Top News
5335 prikaza

Nasljednik krune nestao bez traga - zatočen u palači?

Mohammed bin Nayef
AHMED JADALLAH/REUTERS/PIXSELL
Iz kulisa novi prijestolonasljednik i izgledni kralj Saudijske Arabije konsolidira svoju moć

Bivši prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Nayef, kako piše New York Times, nalazi se u kućnom pritvoru i zabranjeno mu je putovanje u inozemstvo, ali sada su se pojavili izvori koji su Reutersu ispričali da tome baš i nije tako.

Bin Nayef nije viđen u javnosti već tjedan dana otkako su saudijski mediji objavili snimku na kojoj iskazuje vjernost svom rođaku i novom prijestolonasljedniku Muhammedu bin Salmanu. Neimenovani izvor iz saudijskog kraljevstva pojasnio je Reutersu da pisanje New York Timesa nije točno. Podsjetimo, Times je pisao da je bin Nayef spriječen u napuštanju njegove rezidencije u gradu Jeddi, na obali Crvenog mora, nakon što su njegovi tjelohranitelji zamijenjeni čuvarima odanima bin Salmanu.

Pisao je Times i da su određene restrikcije nametnute i kćerima bin Nayefa, a visokopozicionirani američki dužnosnik ispričao je da postoje određen indicje kako bin Salman ne želi nikakvu opoziciju. 

Katarski emir Emir Al-Thani Opasna situacija Top News Njemačko upozorenje: "Bit će rata!"

Kad je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz nedavno imenovao svog sina novim prijestolonasljendikom bilo je jasno da se spremaju ogromne promjene, a sudeći prema informacijama koje dolaze iz Saudijske Arabije, vode se žestoke borbe za prevlast. Dugogodišnji dopisnik CNN-a s bliskog istoka kaže da je to značajno brža konsolidacija moći nego što je bilo tko očekivao. "Saveznici i suradnici sada imaju jasne indicije tko je danas glavni u kraljevstvu, ali i tko će, potencijalno desetljećima, upravljati Saudijskom Arabijom", rekao je John Defterios. Sa svega 29, Mohammed bin Salman postao je najmlađi ministar obrane na svijetu, a u međuvremenu je svoju domovinu gurnuo u brutalni rat s Jemenom.

Princ Mohammed je bio još tinejdžer kad je počeo trgovati dionicama i imovinom, a kad bi naletio na kakav problem, otac bi mu pomogao da sve riješi bez puno muke. Za razliku od svoje starije polubraće, MBS (kako ga zovu), nije se školovao u inozemstvu, nego je odlučio ostati u Rijadu gdje je pohađao King Saudi fakultet, te je diplomirao pravo. Kolege su ga smatrali ozbiljnim mladim muškarcem koji nije pušio, pio ni tulumario.

Melania Trump i Donald Trump u Saudijskoj Arabiji Teokracija Top News U Rijadu su svi gledali Melaniju otkrivene kose

2011. godine, otac mu je postao zamjenik prijestolonasljednika, te je osigurao Ministarstvo obrane ogromnim budžetom i unosnim ugovorima o nabavci oružja. MBS, kao privatni savjetnik, vodio je kraljevski dvor odlučnom rukom nakon što je njegov otac imenovan princem 2012. godine. Princ Mohammed je uvijek bio uz oca koji svojeg miljenika nije ispuštao iz vida dok se penjao na ljestvici hijerarhije. Unutar saudijske religijske i poslovne elite postalo je nepisano pravilo da se do oca može doći jedino preko sina.

Kritičari tvrde da je imao puno sreće, iako je moć, a ne novac, ono što mladog princa tjera naprijed. Kad je Salman naslijedio prijestolje u siječnju 2015. godine, već se u velikoj mjeri oslanjao na sina. 79-godišnji kralj navodno boluje od demencije i može se koncentrirati na bilo što tek nekoliko sati dnevno. Zato MBS ustvari upravlja kraljevstvom.

A njegova se moć dramatično povećala u prvih nekoliko mjeseci Salmanove vladavine. Princ Mohammed je postavljen na mjesto ministra obrane, na čelo Aramcoa - nacionalne elektroprivredne kompanije, postao je šef novog moćnog državnog tijela - Vijeća za ekonomiju i razvoj poslova - koje nadgleda sva ministarstva, te upravlja svim javnim fondovima.

Katarski emir Emir Al-Thani Arapska posla Top News Otkupnina od milijardu dolara uništit će Katar

No zbog istog elana s kojim se bacio na ekonomske reforme, poveo je i Saudijsku Arabiju u gadan rat u susjedni Jemen. Lansirao je zračnu kampanju protiv pobunjeničkih snaga Houtha koje su istjerale predsjednika Abda Rabbuha Mansura Hadija iz zemlje. Desetljeća saudijskog opreza bačena su u vjetar kad je MBS odlučio povesti zemlju u operaciju "Odlučujuća oluja". Vjerojatno mu se u danom trenutku to činilo kao dobra zamisao: mladi, ambiciozni sin starog kralja vodi narod u rat protiv pobunjenika u problematično susjedstvo na sjeveru. A ako uzmemo u obzir činjenicu da pobunjenike podržava Iran, veliki neprijatelj Saudijske Arabije, to samo čitavu akciju čini puno privlačnijom.

Saudijska vojska je puna novog, milijardi dolara vrijednog oružja, a MBS je poželio pokazati i svojim pristašama i neprijateljima koliko vrijedi. Njegov plan je bio brzo donijeti pobjedu, kako bi potvrdio status vojnog vođe i smjestio se na isto mjesto na ljestvici na kojem se nalazi i njegov poznati djed - Ibn Saud, veliki ratnik i osnivač moderne Saudijske Arabije. No MBS je s druge strane ignorirao činjenicu da su Houthi bili dobra zaštita od stvarne prijetnje: Al Qaede na arapskom poluotoku. Također je zaboravio da su uporni Houthi neugodno porazili Saudijce u graničnom ratu nekoliko godina ranije. Tako ni ovaj rat nije bio brz i unaprijed dobiven, jer traje već dvije godina, te zbog njega najviše pate građani Jemena. U intenzivnim zračnim napadima najviše je stradala infrastruktura zemlje, dok Houthi i dalje kontroliraju glavni grad i većinu sjevera zemlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.