Top News
1582 prikaza

Rusko-američki susreti: opijali se, mrzili i dogovarali

Vladimir Putin  i Barack Obama
1/10
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Iako je tijekom povijesti bilo mnogo više susreta američkih predsjednika i njihovih moskovskih kolega, ovih deset će pamtiti povijest

1. Staljin i Roosevelt, Teheran 1943

Staljin, Roseveelt, Churchill | Author: Wikipedia Wikipedia
Susreli su se u sovjetskom veleposlanstvu u Teheranu. S njima je bio i Winston Churchill, a razgovarali su o otvaranju drugog fronta u zapadnoj Europi. Sastanak je možda najpoznatiji po tome što je sovjetski agent Gevork Vartanjan spriječio njemačkog špijuna Otta Skorzenija da provede operaciju 'Long Jump' u kojoj su trebali ubiti trojicu državnika.

2. Dwight Eisenhower i Nikita Hruščov, SAD 1959.

Dwight Eisenhower i Nikita Hruščov | Author: Linkedin Linkedin

Bio je to prvi posjet nekog sovjetskog premijera Americi. Sastanak je prošao u iznimno prijateljskoj atmosferi, ali je sve poništilo rušenje američkog špijunskog zrakoplova U-2 u svibnju 1960. 

3. J.F. Kennedy i Nikita Hruščov, Beč 1961.

Nikita Hruščov, J. F. Kennedy | Author: Wikipedia Wikipedia
Najbizarniji sastanak dvojice državnika. Kennedy je predao Hruščovu pismo s nadom u obustavu nuklearnih testiranja, a istovremeno nije htio priznati sovjetsku prisutnost u Istočnom Berlinu. Hruščov mu je odgovorio:"Ukoliko želite započeti rat zbog Njemačke, neka tako bude."

4. Lyndon Johnson i Aleksei Kosigin, Glassboro 1967.

Andrei Kosigin i Lyndon Johnson | Author: Pinterest Pinterest
Sastanak je održan u sjeni izraelsko-arapskog Šestodnevnog rata i rata u Vijetnamu. Dvojica državnika nisu uspjela postići nikakav veliki dogovor. 

5. Leonid Brežnjev i Richard Nixon, Moskva 1972.

Richard Nixon i Leonid Brežnjev | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Summit u glavnom gradu bivšeg SSSR-a važan je jer su državnici potpisali dogovor o ograničavanju nuklearnog arsenala. Uspostavili su i 'crvenu liniju' da bi spriječili slučajno izbijanje nuklearnog sukoba.

6. Mihail Gorbačov i Ronald Reagan, Washington 1987.

Ronald Reagan i Mihail Gorbačov | Author: Flickr Flickr

Dvojac je dvije godine ranije na summitu u Reykjaviku napravio temelje za susret dogovorom o smanjenju nuklearnog naoružanja, a ovaj sastanak bio je potvrda novih, boljih odnosa između SSSR-a i Amerike.

7. Boris Jeljcin i Bill Clinton, Washington 1995.

Boris Jeljcin i Bill Clinton | Author: Pinterest Pinterest
Najprije su se susreli zahvaljujući posredovanju Margareth Thatcher u Londonu, a onda dvije godine kasnije i u SAD-u. Susreti se pamte po dobrom raspoloženju oba predsjednika, a Jeljcinov posjet Bijeloj kući po tome što se tako napio da je pred Bijelom kućom u gaćama pokušao dozvati taxi da ga vozi na pizzu. 

8. Vladimir Putin i George Bush, Brdo kod Kranja 2001. 

George Bush i Vladimir Putin | Author: Express.hr Express.hr

Susret nije imao nikakav povijesni značaj, a pamti se po vrlo neobičnoj Bushevoj izjavi o Putinu:"Gledao sam čovjeku u oči. Mislim da je vrlo smjeran i pouzdan. Imali smo lijep dijalog. Mogao sam doživjeti njegovu dušu." 

9. Barack Obama i Dmitri Medvedev, Moskva 2009.

Barack Obama i Dmitrij Medvedev | Author: Pete Souza/DPA/PIXSELL Pete Souza/DPA/PIXSELL

Susret je označio novo poglavlje u rusko-američkim odnosima jer su se dvojica predsjednika da će postpisati ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja i da će raditi na tome i ubuduće. 

10. Barack Obama i Vladimir Putin, Hangzhou 2016.

Vladimir Putin i Barack Obama | Author: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Dvojica predsjednika susrela su se tijekom summita G-20 u Kini, a susret je bio iznimno hladan. Obama je susret opisao kao 'iskren i poslovan', te rekao da je 'nedostatak povjerenja' prepreka pregovorima.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.