Top News
2768 prikaza

Samo jedan krivi potez Obersnela i Rijeka odlazi HDZ-u

Vojko Obersnel
Goran Kovačić/ PIXSELL
Pao je 10 posto, a nije shvaćao da utvrda SDP-a lako može otići u katoličku konzervativnost i kič hrvatstvo

Dok državu trese kriza Agrokora i Vlade, u Rijeci se najviše govori o jednom stadionu. O zapuštenoj i propaloj Kantridi o kojoj možda - premda to rijetki zasad žele tako javno reći - ovisi sudbina gradonačelnika Vojka Obersnela, ali posredno i SDP-a u cjelini, Bernardića, a u najluđem scenariju i Vlade u cjelini!

No lokalnim izborima, naime, Obersnelu prijeti drugi krug. Neće to biti prvi put, ali svakako će biti tijesno i napeto, jer je teško pretpostaviti kako će se rasporediti glasovi HDZ-ovca Kristijana Staničića i hoće li tih desetak posto otići baš na stranu nezavisnog Hrvoja Burića, također bivšeg HDZ-ovca, koji gotovo sigurno s Obersnelom ide u drugi krug.

Rijeku trese nogometna euforija, malo im nedostaje do naslova prvaka države, ali novi standion na Kantridi, željno očekivan zbog mogućeg ulaska kluba u Ligu prvaka, još se nije počeo graditi. Lokalni mediji, pod kontrolom riječkog Mamića, Damira Miškovića, optužuju Obersnela da opstruira čitavu priču iako je upravo Grad prije pet godina omogućio Miškoviću da preuzme 75 posto udjela u nogometnom klubu.

Premijer Milanović nazočio svečanom otvorenju dječjeg vrtića Čavlić Novi savez Top News Za Milanovića stižu loše vijesti iz Rijeke

Zato Obersnel mora ići u žestoku kampanju. U Rijeci procjenjuju da bismo mogli svjedočiti pravoj političkoj senzaciji ako SDP-ova lista za Gradsko vijeće ne ostvari uvjerljiv rezultat i ako Obersnel ne uđe u drugi krug s osiguranom koalicijskom većinom. U suprotnom, Burićevi glasači imat će dobar motiv da se pojave i drugi put na biračkim mjestima.

Mnogi strahuju da bi Obersnelov poraz, premda rijetki u njega vjeruju, za taj grad imao katastrofalne posljedice, da bi ga u kratkom vremenu pretvorio u suprotnost liberalnom i lijevom središtu, te bi začas Rijeka mogla postati "utvrdom katoličkog konzervativizma i kič-hrvatstva".

I dok Obersnel u Rijeci bije boj protiv Miškovića, HDZ-a i nezavisnog Burića, u stranci i oko stranke njega se i dalje doživljava kao važnog senatora koji može odlučiti o budućnosti SDP-a. Zato nije slučajno da se upravo u Obersnela gledalo kad je spomenuta ideja da će se Zvonimir Mršić kandidirati za premijerskog kandidata SDP-a ako dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora. Za taj je projekt, kažu nam SDP-ovci, ključna ideja pomirbe suprotstavljenih snaga u SDP-u. SDP je, naime, i dalje duboko podijeljen i posvađan pa na terenu i prema javnosti djeluje potpuno neuvjerljivo.

"Problem je što mnogi članovi glođu kost na kojoj nema mesa. Nema plijena, jasnije rečeno. Nitko u stranci ne gaji nadu da s Bernardićem može doći na vlast, sve više se to osjeti i zato se onda međusobno bore. Kandidatura Mršića bi ujedinila stranku jer bi se ponovno pojavio jedan kandidat iza kojeg će stati razne frakcije", kaže naš sugovornik iz SDP-a, koji tvrdi da je toga svjestan i Mršić.

