Top News
12577 prikaza

Sanaderov super plan za širenje teritorija Hrvatske

Ivo Sanader
Marko Prpić (PIXSELL)
Nekadašnji premijer progovorio je o pregovorima oko granice

Kontroverznu odluku Arbitražne komisije koja je dvije trećine Piranskog zaljeva, kao i koridor koji vodi do otvorenog mora dodijelila Sloveniji, među brojnim političarima komentirao je i Ivo Sanader, iskoristivši priliku da se napokon u javnosti prezentira kao "good guy".

On je prije osam godina na današnji dan dao ostavku na mjesto premijera, čime je šokirao mnoge te postavio puno upitnika nad glave. Danas razloge svoje ostavke, kao i brojne tajne diplomacije koja je u to doba trgovala otkriva za Večernji List, koji izdaje novu knjigu bivšeg premijera.

Prosvjed ribara u Savudrijskoj vali Granični spor Top News Slovenska totalna pobjeda: Dobili zaljev i izlaz na more

Ispričao je kako je nakon gubitka Janeza Janše na izborima u Sloveniji, novi premijer Borut Pahor najavio da ne misli prihvatiti Međunarodni sud pravde, već želi stvar riješiti arbitražom.

Karta | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

- Rekao sam da arbitraža, koja se inače oslanja ne samo na međunarodno pravo već i na druga načela, poput pravičnosti, za nas ne dolazi u obzir - prisjeća se.

Pahor je kao odgovor na to iz sjene pokrenuo inicijativu raspisivanja referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u, što smo uspjeli izbjeći zahvaljujući dogovorom s SAD-om.

No, uslijedila je blokada pregovora s EU - zbog graničnog spora.

Andrej Plenković nakon razrješenja trojice ministara UNATOČ HAAGU Top News Plenković: Hrvatska neće fizički prihvatiti presudu

Zvao sam predsjednika EK Manuela Barrosa i rekao mu: “Ne može nas se ucjenjivati bilateralnim problemom. Imamo granični spor sa Slovenijom, ali ima i Slovenija s nama. Nije to naš problem, to je zajednički problem.” Slovenija ušla u EU i NATO s istim tim problemom i mi nismo, a mogli smo raditi probleme.

O sastancima s Pahorom

U Mokricama je Sanader pitao slovenskog premijera zašto radi to što radi, na što mu je ovaj odgovorio da je to njima zadnji vlak.

- Borute, upamti, Hrvatska će ući u EU, a neće dati ni centimetra zemlje - ponavlja Sanader svoje riječi danas.

Sučeljavanje Ivica Račan Ivo Sanader | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Nakon što je Račan parafrazirao sporazum s Pahorom, Sanader kaže kako se pobunio, a otkriva kako je predsjedniku Kučanu i ministru vanjskih poslova Rupelu otvoreno rekao “Vi želite biti pomorska zemlja i treba vam koridor do otvorenog mora. To je 166 četvornih kilometara. Ja sam spreman to potpisati, ali pod jednim uvjetom. Mi želimo biti izravni susjedi s Austrijom, pa vi nama dajte koridor od 166 četvornih kilometara do Austrije.”

Još detalja pročitajte na Večernjem.hr.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ada 16:20 01.Srpanj 2017.

    sanader ima pravo, da je sada on na vlasti, do svega ovoga ne bi došlo...