Top News
3214 prikaza

"Zbog duga Vladimire Palfi banka će nam uzeti kuću"

Vladimira Palfi
Jurica Galoic (PIXSELL)
Obitelj Škvorc povezana je s obitelji Palfi rodbinskom i kumskom vezom. Vinko Škvorc, bratić Vladimirina pokojnog oca, pristao je biti jamac za kredit za njezino školovanje...

'Naša šesteročlana obitelj bila je jamac za kredit od 6000 eura koji je njezin otac uzeo u banci da bi joj platio studij. Kad je on umro, Vladimira i njezina majka prestale su plaćati rate. Zbog duga od 3780 eura banka je pokrenula na sudu ovrhu nad našom kućom…'

"Moj Ivan će se odreći dijela plaće u korist sirotinje, a i ja kad aktiviram saborski mandat. Kad sam čula kako to govori Vladimira Palfi na televiziji, htjela sam puknuti! Neka se Vladimira ničega ne odriče, neka samo vrati ono što je nama dužna. Nek se 'odrekne' dijela plaće samo u korist svojih dugova. Za poludit nam je kad vidimo Vladimiru na deložacijama – ona se, kao, bori protiv ovrha, ovršnog zakona i ovršne mafije, a mi smo zbog nje skoro ostali bez kuće. Bori se za tuđe dugove, a svoje je prepustila nama! Mi i dan-danas vraćamo njezine dugove, kao da nemamo dovoljno svojih, a ona se s nama sprda i okreće glavu od nas na cesti, uzrujanim glasom otkriva za Globus umirovljenica Ljubica Škvorc, koja je novinare Globusa sa suprugom Vinkom primila u svojoj kući u Belici, nadomak Čakovca, rodnome mjestu Vladimire Palfi.

Obitelj Škvorc povezana je s obitelji Palfi rodbinskom i kumskom vezom. Vinko Škvorc, bratić Vladimirina pokojnog oca, pristao je biti jamac za kredit. Kad je Vladimira kretala na fakultet u Osijek, njezin otac odlučio je, pričaju Ljubica i Vinko Škvorc, podići šest tisuća eura kredita na deset godina u Međimurskoj banci. Bilo je to 2002. godine.

"Nije mogao ponuditi nikakvo drugo jamstvo, nije mogao staviti njihovu kuću pod hipoteku jer se ona i dan-danas vodi kao livada, i to ne na njih, pa me je molio pomoć. Bilo mu je stalo da se Vladimira školuje, iako je vjerojatno umro ne znajući da ona nije završila studij. Nisam ga mogao odbiti, govori Vinko Škvorc potkrepljujući svoju priču dokumentima iz banke i suda, a njegova supruga Ljubica otkriva kako su se stvari zakomplicirale kad je Vladimir Palfi umro 2009.

Nakon smrti oca, obitelj Palfi više nije uplatila niti jednu ratu duga Međimurskoj banci, koja je svoja potraživanja od 3780 eura nastojala namiriti od Vinka Škvorca. Zbog rijetkih i neredovitih uplata banka je stornirala kredit i aktivirala postupak ovrhe na sudu.

 Obavijest banke da će, po odluci Općinskog suda u Čakovcu od 2. travnja 2010., provesti ovrhu nad plaćom Vinka Škovrca stigla je u najgorem trenutku za njegovu obitelj:

"Radio sam u Hidroelektri i bio stavljen na privremeno čekanje na posao i za to dobivao neredovitu naknadu koja je ionako bila opterećena mojim kreditom, pa se tako i ovrha Međimurske banke morala staviti na čekanje na naplatu. Ubrzo sam ostao bez prihoda i onda sam blokiran. Banka je krenula u postupak zapljene naše kuće, poslali su procjenitelje, ishodili rješenje o ovrsi... Tu smo se skroz raspametili – kako da dopustimo da nas šestero završimo na cesti zbog Vladimire Palfi i njezine mame?, govori ogorčeno Vinko Škvorc…

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.