Top News
4004 prikaza

Alvarez i Plenković bez novih rješenja za Agrokor

Alvarez i Plenković na sastanku
Screenshot/Twitter
Rejting agencija S&P kaže da bi standstill mogao dodatno srušiti i ovako gotovo uništeni kreditni rejting Agrokora

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora Antoniom Alvarezom III. u Banskim dvorima, javili su iz Vlade.

Tijekom obraćanja medijima nakon sastanka, premijer Plenković rekao je: "Iskoristio sam ovu priliku da gospodinu Alvareza predstavim ciljeve zakona koji je u proceduri u Hrvatskom saboru. Cilj je da se steknu preduvjeti koji će omogućiti našoj najvećoj kompaniji novo povjerenje. A zatim i proces restrukturiranja u interesu sviju. Od najvećih do najmanjih dobavljača. Naše procjene se u velikom dijelu slažu s procjenama gospodina Alvareza. Sada je važno strpljenje svih faktora".

Alvarez i Plenković na sastanku | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Odmah nakon premijera, riječ je dobio Alvarez: "Danas je bio ispunjen dan. Počelo je obraćanjem zaposlenicima Agrokora kako bih im dao poticaj da nastave raditi ono što rade najbolje, a to je rad s kupcima. Moji suradnici su se susreli sa svim predstavnicima dobavljača. Komunicirao sam sa svim vjerovnicima. Susreo sam se u nekoliko navrata i s upravom. Dan je bio ispunjen. azgovarao sam i s premijerom kako bih mu predstavio planove, a to je da omogućimo novi rast Agrokora, a ne samo očuvanje postojećeg stanja. Svjestan sam da zakonodavni okvir nije finaliziran, da treba još neke manje stvari popeglati, ali da je u parlamentarnoj proceduri. Poručio bih čitavoj Hrvatskoj da kupuje od nas kako bismo zajednički spasili Agrokor"

U Erste banci trenutačno se odvija i sastanak između bankara i Agrokorovih dobavljača, koji je započeo u 20:30 sati.

Alvarez je jučer preuzeo funkciju upravitelja Agrokora i predstavio svoj tim s kojim će pokušati spasiti koncern, ali kaže, nema nikakvih jamstava da će u tome i uspjeti. "Ovo je najizazovnija situacija s kojom sam se suočio u svojoj karijeri, a suočio sam se s mnogim izazovnim situacijama", rekao je jučer Alvarez.

Sastanak se održava tek nekoliko sati nakon što je svjetska agencija Standard & Poor's spustila dugoročni i kratkoročni rejting Agrokora na 'CC/C' dok je donedavno bio 'B-/B'. Kako stoji u priopćenju za javnost te agencije, čak su i izgledi Agrokora pali u negativne.

Kako javljaju iz agencije, sve je počelo prije nekoliko dana kad je Agrokor javio da su postigli dogovor o vjerovnicima o zamrzavanju otplate kredita. "Banke su kasnije rekle medijima da će možda ponuditi Agrokoru dodatnih 300 milijuna eura kredita kako bi osigurali kratkoročnu likvidnost, a većinom je riječ o plaćanju dobavljačima", kažu iz S&P-a.

"Naše je shvaćanje da predložena transakcija još nije finalizirana te da je tek trebaju potpisati predstavnici Agrokora, vlasnici te glavne banke. Vjerujemo da će dogovor o standstillu vrlo vjerojatno predstavljati smanjenje ekonomske vrijednosti u odnosu na izvorne kredite Agrokora i prema našoj metodologiji ga zbog toga svrstavamo u ugrožene", piše analitičar Maxime Puget.

Dođe li doista do potpisivanja standstilla prema uvjetima koji su najavljeni, S&P će još srozati kreditni rejting Agrokoru u najniži mogući "Selective Default"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ines72 11:16 06.Travanj 2017.

    Sama slika sve govori, Anemični sjedi tako opušteno kao da mu se j... za sve. Kao i sve u krugu od 100 km oko njega, i tog D.J. na neki način podcjenjuje