Top News
1092 prikaza

Sanader ide u Remetinec: Dobio više od 5 godina!

Ivo Sanader i Jadranka Sloković
Goran Stanzl (PIXSELL)
Nadao se da će se izvući sa što manjom kaznom, ali Vrhovni sud ga je odlučio strpati iza rešetaka

Ivo Sanader pravomoćno je, nakon razmatranja Vrhovnog suda, osuđen na šest godina zatvoradoznaje N1 iz visokih pravosudnih izvora

Prihvaćena je žalba tužiteljstva na nepravomoćnu presudu kojom je u slučaju Planinska Sanader osuđen na četiri i pol godina zatvora.

Ovom odlukom Sanader se prvo upućuje u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora.

Bivši premijer u aferi Planinska nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana svaki, s tim da je im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro. 

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50 tisuća kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70 tisuća kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna. 

prof. dr. sci. Zlata Đurđević Bez kompromisa Top News Otkrila je sve greške i propuste u presudi Sanaderu

Riječ je o predmetu Planinska gdje se bivšeg premijera tereti da je od stranačkog kolege Stjepana Fiolića primio 17 milijuna kuna "provizije" za što je zloporabio položaj i ovlasti i sredio da Ministarstvo regionalnog razvitka kupi nekretninu od bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Fiolića, koji ga je poticao na zloporabu položaja,  po napuhanoj cijeni čime je državni proračun oštetio za 15 milijuna kuna. 

"Nisam nikada primio 17 milijuna kuna u kutiji za hrenovke kao što tvrdi Fiolić! Uostalom gdje je taj novac? Tko ga je vidio?  Fiolić nikada nije bio u mojoj kući u Kozarčevoj što pokazuju podaci policijskog osiguranja. Petar Čobanković i Stjepan Fiolić me terete jer ih je Uskok ucijenio. Nadalje, nisam ja potpisao odluku Vlade o kupnji zgrade u Planinskoj", branio se Sanader  upirući prstom u bivšu potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor koja je na 67. sjednici Vlade 2. travnja 2009. stavila točku o kupnji zgrade na glasovanje nakon čega je jednoglasno prihvaćena.

"Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kabinetu i baš onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati",  branio se Sanader.

Andrej Plenković Ali je ipak sultan Top News Uzor: Sanader je Plenkiju učinio uslugu aferama i vladavinom

Kako su glavni svjedoci protiv njega bili Čobanković i Fiolić, obrana se koncentrirala na  vjerodostojnost njihovih iskaza. Čobanković je tvrdio da mu je Sanader naložio da ni u kojem slučaju Hrvatske šume ne smiju biti direktan kupac zgrade od Mesnica Fiolić, nego da na neko leasing društvo kupi zgradu u Planinskoj i onda ga proda Hrvatskim šumama.

Također mu je rekao da strogo vodi računa o proceduri i da sve bude prema zakonu.  

"Prodajom nekretnine nisam dobio nikakav novac", rekao je Čobanković koji se tijekom svjedočenja služio bilješkama. Obrana je tvrdila da mu je Uskok pripremio pitanja i odgovore te da je za to Čobanković na kraju osuđen na guljenje krumpira.  

Što se tiče Fiolića, Sanaderova obrana tvrdila je da su mu zaprijetili da će mu obitelj završiti u zatvoru ako ne tereti Sanadera a to su argumentirali i prijedlog tužitelja da se Fiolić kazni s godinom dana zatvora i da se ta kazna zamijeni radom za opće dobro. Osim Sanadera i Fiolića i njegovih tvrtki optužen je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni uvećala vrijednost Fiolićeve zgrade.

Suđenje je više puta prekidano zbog Sanaderovih zdravstvenih problema.

Andrej Plenković u Charlieju Tradicija RH Top News U restoranima su donosili najvažnije odluke za Hrvatsku

U međuvremenu su Fiolićeve mesnice završile u stečaju 2017. godine zbog ogromnih dugova. Kako je to opisao Poslovni.hr, sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine za pokretanje stečajnog postupka u kolovozu prošle godine u kojem se navodilo da su Mesnice Fiolić do kolovoza 2015. imale evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 47.68 milijuna kuna u razdoblju duljem od 120 dana. Iako je lanac mesnica bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Fiolića godinama uspješno poslovao, kupnje zgrade, navodno na Sanaderov nagovor, uništila je čitavu kompaniju. Sve do kupovine je tvrtka pozitivno poslovala, a otada se samo gomilaju gubici koji su na kraju i uništili tvrtku.

