet Plenkoviću došli drugi čovjek Sberbanka Maksim Poletajev i Sergej Volk, koji u Hrvatskoj vodi sve poslove oko nagodbe. Međutim, u Uredu predsjednice na fotografiji je osvanula i Oksana Dvinskykh, a za 24sata je potvrđeno da je ona tamo bila kao prva savjetnica Poletajeva.

Na toj funkciji je već dvije godine. Promijenila je imidž, obojila kosu, ali ipak je ostala prepoznatljiva. Zašto je ova osoba od povjerenja Maksima Poletajeva bila samo kod predsjednice, ali ne i u Vladi, može se samo nagađati. Jedna teorija kaže da su baš Andrej Plenković i njegov tada bliski suradnik Davor Ivo Stier rušili Karamarka upravo i zbog sumnjivih veza i financiranja ruskim kapitalom. No kako je sve počelo?

U Hrvatskoj je šira javnost za Dvinski prvi put čula kad je kroz tvrtku Migrit, koju vodi, preko Hrvatske pokušala ući u gradnju finske nuklearke sa 158 milijuna eura. Bila je to neobična priča, koja je pobudila sumnju. Kako mala, tek osnovana tvrtka s minimalnim temeljnim kapitalom može podnijeti toliku i takvu investiciju? Finska ih je na kraju odbila, sumnjajući da ruski div Rosatom stoji iza njih, a prema regulama EU, Rusi nisu mogli imati više od 40 posto udjela u takvim strateškim projektima.

Svečano otvorenje manifestacije Čarolija Izraela - ljeto u Istri | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Finci su posebno osjetljivi na Ruse zbog povijesnih sukoba, a hrvatsku tvrtku koju je vodila Dvinskykh vidjeli su samo kao paravan za ruski novac. Na kraju se Rostom ipak morao prilagoditi finskim pravilima. A već tad su finski mediji otkrili da je u Finsku putovala na pregovore u društvu s tadašnjim šefom oporbe i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i njegovom suprugom Anom. Karamarko je tvrdio da su se slučajno sreli, a da je išao drugim poslom. U jeku natječaja Oksana Dvinskykh je opovrgavala da je iza njih ruski kapital.

"To su smiješne priče koje nemaju veze s istinom. Ponosna sam što sam Hrvatica i želim pomoći svom narodu. Ovim projektom bi Hrvatska podigla svoj energetski rejting. Uključit ćemo više hrvatskih kompanija", tvrdila je pozivajući se na to da su ih pozvali finski partneri.

Dvinskykh ima ukrajinske korijene, ali je Ruskinja. Udana je u Hrvatsku i tu živi već 18 godina. Vodi nekoliko tvrtki i spomenutu zakladu Nova pokoljenja. I tu opet dolazimo do veze s HDZ-om u vrijeme Karamarka. Ona je u to vrijeme bila i na saborima HDZ-a, Zaklada je pomogla kampanju HDZ-a sa 100.000 kuna, ali tek naknadno se otkrilo da su donirali još 2,6 milijuna kuna, ali ne direktno nego preko HDZ-ove Zaklade državnog zavjeta. I tu je ispao veliki skandal. Davor Ivo Stier odbio je potpisati izvješća jer su ugovori o donacijama bili proglašeni tajnom, a Karamarko je odbio skinuti klauzulu tajnosti.

Oksana Dvinski, donatorica HDZ-a na skupu u Ciboni 2014. Ne odustaju Top News Prijateljica Karamarkovih: Ona je adut u bitki za Agrokor

"Sve je bilo zakonito, ali smatrao sam, i to iz političkih razloga, da nam ne treba suradnja s takvom zakladom. No već kad je ona uspostavljena, a mi smo u zakladnoj upravi tek naknadno izviješteni, tražio sam da se sporazum izmijeni te ukine odredba o poslovnoj tajni", odgovorio je tad pisanim putem Stier Nacionalu, koji je istraživao donaciju.

Zanimljiv je i drugi dio odgovora, koji možda i opravdava zašto žena koja će imati ključnu ulogu u Agrokoru nije bila kod premijera.

"Uvjeren sam da s Andrejem Plenkovićem počinje nova faza potpune transparentnosti, i to ne samo u HDZ-u. Varaju se oni koji misle da je ovo pitanje vezano samo za unutarstranačke prilike jedne stranke. Naš je cilj slomiti klijentelizam koji kontaminira veliki dio političke i društvene scene te uspostaviti novu razvojnu paradigmu za Hrvatsku", prije dvije godine je u kontekstu sumnjivih donacija pisao Stier.

