Top News
3069 prikaza

Saudijski princ kaosa: Rat ga slijedi u stopu

Emmanuel Macron i princ Mohammed bin Salman
1/3
Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL
Zajednički udar po Siriji razmatra s de facto vladarom Saudijske Arabije, a nedavno ga je molio da pusti otetog premijera Libanona

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon sastanka sa saudijskim princem Mohammedom bin Salmanom kritizirao je – kritičare princa bin Salmana. Reuters je prenio da je Macron poručio kritičarima princa da je bin Salmana najjednostavnije kritiziratim, a da mu zapravo treba dati vremena za pokazati se kao reformistički mladi lider. Bin Salman je, naime, još od 2015. prijestolonasljednik Saudijske Arabije jer mu otac kralj odavno nije u zdravstveno najboljem stanju.

On je danas de facto vladar ove monarhije, a – nimalo slučajno – iste godine, 2015., kad je bin Salman postao ministar obrane, počeo je rat u Jemenu. Riječ je o ratu u kojem je najveći pojedinačni uzrok pogibije civila zračno bombardiranje, u kojem je Saudijska Arabija jedina koja bombardira iz zraka, u kojem vladaju glad, kolera, sektaško nasilje, u kojem su svoje uloge pronašli i al Kaida i ISIL...

Mohammed bin Salman SAUDIJSKA ARABIJA Top News Masovna uhićenja: 'Najopasniji princ' u borbi za prijestolje

Uglavnom, rat koji je princ bin Salman pokrenuo u Jemenu još prije tri godine, natjerao je mase Jemenaca da spas potraže u Somaliji. Nije riječ o grešci. Jemenci bježe u Somaliju. Usto, Saudijska Arabija je po slobodi medija 168. od 179 zemalja svijeta; gora je od Jemena, Libije, Somalije... Što se ljudskih prava tiče, tamo je na djelu snažan, rigidni režim koji se oslanja na apsolutističku monarhiju i vehabijsko tumačenje islama, što znači da se najstrožim kaznama kažnjava vračanje, vrijeđanje kralja, preljub, slične stvari.

A princ bin Salman na glas "reformatora" došao je potezima poput dopuštanja ženama da voze automobil, da idu u kino, diverzifikacijom ekonomije s nafte na druga područja, iskorijenjivanjem korupcije. Na tom mjestu nastavlja se niz problema s Macronovim opisivanjem princa bin Salmana kao reformatora. Princ je u studenom prošle godine u hotelu Ritz Carlton u Rijadu zatočio 11 prinčeva, te desetke navodno i stotine političara i biznismena koje je optužio da su potkradali kraljevstvo i bili upleteni u mito.

Vrlo brzo stale su se širiti vijesti da zatočene prinčeve i ostale ispituju i muče zloglasni plaćenici američke paramilitarne tvrtke Academi, ranije poznate kao Xe Service, a još prije toga ozloglašene kao Blackwater. Zapad ga je tada bez ustručavanja nazivao 'najopasnijim princem svijeta'. Bin Salman nije zaustavio niti zatvaranje iole neposlušnih novinara niti njihovo maratonsko bičevanje, neki članovi kraljevske obitelji posljednjih su godina znali poginuti u neočekivanim okolnostima.

Emmanuel Macron i princ Mohammed bin Salman | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL

Da se ne spominje otmica premijera Libanona Saada Haririja također u studenom, kad je ovaj doputovao u Rijad na poziv bin Salmanovog oca kralja. Ili otkriće da je vlastitu majku strpao u pritvor kako bi je ušutkao jer se ona protivila njegovom beskrupuloznom usponu na vlast. A u ratu u Jemenu i dalje se umire od gladi. "Iz civilnog društva čujem legitimna pitanja, kao i od novinara o ljudskim pravima i raznim osjetljivim pitanjima o vašoj zemlji, ali također prati i što se događa u regiji", govorio je Macron bin Salmanu.

