Top News
1496 prikaza

Seksualni predator koji je uništio Nobela ide na robiju

Jean-Claude Arnault, Katarina Frostenson
Screenshot
Nakon mjeseci zavrzlama radi kojih je otkazana i Nobelova nagrada za književnost, a Akademija se skoro raspala u zatvor ide čovjek kojeg je većina branila, a ispada da je silovatelj

Francuski fotograf Jean-Claude Arnault koji se našao u središtu skandala radi koje je otkazana ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za književnost osuđen je na dvije godine zatvora jer je 2011. u Stockholmu silovao ženu.

Arnault je u braku s članicom Akademije, pjesnikinjom Katarinom Frostenson.

"Silovanje je počinjeno s noći između 5. listopada i 6. listopada 2011., optuženik je kriv", rekli su na sudu, a 72-godišnji Arnault osim što ide dvije godine u zatvor mora platiti kompenzacije i odštetu u vrijednosti 10.000 eura. 

Maksimalna kazna za silovanje u Švedskoj je šest godina, a Arnault je bio optužen za silovanje dvije žene no samo je jedna (imena su ostala tajna) uspjela to dokazati.

Sudar dviju crnih rupa, ilustracija Briljantni umovi! Znanost Nobel za gravitacijske valove: Ovako dijele milijun eura

Dva su to od 18 slučajeva i žena koje su ga optužile za seksualno nasilje. Njegov supruga Ktarina Frostenson je, pak, navodno koristila sredstva Akademije kako bi financirala njihov kulturni klub i mužu bi "odavala" imena pobjednika Nobela kako bi zaradili na kladionicama. 

Arnault je sve navode demantirao i planira žalbu, a Frostenson se već mjesecima odbija oglasiti. U ponor su sa sobom poveli i čitavu plejadu sporednih likova. Šestero članova Akademije (od njih 18) povuklo se iz rasprava, a dvoje je na to prisiljeno. Sa samo 10 članova nemoguće je donijeti odluke pa čak i izabrati nove članove, a članovi Akademije, prema pravilima, svoje pozicije drže do smrti. U međuvremenu je imidž Nobelove nagrade za književnost, pa i Akademije, nepovratno uništen, a sve su glasnija šuškanja kako će švedski kralj Karl Gustaf sve razmontirati.

Čak 18 priča žena o traumama s Arnaultom objavila je novina Dagens Nyheter (novina ga nigdje ne imenuje ali je cijeloj Švedskoj bilo jasno o kome se radi). Arnault je svoje žrtve, mlađe žene, često napastovao i u luksuznim stanovima u Parizu i Stockholmu čiji je vlasnik Akademija. Upravo se i ovo silovanje radi kojeg ide u zatvor dogodilo u takvom stanu.

Nobelova je fondacija u međuvremenu javno rekla da ne planira financirati Akademiju ukoliko ne "počisti svoje redove". Akademija je, analizira Guardian, dugi niz godina bila besramno mačistička i elitistička, a sve što se radilo (i guralo pod tepih) radilo se u ime tradicije i časti, zaštićeno slavom, novcem i prestižem. Sada se, gledano unatrag, postavlja pitanje koliko su vjerodostojni bili njihovi izbori književnika za Nobela, i što zapravo - idejno i tradicijski - stoji iza tog priznanja.

Arnault je bio tako nevjerojatno zloglasan da je 2006. sa švedskog dvora prije jednog banketa došla stroga uputa da se princezu Victoriju ne ostavlja samu s Arnaultom. On ju je jednom prije toga već vrlo neprimjereno dodirivao, a situaciju je tada spasila njezina pratnja u civilu.

Jedna od žena s kojima je surađivao je susret opisala na sljedeći način.

"Ništa nije rekao što bi me upozorilo na ono što će se dogoditi. Nije bilo flertanja niti prethodnog dodira, a ja sam samo odjedanput osjetila ruku na međunožju. Kao da je kopao, bio je grub. Ustala sam se i ošamarila ga", rekla je spisateljica Gabriella Håkansson o incidentu koji se, navodno, dogodio 2007. godine.   

Njezin partner, autor i odvjetnik Thomas Enroth, svjedočio je događaju. 

Josip Broz Tito razočaranje Top News Zašto Tito nikad nije dobio Nobelovu nagradu?

"Sjećam se vrlo jasno jer je to bila jedna od najgrubljih stvari koje sam ikada vidio. Ljudi oko nas su tresli glavama i šaptali kako čovjek nije sav svoj", kaže Enroth.

Neke su žene, koje žele ostati anonimne do suđenja pa i kasnije, rekle kako ih je grubo natjerao na oralni seks, pa bi čak krenule povraćati. S jednom je imao aferu, a kada ga je ona ostavila Arnault bi je zvao sve dok nije promijenila broj telefona. Prvi susreti, nasilni dodiri pa čak i ucjenjivanje poslovima kretali bi na susretima koje su često zajedno organizirali njegov kulturni klub i Akademija.

Nobelova nagrada za književnost krenula se dodjeljivati od 1901. godine, a nije dodijeljena 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942., and 1943. Prvi i Drugi svjetski rat onemogućili su biranje i dodjelu, a 1935. nagrada je otkazana iz, do danas, nepoznatih razloga. 

Tijekom rata bilo je nemoguće, pa i neumjesno dodijeljivati nagradu, a "šuška" se kako 1935. Akademija nije mogla pronaći umjetnika dostojnog nagrade, no to nikada nisu priznali. Urbana legenda kaže da su svi nominirani bili "slabi" i "nisu impresionirali članove".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.