Top News
4643 prikaza

Bravo Bero! Od SDP-a si učinio mačkicu za šutiranje

Davor Bernardić
Jurica Galoić/PIXSELL
Nastavak propasti SDP-a ostvarenje je snova HDZ-a i Mosta, ali i pražnjenje prostora koji ne mogu popuniti druge, istinski lijeve stranke

Situacija u vladajućoj koaliciji je složena, ali Davor Bernardić ne misli kako je upravo to sjajno. Zapravo, predsjednik Socijaldemokratske partije uspijeva povremeno ne misliti uopće. Profesionalni oporbenjak, istina, i nema nekog iskustva u vođenju bitaka koje nisu unaprijed izgubljene, što jeste odlika džentlmena, ali nije lidera. Zahvaljujući moralnim pobjedama, koje su uvijek sastavni dio poraza u stvarnosti, još nitko nikad nije uspio postati bitan.

Romantični gubitnici, jednostavno, skončavaju kao i svi drugi – na groblju. Situacija u vladajućoj koaliciji je, da ponovimo, složena: tek što je jedan set problema jedva i sporo riješen, pojavio se novi. Ne set, nego samo jedan, ali zbilja ogroman.

Andrej Plenković je, dakle i konačno, prestao razočaravati sve one koji su na zadnjim izborima odlučili apstinirati jer je, činilo im se, nestalo razloga za strah. Umiveni diplomat nije, poput svojeg prethodnika Tomislava Karamarka, imao magičnu moć da čovjeka natjera na glasanje za Zorana Milanovića i nakon što je on, Milanović, ušao u fazu u kojoj je svaku priliku za nanošenje štete samom sebi koristio u punom kapacitetu.

Davor Bernardić 'Šef oporbe' Top News Ovako je Bero postao SDP-ova Kolinda

Premijer se, eto, živi smo dočekali, počeo rješavati Karamarkove prtljage: upala ambicija Brune Esih novu je zvijezdu desnice odvela od HDZ-a ka nigdje, Zlatko Hasanbegović je pred prokletom mogućnošću izbora – ili će biti tih i nevažan ili ga neće biti nikako, Milijan Brkić, na vlastiti užas, mora gledati Dragu Prgometa kao kandidata za gradonačelnika Zagreba. Također, Željka Markić je uzela odmor od maltretiranja svih po redu, Zorica Gregorić piše nježne poruke generalu Glasnoviću, Josip Klemm, kad čuje riječ šator, ne pomisli na Savsku 66, nego na potrošnju na Zrću...

Nije nemoguće da je Plenković deratizacijsko-dezinfekcijske poslove u vlastitoj stranci ostavio za ovo, predizborno vrijeme, kako bi poslao poruku da je ulašteni HDZ stranka umjerenih, pristojnih konzervativaca, dama i gospode, koji se u Hrvatskoj nude za gradonačelnice, gradonačelnike i župane od kojih pristojan svijet neće podilaziti jeza niti će zbog njih imati osjećaj srama.

No onda mu se dogodio Agrokor: kula od kamata Ivice Todorića jednostavno se urušila i usput zaljuljala temelje nacionalne ekonomije koju Vlada spašava tako što se, prvo, pobrinula za njezina tvorca. Posljedično, zatresla se i koalicija HDZ-a i Mosta. Manji i bučniji partner pokušava profitirati od propasti carstva nastalog nemuštim poslovnim odlukama i pod visokim političkim pokroviteljstvima.

Nije li, dakle, SDP u poziciji kakvu nisu smjeli ni zamisliti? Teorijski jeste: dugo čekane Plenkovićeve poteze zaglušila je kakofonija Gazdinih jauka, verbalnih akrobacija Mire Bulja i premijerovih pokušaja da zvuči optimistično. Ništa to, međutim, socijaldemokratima u praksi ne znači. Ne zato što su pred nama lokalni, komunalni izbori na kojima, kao, nacionalne teme i drame ne igraju ulogu, nego zato što tu stranku ozbiljno ne shvaćaju ni na Iblerovu trgu.

Dobro, ne treba pretjerivati: tu se, možda, još i doživljavaju važnijim nego što jesu. Politika je, naime, topli dom deluzija. Na svibanjskim izborima SDP može izgubiti izbore u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru i cijeloj Istri. Za eventualne pobjede u Zagrebu i Osijeku moći će zahvaliti jedinoj zdravorazumskoj procjeni kako bez potpore Anki Mrak Taritaš i Ivici Vrkiću ne moraju ni pokušavati uhvatiti glasove.

Ranko Ostojić NEMA MIRA Top News Ostojić jedini diže glas protiv Bere - osniva udrugu

Nije, međutim, SDP-ov problem mogući poraz u nizu značajnih regionalnih centara, nego je problem što taj poraz uopće neće biti iznenađujući niti će, jer nesreća uvijek dolazi minimalno u paru, vrhu stranke predstavljati znak za uzbunu najvišeg stupnja. Nasljednici, čak i kad to ne žele, naglašavaju mane i vrline svojih prethodnika.

Za sada je to i najveći uspjeh, ako se uopće može smatrati uspjehom, Davora Bernardića: očajne prognoze izbornog ishoda na jugu, život u sjeni IDS-a u Istri i ovisnost o HNS-u, odnosno Ivici Vrkiću u Zagrebu i Osijeku, priznanje su političkom kapacitetu Zorana Milanovića. Stranka koja se danas nije u stanju sama sa sobom sastaviti u gotovo svim značajnijim gradovima bila je u njegovu vremenu ili zbilja ozbiljna oporba ili državna vlast, iako ni tad nisu kontinuirano dobro stajali na lokalu, kako bi to rekli u Srbiji.

Dojam je, međutim, bio suprotan – a on je često važniji nego svete činjenice – što zbog Milanovića, što zbog onih njegovih suradnika koji i sad, kao Peđa Grbin ili Arsen Bauk, pokazuju da su kapacitiraniji od Bernardića i njegova vijeća mudraca, svih onih kojima je odlazak bivšeg šefa bio prvi sveti cilj. Drugi je, naravno, puko preživljavanje u vrhu stranačkog i unutar državnog aparata, što možda nije neki hvalevrijedan rezultat u politici, ali sigurno jeste način rješavanja egzistencijalnih problema.

Nastavak propasti ovakvog, nemuštog i jalovog SDP-a, osim što predstavlja ostvarenje najljepših snova HDZ-a i Mosta, znači i prebrzo pražnjenje prostora koji još ne mogu popuniti druge, istinski lijeve stranke, poput Nove ljevice i Radničke fronte, te povećavanje značaja Ivana Vrdoljaka i HNS-a, eksperata za pronalaženje koalicijskih partnera s kojima neće završiti tamo gdje je pao HSLS – točno iza ušiju muškog spolnog organa.

Uglavnom, sjajan rasplet za sve one što misle kako je vrhunac parlamentarne demokracije medijsko prepucavanje članova i članica vladajuće, konzervativne koalicije, čiji se zastupnici za međusobne bitke zagrijavaju na impotentnoj oporbi, zadovoljnoj time što, eto, navodno postoji i ponekad dobije poziv za “Otvoreno”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Andrija123 10:08 25.Travanj 2017.

    Poštovani gospodine Emir, ne mogu ne reagirati na ovaj članak, u smislu da malo pripazite kakve poruke šaljete. Ne ulazim u samu temu članka, nego u naslov. Zar je normalno da je mačka za šutiranje? Zar je to vama normalno? ... prikaži još! Bavite se ozbiljnim poslom, i molim vas da pazite kakve poruke šaljete, jer one puno govore o vama , a i vašim novinama!