Ako još nije jasno o čemu je riječ, pogledajmo kako je nastavio. "Mi možemo izabrati i dalje se držati naših tradicionalnih pozicija i prve znakove modernizacije tog društva proglasiti kozmetičkima. Ako to učinimo, onda ostavljamo princa Mohammeda da se suočava s onima na tom prostoru koji razmišljaju drugačije, koji odlučuju ići unazad i podržavati politički islam ili terorizam", naravno da je francuski predsjednik Emmanuel Macron mislio na Iran.

I to usred njegovih najavljivanja vrlo mogućeg vojnog napada Francuske na snage vlade u Siriji. Nisu to prenijeli baš sve svjetske agencije, jer zvuči previše jezivo, ali u Parizu je princ bin Salman predsjedniku Macronu ponudio usluge vojske Saudijske Arabije ukoliko ih saveznici pozovu da skupa udare po Siriji. "Ako naše savezništvo s našim partnerima to bude iziskivalo, mi ćemo se odazvati", velikodušan je bio princ.

Mohammed bin Salman Saudijski tron Top News 'Najopasniji čovjek na svijetu' mogao bi postati lider Saudijske Arabije

Sve da i nije prijetnji iz Moskve sa suprotne strane, kojima se izričito grozi Zapadu da će svaki daljnji napad na Siriju značiti puno vojno uzvraćanje udara nazad, iz čega ne treba puno mašte za zamisliti takav uvod u treći svjetski rat, otvoreni udar Saudijske Arabije na Siriju bez sumnje bi značio pun otvoreni upad Irana u taj rat, direktan rat između šijitske Islamske Republike Iran i vehabijske sunitske Saudijske Arabije i ratni pakao kojem se ne može niti naslutiti gdje bi mu bio kraj.

Apsolutno je nemoguće da predsjednik Francuske, članice EU-a iz top lige, nema pojma s kime ima posla. Uostalom, on je bio taj koji je osobno jurio onomad u studenom u Rijad kako bi s bin Salmanom razgovarao i urgirao povodom vrlo čudnih govorkanja i optužbi da je on, princ prijestolonasljednik bin Salman, oteo libanonskog premijera. I ucjenjivao ga sigurnošću njegove obitelji. Konačno, javna je tajna i to da Saudijska Arabija ni u Siriji nije od jučer.

Među hard-core džihadističkim skupinama koje je Rijad tamo podupirao, pa je onda i Iran sa svoje strane počeo slati vlastite paramilitarne trupe, nalazi se i Jaysh al Islam ("Islamska vojska"), sunitska salafistička, definitivno radikalna skupina čiji je vođa bio, do pogibije, Zahran Alloush, sin saudijskog klerika. Ova skupina odbijala je priključiti se Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) u doba kad je još uvijek bilo sasvim nesporno da je riječ o potpuno sekularnoj pobunjeničkoj skupini.

Emmanuel Macron i princ Mohammed bin Salman | Author: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL

Jaysh al Islam su čak i druge glavne pobunjeničke skupine optužile da je u travnju 2016. ispalio projektil s bojnim otrovom na četvrt u Alepu koji je bio i ostao pod kontrolom Kurda. U studenom 2015. ta ista skupina koju podržava Saudijska Arabija, a znamo da je princ bin Salman do 2017. bio ministar obrane, u Istočnoj Guti je zarobljene šijite, civile, strpala u kaveze i javno izložila uz svoja vojna postrojenja.

Zapadni mediji redom tada su prenijeli fotografije žena i djece u kavezima koji su im služili kao živi štit, navodili su jeziva mučenja ljudi, klanja. A osim toga, ta skupina surađuje s al Kaidinim frakcijama u jezivom ratu u Siriji. Svoj izvještaj sa sastanka Macrona i bin Salmana u Parizu u političkom dijelu Reuters zaključuje Macronovom izjavom: "Partnerstvo između Saudijske Arabije i Francuske vrlo je važno, posebno sada kad Europa i Bliski istok prolaze kroz svjetske promjene."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.