Top News
4099 prikaza

Sanader i Dolački: Isti zločin, različita kazna. Kako to?

Ivo Sanader i Željko Dolački
PIXSELL
Jednome 4,5 godina za 17,45 milijuna kuna, drugome 6 godina za 3,3 milijuna kuna... pa ti nađi logiku

Bivši policijski inspektor Željko Dolački nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora zato što je iz policijskog sefa ukrao zlato i novac vrijedne 3,3 milijuna kuna. Bivši premijer Ivo Sanader u predmetu Planinska nepravomoćno je osuđen na "samo" četiri i pol godine zato što je osmislio način na koji je sebi pribavio 17,45 milijuna kuna "provizije" i državu oštetio za 15,1 milijun kuna. I jedan i drugi proglašeni su krivim za zloporabu položaja i ovlasti, za što je zakonom predviđena kazna od jedne do 12 godina zatvora.

Iako je kazneno djelo isto, u svakom pojedinačnom slučaju razmatraju se olakotne i otegotne okolnosti za optuženike. Uskok smatra da su kazne premale. Početkom travnja Vrhovni sud razmotrit će argumente Sanaderove obrane, koja tvrdi da je bivši premijer nevin, i Uskoka, koji za Sanadera traži gotovo tri puta strožu kaznu - maksimalnih 12 godina.

Andrej Plenković u Charlieju Tradicija RH Top News U restoranima su donosili najvažnije odluke za Hrvatsku

Uskok u žalbi Vrhovnom sudu navodi kako je sud tijekom odmjeravanja kazne Sanaderu otegotnim cijenio činjenicu da njegovo postupanje predstavlja najteži oblik političke korupcije koju je sam osmislio i u čijoj realizaciji je bio uporan i ustrajan.

"Jednako tako uporan i ustrajan bio je i u poduzimanju radnji prikrivanja svoje koruptivne aktivnosti u vrijeme njena odvijanja. Potrebno je dodatno istaknuti kako opisana vrsta korupcije, za koju je prvenstveno odgovoran optuženi Ivo Sanader, predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva RH. U kolikim razmjerima je ovakva vrsta korupcije zavladala zemljom i koliko su razorni njezini učinci, svakodnevno osjećaju svi građani. Stoga se s pravom može reći kako su indirektne žrtve političke korupcije svi građani RH", naveo je Uskok.

Zaključio je da bi Vrhovni sud u smislu specijalne, a posebice generalne prevencije, trebao Sanaderu izreći najveću propisanu kaznu zatvora i tako poslati jasnu poruku da je ovakvo koruptivno postupanje neprihvatljivo i opasno te da ga društvo u cjelini neće tolerirati. Osudi li Vrhovni sud Sanadera, državi će morati vratiti 17,45 milijuna kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:07 15.Veljača 2019.

    GDJE SU KRITERIJI ZA DONOŠENJE VISINE PRESUDE?