Top News
1210 prikaza

Ruski autokrat o ratu u Ukrajini: Rat tek počinje

Vladimir Putin
REUTERS
Možda netko i pobijedi, ali kako god bilo - jedna od naše dvije države neće ostati u sadašnjim granicama. Odu li Donbas i Krim Ukrajini, moje granice se mijenjaju

 

Gospodine Putine, Rusija se povlači iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja. Znači li to da se spremate za nuklearni sukob?

Ne znači. Naša doktrina znači da atomsku bombu koristimo samo ako je ugrožena Rusija. Podsjetit ću vas da je o uporabi atomske bombe prva govorila Liz Truss, a ja sam tad odgovorio kako se ruža vjetrova okreće i svi koji nas napadaju moraju znati da i mi imamo oružja koja nismo koristili. Nisam spomenuo bombu. Zna se tko je bacao atomske bombe na japanske gradove. Tko je spržio Laos u najvećem bombardiranju svih vremena. Zna se tko je 2003. postavio rakete u Rumunjsku i Poljsku, kao, zbog Irana. Zna se tko je pozvao Ukrajinu i Gruziju u NATO.

 | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

U Ukrajini ste ipak agresor?

Bio sam stjeran uza zid. Osam godina nudio sam reintegraciju Donbasa u Ukrajinu i mirno gradio plinovod prema Njemačkoj. Zelenski je izbore dobio na mirnoj reintegraciji, ali da se ona dogodila, Ukrajina bi dobila milijune Rusa iz Donbasa, a ne samo zemlju. Oni su htjeli Donbas bez ljudi, ratom, Ruse su htjeli poslati meni kako bi me srušili. Zelenski je rekao: ‘Tko se osjeća kao Rus, neka ide u Rusiju’. Kako mislite da Amerika brani svoju nacionalnu sigurnost u Iraku i Afganistanu, odakle nikad nisu napadnuti, a mi ne smijemo u Ukrajini, kroz koju ide svaki agresor?

Kako će završiti ovaj rat?

E to ne znam. Malo sam se zaletio, ja sam mislio da će to stvarno biti specijalna operacija, kao u Kazahstanu. Rat tek počinje. Možda će to nama biti novi Afganistan. Možda će to biti Afganistan Americi. A možda će biti Koreja. Možda netko i pobijedi, ali kako god bilo - jedna od naše dvije države neće ostati u sadašnjim granicama. Odu li Donbas i Krim Ukrajini, moje granice se mijenjaju. Ostanu li nama, mijenjaju se granice Ukrajine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • frano22 00:50 14.Ožujak 2023.

    INTERESANTNO JE PROČITATI ,OVDJE NA ZAPADNOJ KATOLIČKOJ HEMISFERI DA SVE ŠTO SE DOGAĐA NA ISTOKU NAZIVA AUTOKRTACIJOM ILI TERORIZMOM.

  • BESTpartizan 16:02 28.Veljača 2023.

    Bandit