Top News
4125 prikaza

Sa Živim zidom su se ispunile brojne noćne more

Živi zid
Patrik Macek (PIXSELL)
Živi zid ušao je u 2018. godinu s titulom stranke koja jedina ima pozitivan uzlazni trend

Neko vrijeme aktualni su bili Laburisti. Onda je nakratko u modi bio ORaH. Pa se na njihovo mjesto progurao Most. A sada je došao red na Živi zid. 

Došlo je vrijeme da on preuzme štafetu treće najjače političke opcije i nade svih frustriranih, nezadovoljnih, obespravljenih, gnjevnih hrvatskih građana. 

Barem u anketama. Živi zid ušao je u 2018. godinu s titulom stranke koja jedina ima pozitivan uzlazni trend u istraživanjima javnog mnijenja. Populisti su time došli na svoje. 

Hrvoje Runtić RASKOL U ŽIVOM ZIDU Top News Runtić ponovno napao vodstvo: 'Nudili su mi 100.000 kn mita'

A iz vječitog i rastućeg bazena glasova koji već puno desetljeće traga za nekom novom, spasonosnom političkom opcijom sad su isplivali Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar. Nešto svojom zaslugom, puno više po inerciji. 

Naprosto je došlo njihovo vrijeme. Živi zid je sad napokon tu. Mnoge noćne more time su se ispunile. I što sad? Jesu li populisti tu da ostanu ili su tu da se ispušu kako bi se kolo sreće sutra zaustavilo na nekom drugom?

Dragutin Lesar, Mirela Holy i Božo Petrov također su imali svoj trenutak na suncu. Pa su naposljetku ugasnuli. Hoće li se isto dogoditi i Sinčiću i Pernaru? 

U prvom redu, treba napomenuti da ankete nisu relevantne. Niti su to pravi izbori niti se izbori provode u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. Dakle, traže se stranke s utvrdama, organizacijom i kandidatima. 

Ankete se ne moraju nužno preliti u mandate. Drugo, Živi zid je antisistemska stranka. Kad postane dio sistema, izgubit će dio svoje privlačnosti. Ako ne postanu dio sistema, postat će redundantni. 

I treće, najvažnije pitanje: kako će se velike stranke boriti protiv naleta populista? Sinčić je jednom izjavio da želi HDZ i SDP natjerati u veliku koaliciju koja će predstavljati njihov kraj. To je planirao i Božo Petrov. 

Pa je dočekao svoj kraj. No prije toga dogodit će se ono što smo već viđali proteklih godina, da velike stranke neutraliziraju treće opcije tako što će preuzimati njihovu politiku.

Zoran Milanović i Andrej Plenković OTPIS DUGOVA Top News Izborni mamci: 'Dragi građani, oprostit ćemo vam vaše dugove'

SDP je pod pritiskom Laburista počeo razmišljati o radnicima. Pod pritiskom ORaH-a počeo je razmišljati o ljevičarima. U jednom trenutku premijer Zoran Milanović čak je preuzeo retoriku Živog zida, udarivši po bankama. 

HDZ je, kako smo vidjeli, prožvakao i na kraju ispljunuo Most. Pa ipak, obrana od populista, najveće prijetnje liberalnoj demokraciji u dobrom dijelu Europe, svodi se zapravo na dvije stvari: ili će velike stranke početi voditi uspješnu reformsku politiku ili će popustiti napasti da vode populističku politiku. 

Ovo potonje neusporedivo im je lakša i privlačnija opcija, puno lagodniji put prema ostanku na vlasti bez puno neugodnih zahvata, promišljenih poteza i političkog žrtvovanja. 

Sve, naravno, ovisi o tome koliko će pritisak Živog zida biti snažan. Možda natjera HDZ da pomogne najugroženijim građanima. A možda ga tek natjera da im se dodvorava više od Živog zida.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • prepri43 10:15 02.Svibanj 2018.

    To mi slav-i kloaka maxima!

  • Slicer 12:20 22.Siječanj 2018.

    Jebeni idiot.

  • Wladisha 17:37 19.Siječanj 2018.

    Tomislav Klauški, cijela 2017 - blago napadanje po HDZ, ali ne baš. Tomislav Klauški, 2018 - napadanje po Živom Zidu. Ne treba biti genije i zaključiti, 2017. je račune plaćao SDP, a 2018. će HDZ.