On, naime, shvaća da je Bernardić prerano došao na poziciju i da je SDP uspio samo u cilju da se izabere netko drugi umjesto Milanovića. "Idealan izbor je bio Komadina. Njega je Mršić nekad podržavao protiv Milanovića, a smatralo ga se prijelaznim rješenjem. Sad smo dobili Beru. On je, budimo jasni, u stranci jači od Komadine, ali prema van sve slabiji i ne možemo ga maknuti tek tako. Zato je Mršić idealno rješenje kao premijerski kandidat SDP-a", govori nam sugovornik.

Vojko Obersnel Vojko Obersnel Top News "Predsjednica previše pažnje posvećuje šatorašima u Savskoj"

A početak pomirbe u SDP-u, početak novih temelja za stranku i njezin oporavak, morat će krenuti iz Rijeke, odnosno od Obersnela. Javna je tajna da postoji dugogodišnji sukob Obersnela i Komadine. Komadina, kao potpredsjednik stranke, zanimljivo, potpuno se ušutio i ne komentira pad rejtinga SDP-a kao što je nekad revno radio dok je istu situaciju imao Milanović, ali ne dolazi ni na sjednice predsjedništva SDP-a u Zagrebu, pravdajući se lokalnom kampanjom.

No unatoč tome, Komadina i Mršić su u dobrim odnosima. Ali dobro mišljenje o Mršiću ima i Vojko Obernsel. Koji, pak, ne skriva loše mišljenje o Bernardiću. Ako bi Mršić postao kandidat i uspio barem smiriti sukobe unutar riječkog SDP-a, za tim primjerom bi mogli krenuti i u zagrebačkom i splitskom SDP-u, a zatim i u ostatku Hrvatske. No čitava bi ta priča mogla biti ozbiljno ugrožena ako Obersnel ne uspije na izborima.

Procjenjuje se da je u protekle četiri godine u Rijeci pao za velikih desetak posto i nije isključeno da će se pad produbljivati. Jasno da je tomu kumovalo i ukupno potonuće SDP-a, ali ne treba zaboraviti ni biološki efekt: većina SDP-ovih birača u Rijeci stariji su od šezdeset godina. Obersnelu, kako smo već objavili u Expressu, dugo nije bilo jasno kakva mu opasnost prijeti na predstojećim izborima.

"Obersnel se tek nakon posljednje ankete osvijestio i vidio kamo vodi njegova inertnost. U ponedjeljak, kad je objavljeno posljednje istraživanje, on je bio na stranačkoj tribini i vidjelo se na njemu da ga je pogodilo to što je od Burića bolji tek za 0,7 posto. Shvatio je da ga, ako ne zaustavi taj trend, čekaju poraz i mirovina. No on misli kampanju graditi na temi Rijeke kao europske prijestolnice kulture, a mislim da to građani koji su ga se zasitili ne percipiraju, a još kad čuju koliko to košta, to bi mu se moglo obiti o glavu", rekao nam je sugovornik iz riječkog SDP-a.

Vojko Obersnel Insajderski pregled Top News Bero bi slavio da Obersnel izgubi u Rijeci, mogao bi ga se riješiti

Obersnel se u kampanji oslanja na stranačke tribine, a uglavnom poziva SDP-ovce koji se ne ljube s Bernardićem. Došli su mu Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Orsat Miljenić...

"Obersnel je dao da te tribine vodi i organizira Ana Komparić Devčić, saborska zastupnica iz Rijeke, oko koje su se nedavno slamala koplja na klubu zastupnika SDP-a, kad je Bernardić pokušao provesti smjene u odborima. Ona mu je bliska suradnica, pa je želio pokazati da se ne slaže s politikom stranke, ali i da im neće oprostiti odbijenicu koju je dobio kad je tražio novčanu potporu za kampanju. Sigurno neće dopustiti središnjici SDP-a da slavi njegovu pobjedu u Rijeci", kažu nam bliski Obersnelovi suradnici iz SDP-a. Ali ni Bernardić ne bi bio jako tužan ako Obersnel izgubi. Mogao bi ga s razlogom maknuti i očistiti pokret otpora koji ga ozbiljno muči.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.