Top News
2854 prikaza

Sanader je kriv u aferi Hypo: Bogatio se za vrijeme rata

Ivo Sanader
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Nakon što je Ustavni sud srušio presudu, sada je bivši premijer ponovno osuđen

U ponovljenom suđenju u slučaju Hypo u ponedjeljak je bivši premijer Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo. Sutkinja Jasna Galešić osudila je Sanadera na dvije godine i šest mjeseci, ali mu se uzima u obzir vrijeme provedeno u pritvoru, što znači da je ovu kaznu već odslužio.

Osim zatvorske kazne, Sanader mora uplatiti i tri milijuna šesto tisuća kuna koliko je, prema presudi, nezakonito zaradio pogodovanjem Hypo banci.

"Ovo je čista fantazija. Iskonstruirana priča koja ničim nije dokazana. Provizija je isplaćena, ali ne Ivi Sanaderu", rekao je bivši premijer prošlog tjedna iznoseći obranu u tom predmetu.

Podsjetimo, Sanadera se teretilo da je 1994. i 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijelom ratnog stanja iskoristio poziciju i nezakonito od austrijske banke uzeo 3,6 milijuna kuna provizije. To je bilo 5 posto od 140 milijuna austrijskih šilinga zajma koliko je Hypo dao RH za kupnju zgrada veleposlanstava.

"Nisam ratni profiter. Možda nisam najzaslužniji za osamostaljenje i nastanak države, ali Boga mu nisam ni ratni profiter", rekao je Sanader.

London: Todorić u pratnji odvjetničkog tima dolazi na ročište gdje će se odlučiti o izručenju Cherie Blair Top News Brani Gazdu i diktatore - porijeklo novca je ne zanima

"Slučaj je iskonstruiran uz veliku podršku medija. On nema veze sa stvarnošću", rekao je Sanader koji nije odgovarao na pitanja Uskoka već samo suda. Nakon Sanaderovih riječi postupak je završio i počeli su završni govori stranaka.

Nakon što je elaborirala zašto tvrdi da je Sanader kriv, zamjenica ravnateljice Uskoka, Marija Vučko predložila je sudu da ga proglasi krivim i izrekne mu kaznu bliže zakonskom maksimumu te da mu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna.

"Činjenica da Laxa nije primio proviziju ne dokazuje da ju je primio Sanader. Nema dokaza da je Sanader primio proviziju", ustvrdio je Sanaderov branitelj Čedo Prodanović.

Prodanović je od sudskog vijeća zatražio da Sanadera oslobode zbog nedostatka dokaza ili da primjeni pravilo in dubio pro rep jer se radi o, prema njegovim riječima, eklatantnom primjeru postupka koji ostavlja silne dvojbe.

Drago Tadić, on je ubacio milijun kuna u automobil Josipa Sapunara Drago Tadić Top News Plaćao je milijune kuna mita, a sad se krije u BiH

Sander koji od početka poriče nedjelo i primanje provizije u je ovom slučaju već bio proglašen krivim, ali je pravomoćnu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

I na početku ponovljenog suđenja Sanader je ponovio da nije bio pregovarač prilikom ishođenja kredita te da nikada i s nikim „nije razgovarao o proviziji niti ju je dobio“.

U prvoj presudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Sanader je, osim za ratno profiterstvo, bio osuđen i za primanje mita od mađarskog Mola, a kaznu od 10 godina Vrhovni sud je smanjio na osam i pol godina. Postupci su u međuvremenu razdvojeni, a u slučaju Ina-Mol Sanaderu bi mu se trebalo suditi zajedno s, hrvatskom pravosuđu nedostupnim, direktorom Mola Zsoltom Hernadijem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 15:47 22.Listopad 2018.

    I kriv je i nije. Samo kod nas. Jos cemo mi njemu odstetu platit jer je 'preplatio' zatvor. Koja smijurija od drzave.