S druge strane, ministar Čobanković je relativno bezbolno odradio svoju kaznu. U osječkoj Caritasovoj pučkoj kuhinji je gulio krumpire. "Od ponedjeljka do petka od 6 ujutro do 13 sati radim u pučkoj kuhinji. Glavni mi je posao da pripremim namirnice za ručak. Idem i u nabavku. Jedino ne kuham", ispričao je Čobanković u razgovoru za Novi list davne 2013. godine. 

"To je kao kod nogometaša. Kada dođe vrijeme, objesite kopačke o klin. Tako sam i ja za sobom ostavio priču o mesu", ispričao je Fiolić Expressu 2014. godine.

Zagreb: Predsjednica, premijer i predsjednik Sabora položili vijence na Mirogoju Drivo, Crni Marko, Plenki Top News The Economist: Vlada RH funkcionalna kao u Kambodži

U dobrim danima, kada je Fiolić bio ugledan član i zastupnik HDZ-a, sam je jednom rekao da cijela njegova imovina vrijedi i 300 milijuna kuna. Osim tvrtke koja je sad u stečaju, teško je i nabrojiti što je sve imao. U Maloj Mlaki je izgradio luksuznu kuću od 750 četvornih metara, a sada je to Etno park Zagreb. Taj rođeni Turopoljac u dvorištu je još dodatno sagradio i drvenu turopoljsku kuću od 450 četvornih metara koja je služila kao mjesto za odmor, odlaganje lovačkih trofeja i druženje s prijateljima. Vikendice na moru, motocikl, automobil Ferrari. Sve to je Fiolić imao.

Fiolić je bio jedan od vjernih ljudi Ive Sanadera. Čak i kada je Sanader otišao, pa za njim izdana tjeralica, on mu je pomagao. Prema Fiolićevu svjedočenju na sudu, upravo je prema Sanaderovu nalogu iznio 15 skupocjenih slika iz stana bivšeg premijera. Fiolićev posjed je služio Sanaderu za skrovište umjetnina, odijela i ostalih skupocjenosti za koje na sudu ne uspijeva dokazati kako ih je mogao kupiti od premijerske plaće. 

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović Stop "orbanizaciji" Top News Srbi uvode kazneno djelo 'laž u politici ' - trebamo li i mi?

U jedno sam sigurna. Štef se nije ni od čega okoristio. On je iznimno pošten čovjek i vjerovao je da su i svi oko njega pošteni. Zato je pogriješio sa Sandero", ispričala nam je 2014. godine Božica Šolić, bivša zastupnica HDZ-a u Zagrebu, prijateljica koja ga poznaje godinama.

"Sanaderu sam odnio 17 milijuna kuna provizije", rekao je Fiolić na sudu. Njegova supruga Katica je svjedočila kako je bivši premijer iskorištavao njezina supruga. "Znate, i inače sam veliki poslušnik. Nisam mogao reći Sanaderu ne", svjedočio je Fiolić. Kaže da ga je Sanader tražio 2,3 milijuna eura provizije od zgrade u Planinskoj. Fiolić je rekao da je to previše i da će biti na gubitku. Ali Sanader je inzistirao i Fiolić je na kraju poslušao. Otkako je počeo postupak on se pasivizirao u HDZ-u, povukao s dužnosti. Prijatelji su se rasuli. "Pravi prijatelji su ostali, ali su mu okrenuli leđa oni koji su ga dotad iskorištavali. To su kukavice i izdajice. Žao mi ga je kao čovjeka", zaključuje Šolić

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jozojozo 09:28 05.Travanj 2019.

    Pravi gospodin , nema što. Kako su mu žena i dica i gdje su? Jel u Americi?

  • BESTpartizan 17:26 04.Travanj 2019.

    malo