Top News
8708 prikaza

Ruske veze Kolinde, Karamarka i buduće šefice Agrokora

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović
1/5
Igor Kralj (PIXSELL)
Oksana Dvinskykh ruska je poduzetnica, koju je javnost upoznala nakon što je otkriveno da blisko surađuje s Tomislavom i Anom Karamarko

Kolinda Grabar Kitarović ovih je dana napravila gaf i to dosta velikih razmjera. Naime, 5. lipnja je na Pantovčaku primila predsjednika Uprave Sberbanke Maksima Poletaeva, s njim je bio i Sberbankov hrvatski predstavnik Sergej Volk i sve bi to bilo u redu da se izaslanstvu Sberbanke nije pridružila Oksana Dvinskykh.

Oksana Dvinskykh ruska je poduzetnica, koja već godinama živi i radi u Hrvatskoj, a naša javnost je pamti iz vremena kada je šef HDZ-a bio Tomislav Karamarko i s kojom je poslovno surađivala njegova supruga Ana Karamarko. Da nešto ne štima oko dolaska Oksane Dvinskykh na Pantovčak govori i činjenica da Ured predsjednice nije ni izvijestio da je tamo bila, a u službenom i vrlo kratkom priopćenju navodi se da je predsjednica primila samo Poletaeva. Jedini dokaz da je Oksana došla kod Kolinde je jedna službena fotografija.

Ivan Aralica Top News "Karamarko? Za takve su govorili: 'Drug nije bio na visini zadatka'"

Dolazak Oksane Dvinskykh kod Kolinde Grabar Kitarović zanimljiv je zbog više razloga. Naime, Express je još u kolovozu prošle godine objavio da je Dvinskykh savjetnica ruskih financijskih institucija u operaciji Agrokor, ali i ona i ostali uključeni oko Agrokora tada su odbili komentirati tu informaciju, dok je agencija Madison, koja pokriva Sberbanku negirala veze Oksane Dvinskykh i Sberbanke. No, informacija Expressa se sad ispostavila točnom.

Nadalje, Oksane Dvinskykh bila je HDZ-ova donatorica prilično široke ruke u vrijeme Tomislava Karamarka, ali je bila i na donatorskoj večeri koju je HDZ organizirao za Kolindu Grabar Kitarović za vrijeme predsjedničke kampanje. Oksana Dvinskykh bila je za Kolindinim stolom, skupa s Tomislavom Karamarkom, Milijanom Brkićem, još nekoliko HDZ-ovaca, a sjedila je pored još jednog Karamarkovog prijatelja - Konstantina Edela.

Na ovoj fotografiji se Oksana nalazi između Edela, koji je slijeva Tomislavu Karamarku i zadarskog župana Božidara Longina

Donatorska večera Kolinde Grabar Kitarović | Author: HDZ HDZ
Kolinda Grabar Kitarović tako ne može reći da ne poznaje Oksanu Dvinskykh, već upravo suprotno - službeno je na Pantovčaku oko pitanja jedne od najvećih afera od samostalnosti Hrvatske primila ženu koja je donirala HDZ i to u vrijeme Kolindine predsjedničke kampanje s kojom je zajedno sjedila za stolom na večeri za koju su bile pripremljene vrhunske delicije. Da je Oksana bila rado viđen gost na HDZ-ovim donatorskim večerama dokazuju i fotografije na HDZ-ovim stranačkim web stranicama.

Oksana Dvinskykh direktorica je sedam tvrtki: Titan građenje, Titan marine, Titan nekretnine, Titan energija, Titan charter, Migrit energija i Aedificium građenje. Dvinskykh je donedavno bila i direktorica firme Migrit solarna energija, ali to je poduzeće ugašeno u lipnju 2016. godine, samo tri dana nakon što je Tomislav Karamarko pao s vlasti. U tvrtki Titan građenje bio je i Konstantin Edel, još jedna osoba sa Kolindine donatorske večere, ali i HDZ-ov prijatelj iz doba Karamarka. Edel je u ožujku 2015. godine sudjelovao na HDZ-ovoj gospodarskoj konferenciji.