Danas su se Plenković i Stier razišli. Plenković ga je smijenio, a Rusi su se na velika vrata vratili u igru u Hrvatskoj zahvaljujući kreditima koje su dali Todoriću. Plenkovićeva se vlada na početku opirala sporazumu Todorića i Sberbanka, ali na kraju je popustila. No sugovornici koji brane Plenkovića kažu da se ne radi ni o kakvom popuštanju, nego o čistoj taktici.

Oksana Dvinski, donatorica HDZ-a na skupu u Ciboni 2014. | Author: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

"Da prije više od godinu dana nije donesen ‘lex Agrokor’, Rusi bi preuzeli potpunu kontrolu nad Agrokorom. Dok bi se dočekali krajevi stečaja, propadala bi mala obiteljska gospodarstva, a i veći dobavljači bi pretrpjeli udar. Sad oni ulaze u skladu s iznosima koji su posudili, ali nemaju potpuno kontrolu, a gospodarstvo je dobilo predah i tvrtke su spašene", rezonira naš sugovornik iz HDZ-a.

Nakon što je otkrivena priča s čudnim donacijama preko zaklade Nova pokoljenja te pozajmice stranci PPD-a, moćnog hrvatskog trgovca plinom koji je naslonjen na ruski Gazprom, a Karamarko otišao zbog sukoba interesa oko Ine, Dvinskykh je nestala iz javnosti. Posljednje priopćenje koje je poslala bilo je preko odvjetničkog ureda. Ono danas izgleda neuvjerljivo nakon što je postala prva savjetnica Poletajeva iz Sberbanka i s njim posjećuje predsjednicu Republike.

"Naša stranka nije ruska poduzetnica nego državljanka Republike Hrvatske, zbog čega je razvidno da ste je kao rusku poduzetnicu okarakterizirali isključivo radi stvaranja konteksta povezanosti s ruskim kapitalom, s kojim su, zahvaljujući medijskim objavama u posljednje vrijeme, povezane isključivo negativne konotacije te ga se u javnosti percipira kao sumnjivi ili nezakonit. Također, odbacujemo navode da bi djelovanje zaklade Nova pokoljenja i na koji način bilo povezano s poslovanjem trgovačkih društava Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine, kao i to da bi iza navedenih trgovačkih društava stajao ruski kapital. Naime, sva su navedena trgovačka društva registrirana u Republici Hrvatskoj na čijem teritoriju posluju u skladu sa svim pozitivnim propisima te ne postoji osnova temeljem koje bi iste bilo moguće dovesti u vezu s ruskim kapitalom", stoji u reagiranju tportalu, a slično priopćenje je poslano i ostalim redakcijama koje su pisale o slučaju.

Tomislav Karamarko Platili im i program Top News Novi dokazi: HDZ živi na ruskom nuklearnom novcu

Preko Migrita je napravljena elektrana pored Orahovice prije sedam godina, a preko Titan nekretnina preuzet je stambeni kompleks u Zagrebu koji je napravio Kamgrad. Sad su na Zagrebačkoj cesti 192, unutar te stambene zgrade, sjedišta svih tvrtki, ali i zaklade Nova pokoljenja.

Inače, tvrtke koje vodi ili je vodila Dvinskykh završile su u gubicima. Titan energija, prema posljednjim objavljenim podacima, natukla je više od 50 milijuna kuna gubitaka u pet godina. Migrit energija oko četiri milijuna kuna u istom razdoblju, Titan nekretnine više od 20 milijuna, a Titan građenje 11 milijuna kuna gubitaka. Titan Marine imaju kumulativni gubitak od 300.000 kuna. Zanimljivo je da je i zaklada u vrijeme financiranja HDZ-a 2015. godine imala prihod od gotovo sedam milijuna kuna i skoro sve je potrošeno na donacije.

Već sljedeće godine su pali na 380.000 kuna prihoda, od kojih su većinu donirali. Ti poslovni rezultati ne čine se kao referencija za nekog tko bi trebao imati ključnu ulogu u Agrokoru i koji savjetuje Sberbank, ali očito se radi o nešto drukčijoj strategiji investicija. Naš sugovornik koji je poznaje kaže da je njen utjecaj u Sberbanku velik.

Tomislav Karamarko | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Ona je nevjerojatno sposobna žena i u jako je dobrim odnosima s Poletajevim, ali i predsjednikom uprave Hermanom Grefom. Osim što je specijalna savjetnica Poletajeva, neformalno je kao savjetnica imala utjecaje i na nadzorne odbore Sberbanka u ostalim državama, od Austrije, preko Slovenije, do BiH", kaže nam taj sugovornik.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.