Top News
787 prikaza

Kad će presuditi Ivici Todoriću?

Ivica Todorić
Marko Prpić (PIXSELL)
Još uvijek službeni vlasnik posrnulog Agrokora tek se treba suočiti sa sucima hrvatskog pravosuđa

Trebalo je proći 25 godina da se državne institucije zainteresiraju za ono što je radio Ivica Todorić i na kraju su otkrile milijarde kuna u složenim malverzacijama. A koliko će proći do neke pravomoćne presude, oslobađajuće ili osuđujuće? 

Predsjednik Županijskog suda na kojem će se slučaj voditi procijenio je to na deset godina. Odvjetnik Anto Nobilo kaže - 20 godina. Prosjek od 15 godina je, dakle, veoma realan i po ocjeni njih dvojice, ali i po ostaloj sudskoj praksi u Hrvatskoj. I to ponajbolje govori o stanju naših pravosudnih institucija. 

U Hrvatskoj još nema niti jedne pravomoćne presude za kapitalce poput Ive Sanadera, Nadana Vidoševića, Milana Bandića, Zdravka Mamića, Ivana Čehoka, Marine Lovrić Merzel i brojnih drugih koji su završili u policijskoj marici u zadnjih osam godina. A Agrokor nadmašuje optužbom za štetu sve pobrojene optuženike. Zašto je tome tako? 

Uskok i DORH žale se da nema dovoljno ljudi i novca, suci se žale da nemaju dovoljno prostora ni za spise u tako opsežnom predmetu, a optuženi jedino mogu svojim bogatstvom pripremiti timove odvjetnika koji će koristiti svaku proceduralnu rupu za odugovlačenje. U međuvremenu će obitelj Todorić, ali i svi njihovi menadžeri, moći uživati u slobodi. 

Najlošije što im se može dogoditi je mjesec ili dva pritvora. Istražitelji su u šest mjeseci sakupili toliko dokumenata i ustvrdili masovno izvlačenje novca i korištenje Agrokora kao bankomata. Sad to trebaju i dokazati na sudu. Veoma je izvjesno da će se istraga i proširivati, ali prvo treba dovesti Ivicu Todorića u Hrvatsku. I na tome već zapinje. 

Generacije koje će pratiti završetak suđenja već će i zaboraviti kako je izgledala Hrvatska u kojoj je Agrokor i Todorić bio nedodirljiv. Uz sve, HDZ će ugasiti saborsko istražno povjerenstvo kako se ne bi čeprkalo po prošlosti nastanka Gazdine moći. Iako su odsječeni od izvora prihoda, obitelj je sakupila dovoljno da mogu mirno spavati i uživati plodove svog “rada”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IvanHorvat 08:12 22.Listopad 2017.

    http://imbex.co.nf/tema/?tema=todoric