Kolinda Grabar Kitarović na raketnoj topovnjači "Šibenik" Novi zakon Top News Udar na Kolindu: Generali bi joj ukinuli ovlasti nad HV-om

Iz tvrtke Titan građenje nastala je tvrtka Migrit, uz koju su se usko vezali poslovi Ane Karamarko. U vlasničkoj strukturi Migrita je i Edelov sin Grigorij, a Konstantin Edel dobio je hrvatsko državljanstvo još 2006. prema famoznom članku 12. Zakona o državljanstvu. Taj članak definira davanje državljanstva osobama od posebnog interesa za RH. Zahtjev za davanje državljanstva Konstatinu Edelu pokrenuo je Hrvatski košarkaški savez (HKS).

Grigorij Edel | Author: Screenshot Screenshot
U to vrijeme jedan od košarkaških dužnosnika bio je Karamarko. Da bi koincidencija bila veća, Karamarko je u to vrijeme, osim košarkaškog dužnosnika, bio i ravnatelj SOA-e, koja je ključna institucija u odobravanju državljanstva za ljude poput Konstantina Edela.

Među javnim izvorima nema nikakva traga Edelova doprinosa hrvatskoj košarci ili bilo kakva objašnjenja zašto je dobio putovnicu.

Vratimo se još na trenutak na tvrtku Migrit.

Oksana Dvinski, donatorica HDZ-a na skupu u Ciboni 2014. | Author: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL
Veliku nuklearnu elektranu u Finskoj, posao "težak" stotine miljuna eura, trebala je svojedobno raditi tada posve nepoznata tvrtka Migrit, registrirana u Hrvatskoj. To je otkriće zapanjilo javnost: mala i nepoznata tvrtka iz zemlje koja više nije u stanju napraviti potočnu elektranu male snage, najedanput radi nuklearku, i to u Finskoj. Kakav je to čudesni startup?

Novinari su počeli istraživati pa su doznali da je direktorica Migirt solarne energije Oksana Dvinskykh, a jedna od njenih partnerica Ana Karamarko, što je izazvalo jednako zaprepaštenje. Afera je postala međunarodna i imala velik odjek. Ulaganje Migrit solarne energije u nuklearku u Finskoj zaustavio je finski ministar gospodarstva i bivši povjerenik za proširenje EU Olli Rehn. Do takve je odluke došlo, kako je objasnio Rehn, "jer je postalo jasno da financijska sredstva Migrita dolaze iz Rusije".

Gradnja nuklearne elektrane nije mogla dobiti zeleno svjetlo finske države ako 60 posto kapitala u gradnji nuklearke nije iz "domaćih izvora", odnosno iz država članica Europske unije. Čim je 30. lipnja 2015. Migrit potpisao finalni ugovor o sudjelovanju u gradnji finske nuklearke, počele su spekulacije o tome da je zagrebački Migrit paravan za rusku državnu kompaniju Rosatom, preko koje Rusi pod krinkom domaće tvrtke iz EU nastoje ući u biznis.

U jednom TV intervjuu na pitanje o lobističkim poslovima Ane Karamarko za Ruse i kompaniju Migrit Tomislav Karamarko šeretski se podsmijehnuo novinaru: "Ma dajte, molim vas. Ajmo biti malo ozbiljni. Je li ovo emisija za viceve?". Nije, međutim, bila riječ o vicu. Štoviše, iza Migrita otkriven je cijeli arhipelag poslovnih subjekata.

Osim Migrit energije i Migrit solarne energije, ruska ekipa u Hrvatskoj, pokazalo se, djeluje i pod brendom Titan (Titan građenje, Titan nekretnine). Riječ je o cijelom snopu tvrtki, koje smo već ranije naveli, a uz koje se stalno veže ime Oksane Dvinskykh, koju je Kolinda Grabar Kitarović službeno ovaj tjedan primila na Pantovčaku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • martinska2 21:30 09.Lipanj 2018.

    Koja je to enigma ni CIA je nebi razriješila 😁