Top News
1826 prikaza

Šef tvrtke koja je Kolindi radila kampanju pod istragom

Kolinda Grabar Kitarović
Nel Pavletić (PIXSELL)
Danijelu Artanjeku je za usluge koje je radio u kampanji za Kolindu Grabar- Kitarović plaćeno 622.000 kuna. I njegova tvrtka Napredni modeli je pod istragom

Od 21 osobe uhićene u srijedu zbog sumnje da su preko fiktivnih računa iz svojih tvrtki izvukle oko 57 milijuna kuna, USKOK je zatražio da se istražni zatvor odredi za njih 16. 

Među njima su i dvojica, kako se sumnja, glavnih organizatora cijele priče, Svetislav Josimović i Juraj Puškar, ali i Zdravko Živković, koji trenutačno nije dostupan istražiteljima. 

Zbog toga je USKOK tražio da se njemu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, dok je za većinu ostalih predlagao određivanje istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. 

Većina osumnjičenika ponudila je i jamčevinu za obranu sa slobode, no sutkinja istrage jučer poslijepodne odredila je istražni zatvor 13-ici osumnjičenika, dok je preostaloj trojici odredila mjere opreza. 

Istodobno, USKOK je predložio i da se osumnjičenim pravnim i fizičkim osobama blokira imovina, a kako u priopćenju navodi i da se izvidi nastavljaju, očito je ova priča još daleko od završetka.

Prema onome što se dosad zna, USKOK sumnja da su cijelu shemu izvlačenja novca osmislili Josimović i Puškar, koji su, prema USKOK-u, od 2009. do 2017. podigli u gotovini 47 milijuna kuna, a taj su novac, kako se sumnja, potom podijelili s ostalim osumnjičenicima. 

Oko 10 milijuna kuna ostalo je na računima tvrtki. Sumnja se da je Josimović novac izvlačio preko svojih šest tvrtki, dok je Puškar, inače poznati hrvatski vozač relija, za to koristio svoje četiri tvrtke, donosi Večernji list. 

USKOK sumnja da su njihove tvrtke izdavale račune drugim tvrtkama za nepostojeće usluge, a većinu tog novca bi potom njih dvojica podigla. 

Dio bi zadržali za sebe, a dio dali ostalim osumnjičenicima. Kako su to radili vidi se iz primjera Damax projekta, tvrtke Miroslava Slavkovića, koja je od srpnja 2015. do listopada 2016. tvrtki Arboru cultura Perice Busije uplatila 1,5 milijuna kuna.

Novac je uplaćen temeljem računa, za izradu tehničko-projektne dokumentacije, usluge savjetovanja, organizacije promotivnih događanja i izrade namještaja po mjeri, piše Večernji list. 

Busija je potom, kako se sumnja, za iste usluge i temeljem istih računa, 1,5 milijuna kuna uplatio Josimovićevoj tvrtki Bossman timu. Josimović je potom taj novac podigao i podijelio ga sa Slavkovićem i Busijom.

Kao pokriće za fiktivne račune navodile su se i usluge prijevoza i organizacije na promotivnom događanju, izrada projektne dokumentacije i procjene projekta za videonadzor. 

Navedeno je da su obavljene i različite usluge za neke trgovinske centre i trgovine u Hrvatskoj poput Supernove ili H&M-a. USKOK sumnja da je novac izvlačen i iz tvrtki Trgovački centar Zagreb (TCZ) i Shopping city Zagreb (SCZ) koje upravljaju šoping centrom West Gate. 

Suvlasnik tih tvrtki Ernst Kirchmayr te direktor TCZ-a Marcus Aumair i bivši direktor SCZ-a Wilhelm Peter Hasslacher za sada nisu među osumnjičenima, a kako je priopćeno da se izvidi i dalje provode, vjerojatno će se istraživati i njihova uloga u cijeloj priči. 

Među onima koje se sumnjiči za izvlačenje novca preko fiktivnih računa je i Danijel Artenjak, vlasnik tvrtke Napredni modeli. 

Riječ je o tvrtki koja je radila za Kolindu Grabar-Kitarović u kampanji za predsjedničke izbore te kojoj je za te usluge plaćeno 622.000 kuna. Osim za predsjednicu, radili su i za GNK Dinamo u projektu “Navijač od milijun kuna”, zaključuje Večernji.

Tko je sve sudjelovao u uigranom lancu izvlačenja novca

1. Svetislav Josimović Bossman, Bossman Tim, Bossman Grupa, Pilastar Tim, Neptunium savjetovanje, Zisi 

2. Juraj Puškar Soleo medija, Svijet Promocija, Manu propria (2012- . Propria Optimum), Auto centar Soleo 

3. Miroslav Slavković Damax, Damax projekt 

4. Dražen Becker MD Konstrukcije 

5. Perica Busija Arbori cultura 

6. Igor Jurinić IZM-Jurinić 

7. Vilim Flez Hortilab 

8. Eduard Galić Udruga Auto klub Sputnik 

9. Ante Mlinarić MB Auto 

10. Zdravko Živković Emporion plus 

11. Nikica Čubrić Fokus 

12. Zvonko Čubrić Ram 3 

13. Oliver Tomas prokurist Fokus i Ram 3 

14. Emilijo Krsitić Arkadija 

15. Željko Zelić Ades Plan 

16. Ivan Matijević Matel 

17. Saša Juko R&C Consilium 

18. Joško Ćupić IMG Zagreb 

19. Marijan Škiljević Oktal pharma 

20. Sanja Bogunović Krnetić Span 

21. Danijel Artenjak Napredni modeli

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.