Top News
1981 prikaza

Sad je gotov: Bero ili daje ostavku ili ga SDP ruši Statutom

Zlatko Komadina, Davor Bernardić
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Bero želi poginuti na nogama, ali srušit će ga, a stranku će preuzeti Zlatko Komadina do izborne konvencije

Pitanje više nije hoće li, nego kako i kad. Davor Bernardić, to je sad već definitivna odluka SDP-ovaca izmučenih klanovskim bitkama, mora napustiti mjesto predsjednika stranke. Iako SDP-ovci svih ovih mjeseci prema javnosti grčevito skrivaju prave razmjere drame koja ih je dovela u poziciju potpunih političkih gubitnika, s anketama u kojima se srozavaju na razinu Živog zida, ovih dana su, sudeći po svemu, odlučili prekinuti tu agoniju.

"S Bernardićem već neko vrijeme razgovaramo i pregovaramo te mu nudimo častan otpust", ističe naš izvor u stranci, koji se tijekom našeg razgovora ovih dana nadao kako će ih šef stranke poslušati.

No Bernardić je, kako se čini, odlučio igrati tvrdo do kraja.

Davor Bernardić ŠEF STRANKE Top News Zašto je Bero krenuo u otvoreni rat s Milanovićem?

"Nije valjda da je moj najveći krimen zagovaranje kupovine hrvatskih proizvoda. Koliko znam, nitko se ne sprda s dvadeset godina dugom akcijom 'Kupujmo hrvatsko'. Bolje se boriti za hrvatski proizvod i hrvatsko zelje, nego pljačkati Hrvatsku! Jel' vama to izgleda tako, kao da ja na vas stalno bacam blato te vas onda optužujem da ste obični prljavac i da smrdite", rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Novi list nakon duge medijske šutnje i poručio: "Neću se predati" te dio članova koji mu se suprotstavljaju optužio za "opstrukcije i miniranje vodstva stranke".

No Bero očito više nema prostora za uzmak i daljnje djelovanje. I među ljudima koji su ga podupirali i među njegovim protivnicima može se čuti kako je SDP došao u najgoru fazu od osnutka, a to je da im je predsjednik postao irelevantan.

A kako se svakim danom bliže izbori za Europarlament, na kojemu bi SDP, ako se ovako nastavi, mogao doživjeti pravi potop, krenut će se na statutarna rješenja. To znači da će se Bernardić vrlo brzo suočiti s time da će većina od 12 članova Predsjedništva glasati za to da treba odstupiti. Ako on i tad to odbije napraviti, onda prijedlog Predsjedništva o opozivu predsjednika ide na Glavni odbor stranke, a potom se saziva i unutarstranačka izborna konvencija.

Davor Bernardić | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)

Stranku će, prema statutarnim odredbama, u slučaju smjene, privremeno preuzeti potpredsjednik Zlatko Komadina. Kako saznajemo, oko toga ne postoje velika razilaženja među članstvom, no mišljenja se razlikuju u tome koliko dugo on treba biti na toj funkciji.

Naime, oni koji su se izjasnili protiv Bernardića inzistiraju kako Komadina vršitelj dužnosti predsjednika treba biti što kraće, tek nekoliko mjeseci, samo da pripremi stranku za unutarstranačke izbore. No drugi, oni koji su dosad podržavali Bernardića na čelu stranke, smatraju da bi Komadina trebao voditi stranku koliko mu Statut dopušta, oko godinu dana. On bi, smatraju njegovi ljudi, trebao voditi stranku u pripremi za europske izbore, proces u koji je SDP službeno već i ušao.

Do tada će se, smatraju, situacija u SDP-u smiriti te će se unutarstranački izbori moći odraditi u mnogo manje otrovnoj atmosferi. Sve je to, kažu naši izvori, velik izazov za samog Komadinu. Naime, Bernardić je i za Novi list izjavio kako mu je riječki župan blizak suradnik s kojim se čuje svakodnevno. U slučaju preuzimanja stranke, Komadina se pribojava, kažu nam, da će ispasti kako želi prigrabiti vodstvo stranke na Berin račun.

Davor Bernardić Povijesni trenuci Top News Ima smisla i rušiti Beru i raskol SDP-a, ali što poslije?

S druge strane, mnogi smatraju kako je Bernardić toliko defenzivan jer mu je politička i stranačka budućnost potpuno neizvjesna.

Naime, on je saborski zastupnik, no čak ni najoptimističniji prognostičari ne vide Bernardića visoko na listama za sljedeće parlamentarne izbore.

Uz sve te formule, kombinacije i pregovore, činjenica je, pak, da je stranka koja drži najviše oporbenih mjesta u Saboru u potpunom rasulu te da možda i neće imati vremena za smirivanje strasti. I pritom nije SDP najvažniji, važni su birači koji su im dali glas, a sad gledaju melodramu na svoj račun.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 10:01 18.Rujan 2018.

    Bome nije ni jedno ni drugo. Šta sad? Nekako mi se sve više čini da je Bero u pravu. Ova šaka pobunjenika nije u stanju ni njega maknuti, a rušili bi HDZ s vlasti il kaj? Smiješno.

  • nelson 17:15 16.Rujan 2018.

    raspad