Top News
1847 prikaza

S. Arabija: Pustili milijardera, ali sječa prinčeva ide dalje

Alwaleed bin Talal
Igor Kralj (PIXSELL)
Dva mjeseca proveo je u pritvoru, hotelu s pet zvjezdica, s još 95 drugih u navodnoj korupcijskoj istrazi

Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, pušten je u subotu iz pritvora, kazali su izvori iz njegove obitelji, više od dva mjeseca nakon što je uhićen u sklopu vladine borbe protiv korupcije. Uvjeti pod kojima je pušten na slobodu nisu poznati, a saudijski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar.

Mohammed bin Salman Najopasniji na svijetu Top News Ovo je princ koji je u S. Arabiji ugrabio vlast bez premca

No odluka o njegovu puštanju, kao i još nekoliko poznatih bogataša u petak, sugerira da se velika istraga protiv korupcije privodi kraju. "Stigao je kući", rekao je jedan izvor iz prinčeve obitelji. Princ Alwaleed nalazio se u pritvoru u hotelu Ritz-Carlton od početka studenoga, zajedno s još desecima drugih visokih dužnosnika i poslovnih ljudi, u sklopu plana saudijskog prestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana da reformira zemlju i konsolidira svoju vlast.

Glavni državni odvjetnik objavio je ovaj tjedan da je od tih ljudi njih 90 pušteno na slobodu nakon što su oslobođeni optužbi, dok su drugi slobodu platili novcem, nekretninama ili drugom imovinom. Vlasti još drže 95 ljudi, rekao je, a nekima od njih će se suditi. Saudijske vlasti nadaju se da će na taj način prikupiti gotovo 100 milijardi dolara, što bi trebalo ublažiti manjak novca u državnoj blagajni nastao zbog niskih cijena nafte i visokih troškova rata u Jemenu.

Princ Waleed bin Talal Saudijski princ Top News Najtaštiji bogataš svijeta došao u Dubrovnik

Princ Alwaleed vlasnik je kompanije Kingdom Holding, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 17 milijardi dolara, po časopisu Forbes. Izravno ili neizravno preko holdinga posjeduje udjele u tvrtkama kao što su Twitter i Citigroup, a uložio je i u vrhunske hotele kao što su George V. u Parizu i Plaza u New Yorku. Tijekom posljednja dva mjeseca spekuliralo se o iznosu od šest milijardi dolara koliko se od njega navodno tražilo da plati kako bi ga se pustilo na slobodu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 20:10 28.Siječanj 2018.

    Platio "porez" hahahahaha