Top News
10082 prikaza

Sam je kriv: Todorić u društvu dilera i ratnih zločinaca

Ivica Todorić
Robert Anić/PIXSELL
Za posrnulim tajkunom Hrvatska je raspisala crvenu Interpolovu tjeralicu

Izdana je crvena tjeralica za Ivicom Todorićem, doznaje Telegram. Za njim je već ranije bio raspisan europski uhidbeni nalog koji vrijedi samo u državama članicama Europske unije. Crvena tjeralica vrijedi u 186 zemalja koje su članice Interpola. Hrvatska od tih zemalja crvenom tjeralicom traži uhićenje i izručenje Ivice Todorića koji je nedostupan unatoč Europskom uhidbenom nalogu koji je za njim također raspisan.

Ova se tjeralica raspisuje kada traganja za osobom na nacionalnoj razini nije dalo rezultata ili u slučaju kada je policija došla do informacija da se osoba nalazi u inozemstvu. Prije nekoliko dana za Todorićem je hrvatsko pravosuđe izdalo prvo plavu tjeralicu, po kojoj se traži lociranje osobe koju policija traži. Crvena tjeralica znači da se traži njegovo uhićenje i izručenje. Ona zasad još nije vidljiva na Interpolovim internetskim stranicama, a zašto je tome tako, na svojim stranicama objašnjava Ravnateljstvo policije.

Hrvatski državljani koje traži Interpol | Author: Interpol Interpol

"Ukoliko postoji interes da čim veći broj građana zna za raspisivanje tjeralice (ali ujedno i počinitelj i njegovi eventualni pomagači), ona će biti javno objavljena, ali ukoliko policija ne želi da osoba zna da je za njom raspisana međunarodna tjeralica, tada se tjeralica ne objavljuje javno, tj. na javno dostupnoj stranici Interpola i u ostalim medijima", objašnjeno je.

U ovom slučaju ispada da hrvatska policija ne želi da Todorić zna da ga sada diljem svijeta naganja i Interpol. No, s obzirom na popularnost ove, iako neslužbene, ali krajnje vruće današnje vijesti po hrvatskim medijima, jasno je da taj dio plana pada u vodu i da Todorić, ako nije znao već prije, sada zna da ga traže. Ivica Todorić tako se našao u društvu najgorih svjetskih kriminalaca, među kojima ima i Hrvata za kojima se traga preko Interpola.

Trenutno je na Interpolovim stranicama objavljeno 19 javnih crvenih tjeralica za hrvatskim državljanima. Od toga petorica traženih ima samo hrvatsko državljanstvo, a čak 14 ih ima dvojno hrvatsko i bosanskohercegovačko. Što se tiče onih koji imaju samo hrvatsko državljanstvo, jednoga traže zbog razbojstva, jednog zbog ubojstva s predumišljajem, jednog zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima, a dvojicu zbog krijumčarenja droge.

Hrvatski državljani koje traži Interpol | Author: Interpol Interpol

Što se tiče onih koji imaju i bosanskohercegovačko državljanstvo pored hrvatskog, čak devetorica traženih osumnjičeni su, optuženi ili osuđeni kao ratni zločinci, pri čemu se neke tereti za ubijanje i mučenje civila, neke za teška kršenja ratnog prava, neke za mučenja i ubijanja i zarobljenika i civila.

Zanimljivo je primijetiti i to da je velika većina progonjenih hrvatskih državljana po Interpolu u 30-im i 40-im godinama života. Najstariji je 70-godišnjak iz Širokog Brijega, drugi najstariji je 64-godišnjak iz Novog Sela, obojica su, dakle, iz BiH i obojicu traže zbog ratnih zločina. Ako bi hrvatske vlasti odlučile crvenu tjeralicu za 66-godišnjim Ivicom Todorićem iz Zagreba odlučile učiniti i javnom na Interpolu, to bi značilo da će posrnuli tajkun biti drugi najstariji na listi traženih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.